Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
NASCAR

NASCAR: Carl Edwards wint in Sonoma zijn eerste roadcourse wedstrijd

Roush Fenway-coureur Carl Edwards is niet alleen een oval specialist, maar ook een roadcourse expert. De Roush Fenway rijder behaalde op Sonoma een verrassende overwinning en onderbrak daarmee de al zes races durende zegetocht van Hendrick Motorsports.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

2014 Edwards Flip Sonoma
De handtekening van Carl Edwards na een overwinning is altijd een lenige koprol.

Carl Edwards wint in Sonoma
Roush Fenway-coureur Carl Edwards is de laatste weken in de NASCAR Sprint Cup een hot item. Voor volgend jaar wordt Edwards in verband gebracht met een overstap naar het team van Joe Gibbs Racing. Edwards: "Er zijn veel mensen die zich hierover meer zorgen maken dan ondergetekende. Wij zijn hier om te winnen en de missie is om het kampioenschap te behalen. Daarom moet ik elke week mijn best doen, niet meer, niet minder.

Edward's zege was duidelijk een teamoverwinning. Vanwege de hoge bandenslijtage besloten vrijwel de meeste teams voor een driestop strategie te opteren. Het team van Roush Fenway besloot echter voor een tweestop strategie te kiezen. Voor het team van Roush Fenway Racing betekende het pas de tweede zege op Sonoma. Sinds Mark Martin in 1997 had men geen wedstrijden meer gewonnen. Bij de laatste herstart met nog 16 ronden te gaan, nam Edwards definitief de leiding en wist de Hendrick Motorsports-coureurs Jeff Gordon en Dale Earnhardt Jr. achter zich te houden. Polesitter Jamie McMurray eindigde als vierde gevolgd door Paul Menard, Kasey Kahne, Jimmie Johnson, Marcos Ambrose, Greg Biffle en Clint Bowyer.

2014 Start op Sonoma
Start op Sonoma.

Om Edwards gedurende het weekend te ondersteunen, had het team van Roush Fenway Racing Boris Said speciaal ingehuurd. De laatste tien NASCAR Sprint Cup races telden maar liefst tien verschillende winnaars.

Van de eerste 53 ronden reed A.J. Allmendinger aan de leiding. Maar een herstartcrash in de 86e ronde maakte een einde aan zijn illusies. Dale Earnhardt Jr. en Brian Vickers waren er eveneens bij betrokken. Met twee ronden achterstand werd Allmendinger nog als 37e geklasseerd. Bij die herstart legde Edwards tevens de basis voor zijn overwinning door definitief aan Marcos Ambrose voorbij te gaan. Bij de daarop volgende herstart maakte polesitter Jamie McMurray eveneens geen schijn van kans.

Jeff Gordon behaalde in het verleden op Sonoma maar liefst vijf overwinningen. Jeff Gordon: "Ik wou dat ik de laatste vijf/zes herstarts kon overdoen. Het zag er duidelijk naar uit dat Carl's auto minder werd. En als hij een fout had gemaakt, dan had ik misschien een kans gehad. Ik beschikte over een fantastische auto en toen het licht op groen ging, had ik er dan ook alle vertrouwen in."
2014 Vickers Sonoma
Brian Vickers is hem duidelijk kwijt.

Edwards was blij dat de wedstrijd slechts 110 ronden duurde, i.p.v. 111. "Ik zou het erg zwaar gehad hebben.'' aldus Edwards. In de tussenstand van het kampioenschap staat Jeff Gordon nog steeds vooraan.

2014 Kenseth off
Matt Kenseth was niet erg blij met de capriolen van Dale Jr.

Uitslag
1. Carl Edwards Ford 110 ronden
2. Jeff Gordon Chevrolet 110 ronden
3. Dale Earnhardt Jr. Chevrolet 110 ronden
4. Jamie McMurray Chevrolet 110 ronden
5. Paul Menard Chevrolet 110 ronden
6. Kasey Kahne Chevrolet 110 ronden
7. Jimmie Johnson Chevrolet 110 ronden
8. Marcos Ambrose Ford 110 ronden
9. Greg Biffle Ford 110 ronden
10. Clint Bowyer Toyota 110 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet