Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 3

F3: Drie uit drie voor Max Verstappen in Spa

IMG 8481
Het podiumtrio, vlnr Esteban Ocon, Max Verstappen en Gustavo Menzes, alsmede Ian Statius-Müller namens Van Amersfoort Racing

Drie uit drie: na zijn dubbele succes van gisteren won Max Verstappen ook de derde race van het FIA EK Formule 3 op het circuit van Spa-Francorchamps. Met een paar prachtige inhaalmanoeuvres in de beginfase reed de Van Amersfoort-coureur vanaf de vijfde startplaats relatief probleemloos naar voren en hield vervolgens stand onder de druk van kampioenschapsleider Esteban Ocon. Ook een safety-car-fase bracht Verstappens positie niet meer in gevaar en zo werd hij de eerste rijder die dit seizoen alledrie de Formule 3-races in één weekeinde wist te winnen. Ocon nam andermaal genoegen met de tweede plaats, terwijl Gustavo Menezes als derde zijn tweede podiumplaats van het weekeinde pakte en daarmee het succes voor Van Amersfoort Racing completeerde. Ook de derde rijder van het Huizense team, Jules Szymkowiak, deed het in zijn thuisrace goed: hij sloot de race heel keurig als achtste af.

Tekst: René de Boer (vanuit Francorchamps, Twitter: @renedeboer)
Foto's: Co van der Gragt en Erik van der Schaaff

140622 F3 R3 1e ronde
Eerste doorkomst, nog met Ocon voor Bryant-Meisner en Verstappen, maar dat zou snel veranderen...

Verstappen rijdt met een briljante start aan de binnenkant van La Source van de vijfde naar de derde plaats. Bij Les Combes pakt Bryant-Meisner vanuit de slipstream de leiding van Ocon, Verstappen is derde, daarachter Serrallés en Latifi. Bij Blanchimont herstelt Ocon de oude rangorde en neemt weer de leiding over. Met een mooie actie pakt Verstappen in de tweede ronde de kop ten koste van Ocon. In de derde ronde plaatst Ocon een aanval op Verstappen bij Bruxelles, maar Verstappen houdt het gas erop en blijft aan de leiding.

MGP 2505
Verstappen hield Ocon keurig achter zich   In de vierde ronde maken Ocon en Verstappen het bij Les Combes opnieuw heel spannend, maar Ocon heeft een waarschuwing vanwege rijgedrag te pakken en kan het dus niet al te drastisch maken. In het verdere verloop van de ronde kan Verstappen iets uitlopen, terwijl Guimaraes in botsing komt met Rosenqvist, waarbij de auto van de Zweed licht beschadigd raakt. Verstappen leidt voor Ocon, Serrallés, Menezes, Bryant-Meisner, Latifi, Guimaraes, Dennis, Rosenqvist, Blomqvist en Szymkowiak. Van de Laar rijdt op de voorlaatste plaats in het veld. Bryant-Meisner verliest de vijfde plaats aan Latifi. Szymkowiak passeert Blomqvist en is daarmee negende.

MGP 2606
Ook mooie strijd verderop in het veld met Nissany (4), Szymkowiak (15) en Guimaraes (14)   Menezes haalt in de zevende ronde Serrallés in met een prima manoeuvre bij Les Combes en neemt zo de derde plaats over. Een ronde later herstelt Serrallés op hetzelfde punt de volgorde en zo is de rijder uit Puerto Rico weer derde. Zeller strandt in de grindbak, voor hem is de race ten einde. In de negende ronde krijgen Fuoco en Gilbert een drive-through; Hurst en Giovinazzi komen met elkaar in botsing. Guimaraes gaat in La Source in de rondte, ook voor hem is de race over. Ondertussen heeft Menezes ook Serrallés weer ingehaald in de strijd om de derde plaats.

MGP 2642
Menezes streed fraai met Serrallés om de derde plaats

De wedstrijdleider stuurt in de elfde ronde de safety-car de baan op vanwege de gestrande auto's van Guimaraes en Hurst. In de 13e ronde wordt de race weer vrijgegeven. Verstappen houdt de leiding vast, daarachter Ocon en Menezes en Serrallés wiel aan wiel. Bij Les Combes pakt Serrallés de derde plaats van Menezes, Latifi direct erachter. Szymkowiak haalt Bryant-Meisner in bij La Source en is daarmee achtste. Bryant-Meisner valt steeds verder terug, want ook Rosenqvist, Nissani, King en Giovinazzi gaan ervoorbij. In de laatste ronde gaat Menezes weer voorbij Serrallés in Les Combes en is zo weer derde. Vooraan gebeurt er niets meer en zo rijdt Verstappen voor de derde maal dit weekeinde als winnaar over de eindstreep, voor Ocon, Menezes, Serrallés, Latifi, Serrallés, Latifi, Blomqvist, Dennis, Szymkowiak, Rosenqvist en King. Voor Dennis van de Laar was er van achteraan de grid weinig eer te behalen: hij werd 21e.

MGP 2682
Finish met Verstappen voor Ocon

Uitslag:
1. Max Verstappen (Ned), Dallara F312-Volkswagen, 15 r. in 35:47,919 (gem. 175,87 km/u)
2. Esteban Ocon (Fra), Dallara F312-Mercedes, op 0,495
3. Gustavo Menezes (VSt), Dallara F312-Volkswagen, op 2,266
4. Félix Serrallés (Pue), Dallara F312-Mercedes, op 3,090
5. Nicholas Latifi (Can), Dallara F312-Mercedes, op 3,912
6. Tom Blomqvist (GBr), Dallara F312-Volkswagen, op 4,230
7. Jake Dennis (GBr), Dallara F312-Volkswagen, op 5,284
8. Jules Szymkowiak (Ned), Dallara F312-Volkswagen, op 6,108
21. Dennis van de Laar (Ned), Dallara F312-Mercedes, op 23,040

Stand na 15 van 33 races:
1. Esteban Ocon, 268 punten
2. Tom Blomqvist, 174
3. Max Verstappen, 155

IMG 8511
Verstappen doet in de persconferentie relaas van zijn succes


Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet