Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 3

F3: Tweede seizoenszege Max Verstappen, alle VAR-rijders in de punten in Spa

Max Verstappen heeft zijn tweede overwinning van het seizoen in het FIA EK Formule 3 binnen. Op het circuit van Spa-Francorchamps schreef de Van Amersfoort-coureur de eerste van de in totaal drie wedstrijden van dit weekeinde op zijn naam. De Oostenrijker Lucas Auer eindigde op de tweede plaats, de derde positie ging naar de mooi aanvallend rijdende Brit Jake Dennis. Voor Van Amersfoort Racing was het een memorabele wedstrijd, want voor het eerst dit seizoen reden alle drie de coureurs van het team in de punten. Achter winnaar Verstappen werd Gustavo Menezes zesde, Jules Szymkowuak reed naar de negende plaats.

Tekst: René de Boer (vanuit Francorchamps, Twitter: @renedeboer)

Bij de start neemt Ocon de leiding. Verstappen probeert het aan de buitenkant door La Source, maar moet Fuoco voor zich dulden. Blomqvist gaat wijd bij het uitkomen van La Source. Op weg naar Les Combes plaatst Verstappen een aanval. Hij passeert Fuoco, terwijl Fuoco en Ocon met elkaar in botsing komen. Ocon valt daarop uit met een beschadigde ophanging en Verstappen de leiding overneemt. Na de eerste ronde komt Verstappen als leider door, daarachter Auer, Rosenqvist, Dennis, Serralles, Guimaraes, de teruggevallen Fuoco, Latifi, Blomqvist en Szymkowiak.

In de derde ronde is er een mooi gevecht tussen Latifi, Guimaraes en Fuoco, waarbij ook Blomqvist betrokken raakt. Aan het eind van ronde drie heeft Verstapen een voorsprong van 0,880 seconden op Auer, dan Rosenqvist op nog eens een seconde en Dennis op de vierde plaats. Van Amersfoort-teamgenoten Szykmkowiak en Menezes strijden om de tiende plaats, de Amerikaan gaat in de vierde ronde voorbij de Limburger.

Guimaraes komt meer en meer onder druk en raakt kort van de baan, waarbij hij hard over een kerbstone rijdt. Blomqvist haalt Fuoco in en is daarmee vijfde. Met opnieuw een snelste raceronde vergroot Verstappen in de vijfde ronde zijn voorsprong op Auer tot 2,103 seconden. In de zesde ronde komen Ferucci en Giovinazzi bij Les Combes met elkaar in botsing als Giovinazzi de controle over zijn auto verliest. De safety-car komt in actie aan het begin van ronde zeven.

Verstappen leidt voor Auer, Rosenqvist, Dennis, Blomqvist, Fuoco, Serralles, Guimaraes, Latifi, Menezes en Szymkowiak, tewijl Dennis van de Laar, zonder kwalificatietijd als laatste gestart met een gerepareerd chassis, inmiddels is opgeklommen tot de 16e positie. Bij het begin van de negende ronde wordt de race vrijgegeven, met nog 14 minuten van de maximale duur van 35 minuten op de klok. Verstappen rijdt tergend langzaam door Blanchimont en de Busstop, maar weet bij de herstart zijn leidende positie vast te houden.

Fuoco wint een plaats ten koste van Blomqvist, Szymkowiak haalt Menezes in en is daarmee negende. Een ronde later is Szymkowiak zijn plek weer kwijt, terwijl Menezes een spannende strijd met Serralles uitvecht. Serralles raakt in de elfde ronde kort naast de baan voor Bruxelles, waardoor hij terugvalt naar de negende plaats. Fuoco verliest zijn vijfde positie weer aan Blomqvist.

In de twaalfde ronde valt Serralles verder terug, waardoor Szymkowiak en King kunnen opklimmen naar de plaatsen negen en tien. In de 14e ronde plaatst Auer een aanval op Verstappen in de Busstop en op dezelfde manier probeert Dennis het bij Rosenqvist. Dennis is wel succesvol, Auer niet, en zo blijft Verstappen aan de leiding voor Auier, Dennis en Rosenqvist. In de laatste ronde probeert Auer het in Les Combes, waarbij er contact is tussen de twee, maar Verstappen houdt het gas erop en houdt de leiding. Zo rijdt hij de overwinning naar huis voor Auer, Dennis, Blomqvist, Fuoco, Menezes en Rosenqvist, die in de laatste ronde van de vierde naar de zevende plaats is teruggevallen.

Uitslag:
1. Max Verstappen (Ned), Dallara F312-Volkswagen, 15 r. in 35.52,582
2. Lucas Auer (Oos), Dallara F312-Mercedes, op 0,817
3. Jake Dennis (GBr), Dallara F312-Mercedes, op 4,225
4. Tom Blomqvist (GBr), Dallara F312-Volkswagen, op 4,670
5. Antonio Fuoco (Ita), Dallara F312-Mercedes, op 7,392
6. Gustavo Menezes (VSt), Dallara F312-Volkswagen, op 7,799
7. Felix Rosenqvist (Zwe), Dallara F312-Mercedes, op 9,427
8. Felipe Guimaraes (Bra), Dallara F312-Mercedes, op 13,047
9. Jules Szymkowiak (Ned), Dallara F312-Volkswagen, op 14,230
17. Dennis van de Laar (Ned), Dallara F312-Mercedes, op 25,584
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet