Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 3

F3: Vijf op een rij: Max Verstappen ook in de regen superieur

2014 Max R2 Norisring
Verstappen (geheel rechts) na de start aan de leiding

Ook als zijn vader er niet bij is – in verband met de Minardi-Formule 1-demonstratie tijdens Italia à Zandvoort vertrok Jos Verstappen naar Nederland – kan Max Verstappen races winnen. In de regen reed hij op de Norisring in Neurenberg zijn vijfde overwinning op rij naar huis, gevolgd door de Brit Jordan King en de Oostenrijker Lucas Auer. Ook een onderbreking vanwege de regen en drie safety-car-fases weerhielden Verstappen niet van het succes, en zo was het enige incident voor hem een lekke band in het shuttlebusje van de organisatie dat hem van de prijsuitreiking op het podium naar het perscentrum voor de persconferentie bracht... "Mijn vader had van tevoren gezegd: 'Ik heb op de Norisring twee keer gewonnen'. Dat heb ik nu ook", aldus Verstappen junior, die vanmiddag zelfs een derde zege op het stratencircuit aan zijn totaal kan toevoegen. Jules Szymkowiak werd in de eerste ronde al uitgeschakeld door een aanrijding, Dennis van de Laar eindigde als twaalfde.

Tekst: René de Boer (vanuit Neurenberg, Twitter: @renedeboer)
Foto's: Willem J. Staat


Verstappen pakt bij de start de leiding voor Blomqvist, Ocon en Rosenqvist. Guimaraes, Toril, Beretta, Goddard en Szymkowiak raken verwikkeld in een kettingbotsing bij het uitkomen van de Grundigkehre. De safety-car komt in actie. Verstappen leidt voor Blomqvist, Ocon, Auer, Ferrucci, de terugevallen Rosenqvist, King, Latifi, Dennis en Giovinazzi. Bij de start van de zesde ronde wordt de race weer vrijgegeven. Verstappen houdt de leiding vast, Rosenqvist passeert Ferrucci en neemt de vijfde plaats over. Verstappen rijdt in de zevende ronde een beetje weg bij de rest van het veld, maar een ronde later is Blomqvist twee tienden sneller dan onze landgenoot.

2014 Stoddard R2 Norisring
Mêlee in de startfase met Goddard die dwars gaat en Szymkowiak (15) die later geraakt wordt

In de negende ronde wordt Serralles geraakt door Gelael en gaat in de rondte. Gelael krijgt een drive-through-penalty voor het veroorzaken van de aanrijding. Dennis haalt Ferrucci in en is daarmee zevende. Aan het eind van de elfde ronde komt Gelael binnen voor zijn straf. In de strijd om de vijfde plaats hebben de beide Mücke-teamgenoten Auer en Rosenqvist het met elkaar aan de stok. Aan het eind van de 13e ronde passeert Rosenqvist Auer bij het uitkomen van de Dutzendteichkehre. Een halve ronde later is Rosenqvist zijn positie weer kwijt, als hij in de Grundigkehre zijn rempunt mist en rechtuit schiet, waarop hij achter Auer en Dennis terugvalt.

In de 16e ronde strandt Tatiana Calderon in de Grundigkehre na te zijn aangereden door haar Israëlische teamgenoot Roy Nissany. De safety-car komt opnieuw in actie. Gelael krijgt voor de tweede keer een drive-through, ditmaal omdat hij bij rood licht de pitstraat is uitgereden. In de 20e ronde toont de wedstrijdleider de rode vlag, omdat de regen te sterk is geworden. Er staat nog een kwartier op de klok, wat daarna wordt gereduceerd tot twaalf minuten. Alle auto's staan op de grid en de monteurs verruilen de slicks voor regenbanden.

Na een ronde achter de safety-car wordt de race weer vrijgegeven. Na de herstart rijdt Blomqvist bij het uitkomen van de Grundigkehre in de muur na een tik van Ocon op zijn linker voorwiel, Ocon erft daarmee de tweede plaats, voor King en Dennis. Verstappen komt met een voorsprong van 2,5 seconden terug uit de eerste raceronde na de herstart. Vanwege de gestrande auto van Blomqvist komt opnieuw de safety-car in actie. In de 25e ronde gelden weer normale race-omstandigheden. Ocon krijgt een drive-through voor het veroorzaken van de aanrijding met Blomqvist.

Ocon komt aan het eind van de 25e ronde de pits in, Auer passeert Dennis en is daarmee derde. Latifi en Giovinazzi strijden om de achtste plaats. Bij het ingaan van de 32e en laatste ronde heeft Verstappen een voorsprong van negen seconden op Jordan King, daarachter Auer, Dennis, Ferrucci, Rosenqvist, Fuoco, Latifi, Giovinazzi en Menezes. Dennis van de Laar wordt twaalfde.

2014 Max R2
En opnieuw een trofee: Max Verstappen scoorde zijn vijfde zege op rij

Uitslag:

1. Max Verstappen (Ned), Dallara F312-Volkswagen, 32 r. in 45:44,818 (gem. 96,531 km/u)
2. Jordan King (GBr), Dallara F312-Volkswagen, op 8,827
3. Lucas Auer (Oos), Dallara F312-Mercedes, op 15,436
4. Jake Dennis (GBr), Dallara F312-Volkswagen, op 16,804
5. Santino Ferrucci (VSt), Dallara F312-Mercedes, op 18,057
6. Felix Rosenqvist (Zwe), Dallara F312-Mercedes, op 19,037
7. Antonio Fuoco (Ita), Dallara F312-Mercedes, op 20,247
8. Nicholas Latifi (Can), Dallara F312-Mercedes, op 22,608
12. Dennis van de Laar (Ned), Dallara F312-Mercedes, op 29,275

Stand:
1. Esteban Ocon, 286 punten
2. Max Verstappen, 205
3. Lucas Auer, 185
4. Tom Blomqvist, 175
5. Antonio Fuoco, 119
6. Felix Rosenqvist, 112
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet