Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 3

F3: Blomqvist wint spectaculaire regenrace, Verstappen spint, beste seizoensscore Van de Laar

140511 F3 Pau R2 Safetycar
Start achter de safety-car vanwege de regen

Na twee dagen prachtig weer en zonneschijn is het weer vandaag voor de Grand Prix de Pau geheel omgeslagen: het is een stuk frisser dan de afgelopen dagen en de regen valt gestaag in de Zuid-Franse stad. Dat betekende ook voor de rijders in het FIA EK Formule 3 een nieuwe opgave, want nog niet eerder raceten ze dit seizoen in de regen. Mede om die reden vertrok het veld van achter de safety-car. Toen de race eenmaal was vrijgegeven, was er aan incidenten bepaald geen gebrek. Tot de eerste uitvallers behoorde Max Verstappen, die de controle over zijn auto verloor. Later in de wedstrijd hield ook zijn Van Amersfoort-teamgenoot Jules Szymkowiak het voor gezien. Esteban Ocon leek op weg naar zijn tweede thuiszege op rij, maar na een safety-car-fase laat in de wedstrijd profiteerde Tom Blomqvist: de Brit nam na een geslaagde aanval de leiding over en reed zijn tweede seizoenszege naar huis. Ocon moest genoegen nemen met de tweede plaats, de Brit Jake Dennis eindigde als derde. Ook Dennis van de Laar deed het verdienstelijk: de vijfde positie betekende voor de coureur van het Prema Powerteam zijn beste resultaat van het seizoen.

Tekst: René de Boer (vanuit Pau, Twitter: @renedeboer)
Foto's: FIA EK F3/Thomas Suer


140511 F3 Pau R2 regenband
Hankook-Formule 3-regenband

Na vijf ronden achter de safety-car geeft wedstrijdleider Sven Stoppe de race vrij. Ocon leidt voor Rosenqvist, Verstappen, Blomqvist en Dennis. In de eerste paar ronden blijven grote incidenten wonderwel uit, hoewel sommige rijders duidelijk moeite hebben om hun auto's op het gladde asfalt onder controle te houden. In de achtste ronde echter gaat het mis in de hairpin bij het lyceum: Toril gaat in de rondte en Goddard gat wijd en raakt licht de bandenstapels. Vooraan rijdt Rosenqvist ogenschijnlijk makkelijk het gat naar leider Ocon dicht, Verstappen volgt op een relatief veilige afstand van drie seconden.

140511 F3 Pau R2 Menezes Beretta
Van Amersfoort-rijder Gustavo Menezes voor Michele Beretta

Dennis van de Laar rijdt op de zevende positie. In de elfde ronde gaat het mis voor Max Verstappen: bij Beaumont verliest hij de controle over zijn auto, gaat in de rondte en glijdt achterwaarts de bandenstapels in. Hij wil verder rijden, maar een van de baanposten duidt met het bekende gebaar van de vlakke hand langs de keel aan dat de race voor Verstappen ten einde is. Bij het begin van ronde 13 crasht Rosenqvist in de bandenstapels bij het viaduct bij Oscar, nadat hij op het bergop-stuk probeerde om zijn auto naast die van Ocon te zetten. Zo erft Blomqvist de tweede plaats, voor Dennis, Giovinazzi en Van de Laar.

In de 15e ronde komen Calderon en Guimaraes met elkaar in botsing. Aan het einde van dezelfde ronde parkeert Jules Szymkowiak zijn auto in de pits. In ronde 18 komt de safety-car in actie, nadat Jones is gespind en in de vangrails is beland. De race wordt op tijd gereden, er zijn nog vijf minuten te gaan. In de 20e ronde wordt de race toch nog vrijgegeven. Ocon leidt voor Blomqvist, Dennis, Giovinazzi, Van de Laar, Gilbert, Latifi en King. Bij het uitkomen van Oscar pakt Blomqvist na een aantal aanvalpogingen de leiding, Ocon heeft het nakijken. Latifi crasht in de vangrails, terwijl Giovinazzi de aanval opent op Dennis in de strijd om de derde plaats. Blomqvist wint voor Ocon, Dennis, Giovinazzi en Van de Laar.

140511 F3 Pau R2 Blomqvist
Blomqvist behaalt zijn tweede zege van het seizoen

Uitslag:
1. Tom Blomqvist (GBr), Dallara F312-Volkswagen, 22 r. in 36:11,933
2. Esteban Ocon (Fra), Dallara F312-Mercedes, op 4,551
3. Jake Dennis (GBr), Dallara F312-Volkswagen, op 4,652
4. Antonio Giovinazzi (Ita), Dallara F312-Volkswagen op 4,910
5. Dennis van de Laar (Ned), Dallara F312-Mercedes, op 5,419
6. Mitch Gilbert (Aus), Dallara F312-Mercedes, op 9,334
7. Lucas Auer (Oos), Dallara F312-Mercedes, op 9,601
8. Félix Serrallés (Pue), Dallara F312-Mercedes, op 10,089
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet