Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
NASCAR

NASCAR: Denny Hamlin wint traditionele Talladega chaos

JGR-coureur Denny Hamlin behaalde tijdens de 45e editie van de Talladega voorjaarswedstrijd zijn 24e NASCAR Sprint Cup-overwinning. De wedstrijd werd in de allerlaatste ronde vanwege "debris" op de baan onder neutralisatie beëindigd .

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR Toyota Motorsport USA

2014 Talladega
Racen op Talladega, is bloedmooi.

Denny Hamilin wint traditionele Talladega chaos
JGR-coureur Denny Hamlin behaalde op Talladega zijn 24e NASCAR Sprint Cup-overwinning. Vanwege '''debris'' werd de wedstrijd in de allerlaatste ronde onder neutralisatie beëindigd . Met zijn zege op Talladega is Hamlin zo goed als zeker verzekerd van een plek in "The Chase" Voor Hamlin kwam daarmee een einde aan lange weg van teleurstellingen. Denny Hamlin: ''Wij willen gewoon wedstrijden winnen, of dit wel of geen plek in "The Chase" betekent. Zonder dit team was ik hierin niet geslaagd. Mijn crew heeft fantastisch werk verricht. Strategisch gezien was het misschien een beetje moeilijk omdat we in het middelste wedstrijdgedeelte iets te zwaar waren. Maar een aantal mensen crashten en juist om dit te vermijden hebben wij onze troeven met de juiste strategie goed uitgespeeld. Ik ben er trots op!''

Polesitter Brian Scott slaagde er met zijn Chevrolet in om geen enkele ronde aan de leiding te rijden. De Chevrolets van Paul Menard en Danica Patrick en de Penske Ford van Brad Keselowski maakten in de openingsfase de dienst uit. Keselowski genoot niet lang van zijn koppositie. Een touché met Danica Patrick zorgde voor de allereerste neutralisatie in de 15e ronde. Maar Keselowski beschikte wel over een enorme carcontrol door zijn auto uit de muur te houden.

2014 Crash 1
Bloedgevaarlijke crashes blijven nimmer uit op Talladega. Dit keer bleef het nog bij kleine "Big Ones''' In het verleden hebben we erger gezien.

Na de herstart nam Menard opnieuw de leiding maar tot aan de 51e ronde wisselde deze tussen Landon Cassill, Matt Kenseth, Joey Logano, Denny Hamlin, Carl Edwards en Jimmie Johnson meerdere malen. In de 107e ronde volgde de tweede neutralisatie voor "debris'''

Dale Jr. kwam als eerste terug op de baan en nam vier ronden lang de leiding. Daarna werd deze door de Ford van Trevor Bayne overgenomen. Het was slechts nog een kwestie van tijd voordat de eerste "Big One''zich aankondigde. Een spinnende Keselowski, die toch al zes ronden achterstand had, zorgde ervoor dat er bij de eerste "Big One'' zes auto's betrokken waren. De tweede kwam in de 175e ronde toen Jimmie Johnson de controle over zijn HMS Chevrolet verloor en daarbij waren de auto's van Austin Dillon, Ricky Stenhouse Jr., Joey Logano, David Ragan, Reed Sorenson, Kurt Busch en Michael McDowell betrokken.

Bij de daaropvolgende herstart namen Denny Hamlin en Kevin Harvick met steun van hun teamgenoten de leiding. In de 184e ronde volgde er voor de spinnende Carl Edwards wederom een neutralisatie. Bij de laatste herstart kon Hamlin met steun van Greg Biffle en Clint Bowyer leider Kevin Harvick van de eerste plek verdringen. In het zicht van de witte vlag werd er wederom gecrasht. Maar Hamlin had zijn 24e NASCAR Spint Cup-zege definitief binnen.

Uitslag
1. Denny Hamlin Toyota 188 ronden
2. Greg Biffle Ford 188 ronden
3. Clint Bowyer Toyota 188 ronden
4. Brian Vickers Toyota 188 ronden
5. A.J. Allmendinger Chevrolet 188 ronden
6. Paul Menard Chevrolet 188 ronden
7. Kevin Harvick Chevrolet 188 ronden
8. Kasey Kahne Chevrolet 188 ronden
9. Kyle Larson Chevrolet 188 ronden
10. Ricky Stenhouse Jr. Ford 188 ronden

2014 Hamlin winnaar
Denny Hamlin is nu weer helemaal terug.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet