Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 3

F3: Dominante zege voor Ocon in tweede race Hungaroring, Verstappen en Szymkowiak in achterhoede na drive-throughs

140601 F3 R2 Start
Start van race 2 op de Hungaroring

Met een prachtige start-finishzege vergrootte de Fransman Esteban Ocon zijn voorsprong als leider in de tussenstand van het FIA Europees Kampioenschap Formule 3. Voor de coureur van het Prema Powerteam was het de vierde overwinning van het seizoen. Zijn Italiaanse teamgenoot Antonio Fuoco completeerde het dubbele succes voor het Prema Powerteam, terwijl de beide snelste coureurs van het team kfzteile24 Mücke Motorsport, Lucas Auer en Felix Rosenqvist, op de vierde en vijfde plaats eindigden. Max Verstappen reed een tijdlang op de vijfde positie, maar verloor die vanwege een drive-through-penalty voor het buiten de baan rijden. Ook Van Amersfoort-teamgenoot Jules Szymkowiak verloor zijn 13e plaats vanwege een soortgelijke straf na een dergelijke overtreding. Zo was Gustavo Menezes met zijn beste resultaat tot nu toe, de zevende plaats, de best geklasseerde rijder van het Van Amersfoort-team. Dennis van de Laar eindigde op de twaalfde plaats.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: FIA EK F3/Thomas Suer

Pole-sitter Esteban Ocon neemt direct de leiding bij de start en slaat een flink gat naar Fuoco. Giovanazzi heeft een slechte start, Dennis gaat ervoorbij een maakt meteen enkele plaatsen goed. Ocon leidt voor Fuoco en Auer. Voor Michele Beretta is de race al over voordat die goed en wel is begonnen, want hij strandt op de grid en zijn auto wordt de pits in geduwd. Na een ronde leidt Ocon al met een voorsprong van 1,641 seconden op Fuoco, daarachter Auer, Dennis, Rosenqvist, Verstappen en Blomqvist. Van de Laar rijdt op de 14e plaats, twee posities voor Jules Szymkowiak. Even later is er een drive-through voor Jake Dennis, wiens start dus iets te goed was... Aan het eind van de ronde komt de Brit de pits in.140601 F3 R2 vdLaar
Dennis van de Laar concentreert zich

Verstappen komt meer en meer onder druk van Tom Blomqvist in de strijd om de vijfde plaats, maar de Brit met Zweedse wortels heeft op zijn beurt teamgenoot Giovinazzi achter zich. Verstappen rijdt in de vierde ronde duidelijk buiten de afgrenzingen van de baan, een vergrijp dat gisteren in de eerste race van het weekeinde al regelmatig werd bestraft door de wedstrijdleiding. Szymkowiak heeft ondertussen Gelael ingehaald en is daarmee 14e, direct achter Van de Laar. Aan het eind van de zesde ronde heeft Ocon al een voorsprong van 3,1 seconden op Fuoco en het Prema-duo lijkt naar een onbedreigde dubbelzege te rijden.

Spike Goddard is de eerste die een drive-through krijgt vanwege het herhaaldelijk overschrijden van de afgrenzing van de baan, terwijl ook Verstappen en Auer al een waarschuwing te pakken hebben. Korte tijd later is het raak voor Verstappen: na opnieuw buiten de witte lijnen te hebben gereden krijgt hij in de negende ronde een drive-through, waarmee hij zijn vijfde plaats kwijtraakt. Aan het eind van de ronde komt hij binnen. Twee ronden later komt krijgt ook Toril een soortgelijke straf.

In ronde 13 raakt Sean Gelael van de baan bij het uitkomen van bocht 10, maar alle achteropkomende rijders slagen erin de gestrande Jagonya Ayam/Carlin-auto te ontwijken. Ook Szymkowiak krijgt een drive-through, waarmee hij zijn 13e plaats verliest. De Limburger komt binnen aan het eind van de 15e ronde. Ocon heeft zijn voorsprong inmiddels uitgebouwd tot zeven seconden, waarmee hij in een zetel op weg lijkt naar opnieuw een zege – een perfect antwoord op het succes van zijn voornaamste concurrent Blomqvist van gisteren. Fuoco heeft het ondertussen heel lastig, want Auer heeft het gat naar de Italiaan nagenoeg dichtgereden en lijkt duidelijk aanspraak te maken op de tweede plaats. Verder naar achteren is er een drive-through voor Sean Gelael, wat Max Verstappen een plek oplevert: onze landgenoot is daarmee 15e.

Vooraan het veld rijdt Ocon onbedreigd naar de overwinning, terwijl Fuoco zijn tweede plaats vasthoudt en de Prema-dubbelzege completeert. Lucas Auer komt als derde over de eindstreep, gevolgd door zijn Mücke-teamgenoot Rosenqvist, Blomqvist, Giovinazzi en Gustavo Menezes, die met zijn zevende plaats de best geklasseerde Van Amersfoort-rijdr is. Serrallés, Latifi en Bryant-Meisner completeren de top tien.

140601 F3 R2 Podium
Podium met vlnr Fuoco, Ocon en Auer

Uitslag:
1. Estaban Ocon (Fra), Dallara F312-Mercedes, 21 r. in 34:14,307
2. Antonio Fuoco (Ita), Dallara F312-Mercedes, op 6,977
3. Lucas Auer (Oos), Dallara F312-Mercedes, op 7,373
4. Felix Rosenqvist (Zwe), Dallara F312-Mercedes, op 8,294
5. Tom Blomqvist (GBr), Dallara F312-Volkswagen, op 9,449
6. Antonio Giovinazzi (Ita), Dallara F312-Volkswagen, op 12,957
7. Gustavo Menezes (VSt), Dallara F312-Volkswagen, op 13,473
8. Félix Serrallés (Pue), Dallara F313-Mercedes, op 25,804
12. Dennis van de Laar (Ned), Dallara F312-Mercedes, op 30,844
16. Max Verstappen (Ned), Dallara F312-Volkswagen, op 39,234
19. Jules Szymkowiak (Ned), Dallara F312-Volkswagen, op 54,978
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet