Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 3

F3: Max Verstappen wint eerste race Norisring

Max Verstappen kan het niet laten. Nadat hij vorige week op het circuit van Spa-Francorchamps als eerste rijder dit seizoen alledrie de wedstrijden tijdens een raceweekeinde van het FIA EK Formule 3 won, schreef de coureur van het team Van Amersfoort Racing nu de eerste race op de Norisring in Neurenberg op zijn naam. Met een fraaie inhaalmanoeuvre verschalkte hij kampioenschapsleider Esteban Ocon en reed vervolgens de overwinning naar huis. Ocon eindigde als tweede, de Oostenrijker Lucas Auer werd als derde geklasseerd. Voor de overige Nederlanders verliep de race teleurstellend: Van de Laar raakte al in de eerste ronde betrokken bij een aanrijding, Szymkowiak kwam in de slotfase in botsing met de Italiaan Beretta. Beide vielen uit.

Tekst: René de Boer (vanuit Neurenberg, Twitter: @renedeboer)
Foto's Willem J. Staat

2014 Max Hoofd Koel

Max Verstappen leek één van de weinige rijders die zijn hoofd op de Norisring koel wist te houden.

Rosenqvist pakt bij de start de leiding voor Ocon, Verstappen blijft in de Grundigkehre te veel aan de buitenkant en valt terug achter Blomqvist en Auer. Verderop in het veld gaat het mis. Gilbert en Giovinazzi komen met elkaar in botsing, Guimaraes, Szymkowiak en Goddard worden geraakt, Van de Laar is ook in de melêe betrokken. Szymkowiak rijdt de pits in waar de neus van zijn auto vervangen wordt. De safety-car komt twee ronden lang in actie, bij het begin van de derde ronde wordt de race weer vrijgegeven. Rosenqvist leidt voor Ocon, Blomqvist, Verstappen, Auer, Dennis, Latifi, Nissani, Menezes en King.

In de zesde ronde komen Fuoco en Menezes bij het uitkomen van de Grundigkehre met elkaar in botsing en stranden op de baan. Opnieuw safety-car. Fuoco tikt Menezes in de rondte, de Amerikaanse Van Amersfoort-rijder is duidelijk niet blij. Aan het eind van de zevende ronde komt Blomqvist de pits in met een beschadigde voorvleugel, daarmee is Verstappen alweer derde. Goddard krijgt een drive-through vanwege een valse start. Aan het begin van ronde elf wordt het veld weer losgelaten. In de Grundigkehre komt Ocon mooi vanuit de slipstream en haalt Rosenqvist aan de binnenkant in, waarmee hij de leiding overneemt. Verstappen probeert het ook, maar blijft toch achter Rosenqvist. Een ronde later lukt het wel: Verstappen is daarmee tweede.

2014 Menzes Fuco
"Ben je gek geworden?" duidt VAR-coureur Gutavo Menezes richting Fuoco bij het uitkomen van de Grundigkehre.

In de 14e ronde remt Verstappen Ocon uit voor de Dutzendteichkehre en neemt zo de leiding over. In de 16e ronde raakt Calderon de muur bij het uitkomen van de Grundigkehre. Haar auto valt stil, Giovinazzi kan niet meer uitwijken en rijdt bovenop de auto van de Colombiaanse. Opnieuw komt de safety-car in actie. In de 23e ronde wordt de race vrijgegeven. Verstappen houdt de leiding vast, Ocon blijft tweede, Auer haalt Rosenqvist in en is daarmee derde. Een ronde later verliest Rosenqvist nog een positie aan Latifi. Opnieuw komt de safety-car het circuit op, omdat er een voorvleugel op de baan ligt. Het onderdeel blijkt afkomstig van de auto van Jordan King. In de 27e ronde wordt er weer normaal geracet. Rosenqvist valt verder en verder terug, nu is het Jake Dennis die er voorbij gaat.


2014 Intern Mück duel
Intern Mücke duel tussen Lucas Auer en polesitter Felix Rosenqvist.

In de 31e ronde komen Szymkowiak en Beretta met elkaar in botsing bij de Grundigkehre, waar Szymkowiak bijna ongeremd in de auto van Beretta knalt. Goddard en Toril komen ook met elkaar in botsing, Szymkowiak rijdt – al voor de tweede keer in deze race – met een losse voorvleugel en komt aan het eind van de ronde de pits in. Vanwege de vele safety-cars wordt er uiteraard op tijd gereden. Zo is de 37e ronde de laatste. Verstappen wint voor Ocon, Auer, Latifi, Dennis, Rosenqvist, Nissany, Serralles, Gelael en Blomqvist.

2014 Max Podium
En weer een beker in de collectie van de familie Verstappen.

Uitslag:
1. Max Verstappen (Ned), Dallara F312-Volkswagen, 37 r. in 35:15,791 (gem. 144,797 km/u)
2. Esteban Ocon (Fra), Dallara F312-Mercedes, op 1,125
3. Lucas Auer (Oos), Dallara F312-Mercedes, op 3,432
4. Nicholas Latifi (Can), Dallara F312-Mercedes, op 6,464
5. Jake Dennis (GBr), Dallara F312-Volkswagen, op 7,013
6. Felix Rosenqvist (Zwe), Dallara F312-Mercedes, op 7,687
7. Roy Nissany (Isr), Dallara F312-Mercedes, op 9,229
8. Felix Serralles (Pue), Dallara F312-Mercedes, op 11,065
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet