Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 3

F3: Felix Rosenqvist wint Grand Prix de Pau, opnieuw pech Verstappen

140511 F3 Pau R3 startfase
Rosenqvist aan de leiding voor Ocon en Blomqvist

Felix Rosenqvist heeft de derde en laatste race van het weekeinde in het FIA EK Formule 3 op het stratencircuit van Pau op zijn naam geschreven. Daarmee schreef de kleine Zweed tevens de echte 'Grand Prix de Pau' op zijn naam, het prestigieuze predicaat dat de organisatie aan de derde F3-race van het weekeinde toekende. Met een uitstekende start nam Rosenqvist de leiding van pole-sitter Ocon en reed vervolgens zijn eerste zege van het seizoen naar huis. Ocon eindigde voor de tweede keer dit weekeinde als tweede, Tom Blomqvist kwam als derde over de eindstreep. Dennis van de Laar scoorde opnieuw punten met zijn zevende plaats, terwijl Jules Szymkowiak de eindstreep als 14e passeerde. Voor Max Verstappen waren er geen punten weggelegd: nadat Ocon bij de start de linker voorvleugel van Verstappens auto beschadigde, crashte onze landgenoot in de tweede ronde in de bandenstapels, ongetwijfeld vanwege een gebrek aan neerwaartse druk.

Tekst: René de Boer (vanuit Pau, Twitter: @renedeboer)
Foto's: FIA EK F3/Thomas Suer


Verstappen heeft een goede start, maar de linker voorvleugel van zijn auto wordt geraakt door Ocon die slecht wegkomt en Rosenqvist voor hem moet dulden. Goddard schiet in de eerste bocht rechtuit. Toril strandt met een gebroken ophanging bij Oscar. Daarmee zijn beide ThreeBond with T-Sport-auto's al na een halve ronde uit de race, terwijl Michele Beretta bij het lyceum in de rondte gaat. Aan het einde van de eerste ronde komt Rosenqvist als leider terug met een voorsprong van negen tienden op Ocon, daarachter Blomqvist, Dennis, Gilbert, Verstappen, Auer en Van de Laar. Verstappen crasht in de tweede ronde in de chicane, hoogstwaarschijnlijk mede veroorzaakt door het gebrek aan neerwaartse druk als gevolg van de beschadigde voorvleugel, waarmee ook deze race voor hem ten einde is.

140511 F3 Pau R3 action
Rosenqvist op weg naar zijn eerste seizoenszege

Na vier ronden heeft Rosenqvist zijn voorsprong al vergroot tot 1,677 seconden, terwijl Ocon een marge van 1,3 seconden op Blomqvist heeft. Rosenqvist rijdt in de zesde ronde de snelste rondetijd van de wedstrijd en lijkt eindelijk op weg naar een goed resultaat, na alle technische ellende vanwege de weigerende elektronica die de kleine Zweed in de eerste races van dit seizoen meemaakte. Hij moet echter wel de concentratie behouden, zoals blijkt in de zevende ronde als hij bij het aanremmen van de bocht bij het lyceum de wielen laat blokkeren.

Mitch Gilbert komt meer en meer onder druk van Lucas Auer in de strijd om de zesde plaats. Van de Laar rijdt relatief eenzaam op de zevende positie. Tegen het einde van de eerste helft van de race komt Ocon iets dichterbij Felix Rosenqvist. In de 14e ronde crasht Agostini in de bandenstapels, waarmee ook hij uit de race is. Twee ronden later crasht teamgenoot Beretta, waarmee ook het EuroInternational-team voor vandaag klaar is. De wedstrijdleider stuurt bij de start van ronde 19 de safety-car naar buiten, waarmee Rosenqvists voorsprong weg is.

140511 F3 Pau R3 Finish
Felix Rosenqvist behaalt zijn eerste zege van het seizoen

Bij het begin van de 21e ronde wordt de race weer vrijgegeven. Ocon probeert het bij het uitkomen van de eerste bocht, maar Rosenqvist weet wat hij moet verwachten en verdedigt zijn leiding met verve. Blomqvist blijft derde voor Dennis, Gilbert, Auer en Van de Laar. In de resterende ronden zijn er weinig ontwikkelingen meer, en zo scoort Rosenqvist zijn eerste overwinning van het seizoen, gevolgd door Ocon, die zijn voorsprong als leider in de tussenstand van het kampioenschap verder uitbouwt. Blomqvist, Ocons naaste belager in het rijderskampioenschap, eindigt als derde, voor Dennis, Gilbert, Auer, Van de Laar, Bryant-Meisner, King en Giovinazzi. Jules Szymkowiak eindigt als 14e.

140511 F3 Pau R3 Podium
Het podium met vlnr Ocon, Rosenqvist en Blomqvist

Uitslag:
1. Felix Rosenqvist (Zwe), Dallara F312-Mercedes
2. Esteban Ocon (Fra), Dallara F312-Mercedes
3. Tom Blomqvist (GBr), Dallara F312-Volkswagen
4. Jake Dennis (GBr), Dallara F312-Volkswagen
5. Mitch Gilbert (Aus), Dallara F312-Mercedes
6. Lucas Auer (Oos), Dallara F312-Mercedes
7. Dennis van de Laar (Ned), Dallara F312-Mercedes
8. John Bryant-Meisner (Zwe), Dallara F312-Mercedes
14. Jules Szymkowiak (Ned), Dallara F312-Volkswagen
uitgevallen: Max Verstappen (Ned), Dallara F312-Volkswagen

Stand na 9 van 33 races:
1. Esteban Ocon, 164 punten
2. Tom Blomqvist, 107
3. Lucas Auer, 95
4. Max Verstappen, 68
5. Antonio Fuoco, 67
6. Antonio Giovinazzi, 61
7. Jordan King, 60
8. Jake Dennis, 54
14. Dennis van de Laar, 18
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet