Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 3

F3: Blomqvist wint race 1 Hungaroring. Mooie prestatie Jules Szymkowiak

FIAF3-1401461573

Tom Blomqvist is de eerste winnaar van de drie races op de Hungaroring. De race kende een boeiende start waarin er flink werd gestreden voor de posities voor de eerste bocht. Na aanvankelijk een prima start moest Max Verstappen zijn wagen met technische problemen aan de kant zetten. Een andere rijder van Van Amersfoort Racing reed de race van zijn leven. Jules Szymkowiak passeerde als zesde de finishlijn en zo'n hoge klassering de Limburger uit Obbicht nog nooit bereikt. Dennis van de Laar pakte ook de nodige punten door als achtste te eindigen.


Tekst: Gerrie Hoekstra
Foto: PR

FIAF3-1401533658

Esteban Ocon start vanaf de pole-position voor de eerste van de drie wedstrijden in het FIA EK Formule 3, die dit weekeinde worden verreden op de Hungaroring. Achter de kampioenschapsleider start Tom Blomqvist vanaf een tweede tijd voor Max Verstappen op de tweede rij.

Antonio Giovinazzi spint op de startgrid maar weet zijn startposite weer in te nemen. Tom Blomqvist pakt de beste start maar Verstappen is nog beter weg. Wiel aan wiel rijden ze naar de eerste bocht. Verstappen zit aan de buitenkant en gaat te wijd en verliest zijn plaats weer aan Esteban Ocon. Limburger Jules Szymkowiak heeft ook een wereldstart en gestart van de veertiende plaats is hij al opgestoten naar een tiende positie. Dennis van de Laar rijdt rond op een twaalfde plaats.

Na de spin van Giovinnazzi op de grid komt hij even later in aanraking met Gustavo Menezes en moet de pits opzoeken om zijn beschadigde voorvleugel te wisselen. Weer geen geluk voor Max Verstappen. De snelle Van Amersfoort rijder valt met technische problemen terug en moet opgeven. Felix Rosenqvist neemt zijn derde plaats over. Jules Szymkowiak schuift een plaats op naar de achtste plaats. Dennis van de Laar is opgeschoven naar een tiende plaats.

Tom Blomqvist vergroot zijn voorsprong op tweede man Ocon. Lucas Auer komt dichter bij zijn teamgenoot Felix Rosenqvist en de strijd voor de laatste podiumplaats wordt heftiger. Antonio Fuoco op de vijfde plaats krijgt een drive through straf. Dezelfde straf moet Menezes ondergaan, na zijn aanraking met Giovinazzi. Jules Szymkowiak profiteert hierdoor optimaal en schuift door naar een fantastische zesde plaats. Dennis van de Laar rijdt op de achtste plaats.

Tom Blomqvist wint onbedreigd ondanks een waarschuwing van de wedstrijdleiding (tracklimits) de wedstrijd voor Esteban Ocon en Felix Rosenqvist. Jules Szymkowiak rijdt de race van zijn leven en pakt een mooie zesde plaats. Dennis van de Laar passeert als achtste de finish. 

FIAF3-1401533665

Uitslag race 1:
1. Tom Blomqvist / GBR - Jagonya Ayam with Carlin 21ronden in 33:58.653
2. Esteban Ocon / FRA - Prema Powerteam +04.897
3. Felix Rosenqvist / SWE - kfzteile24 Mücke Motorsport +13.180
4. Lucas Auer / AUT - kfzteile24 Mücke Motorsport +14.517
5. Jordan King / GBR - Carlin +17.592
6. Jules Szymkowiak / NED - Van Amersfoort Racing +34.332
7. Félix Serrallés / USA - Team West-TecF3 +36.090
8. Dennis van de Laar / NED - Prema Powerteam +39.033
9. Mitchell Gilbert / AUS - Fortec Motorsports +42.057
10. Sean Gelael / INA - Jagonya Ayam with Carlin +42.7659.
DNF Max Verstappen (Ned )

Stand:
1. Esteban Ocon 182
2. Tom Blomqvist 132
3. Lucas Auer 107
4. Jordan King 70
5. Max Verstappen 68

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet