Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 3

F3: Pech stopt Verstappen op weg naar de grid, Ocon wint

Voor Max Verstappen is de race al ten einde voordat die begonnen is: op weg naar de startopstelling komt zijn auto met versnellingsbakproblemen op de baan tot stilstand. De baanposten duwen de auto aan de kant en Verstappen probeert nog weg te rijden, maar zijn pogingen blijken uiteindelijk tevergeefs en als het veld vertrekt voor de opwarmronde is hij al uit de auto. Daarmee ziet de pole-sitter een mogelijke eerste overwinning in rook opgaan. Ocon profiteert, leidt van start tot finish en behaalt zijn tweede zege van het seizoen voor Antonio Giovinazzi en Edward Jones.

Tekst: René de Boer (vanuit Hockenheim, Twitter: @renedeboer)

Ocon pakt de leiding voor Giovinazzi, Jones en Rosenqvist. Bij het uitkomen van de eerste bocht gaat Fuoco in de rondte en verspeelt daarmee zijn kansen op een goede klassering: hij valt terug tot aan de staart van het veld. Ocon leidt na de eerste ronde voor Giovinazzi, Jones, Serralles, Latifi, Rosenqvist, Auer, Dennis, Blomqvist en Gilbert. Van de Laar is teruggevallen tot de 14e plaats, Szymkowiak is 15e. In de tweede ronde komen Gelael en Goddard met elkaar in botsing.

Vooraan het veld lijken Ocon en Giovinazzi vrij zeker van de eerste en de tweede plaats, maar Jones komt meer en meer onder druk van Serralles. In de loop van de race spreekt de wedstrijdleiding 'drive-through-penalties' uit tegen Agostini, Toril, Beretta en Hurst vanwege het overschrijden van de afgrenzing van de baan. Auer maakt ondertussen wat progressie en klomt op naar de vijfde plaats ten koste van Rosenqvist. Van de Laar rijdt op de 13e positie, een plaats achter Menezes en twee plaatsen voor Szymkowiak.

Serralles valt in de tweede helft van de race wat terug, zodat Auer kan opschuiven naar de vierde plaats. In de 15e ronde is er een mooi duel tussen Jake Dennis en Van Amersfoort-rijder Gustavo Menezes om de elfde plaats terwijl ook Van de Laar aansluiting vindt. De zichtbaar snellere Auer rijdt dicht achter Jones, waardoor het nog slechts een kwestie van tijd lijkt voordat Jones de derde plaats aan de Oostenrijker moet afstaan. Auer op zijn beurt heeft Blomqvist direct achter zich. Serralles en Latifi strijden wiel aan wiel om de zesde plaats. In het Motodrom houdt Latifi het gas erop en pakt zo de leiding.

Beretta staat bij het uitkomen van de eerste bocht in de grindbak, waarop de wedstrijdleider de safety-car naar buiten stuurt. Na een ronde wordt de race weer vrijgegeven. Ocon leidt voor Giovinazzi, Jones, Auer, Blomqvist, Latifi en Rosenqvist. Auer probeert na de herstart Jones in de hairpin te verschalken, maar dat levert niet het gewenste resultaat op: Jones verdedigt zijn positie tegen de aanvallen van de Oostenrijker. Zo wint Ocon voor Giovinazzi, Jones, Auer, Blomqvist, Latifi, Rosenqvist, Serrales, King en Dennis.

Uitslag:
1. Esteban Ocon (Fra), Dallara F312-Mercedes, 22 r. in 35:24,768 (gem. 170,494 km/u)
2. Antonio Giovinazzi (Ita), Dallara F312-Volkswagen, op 0,969
3. Edward Jones (VAE), Dallara F312-Volkswagen, op 2,387
4. Lucas Auer (Oos), Dallara F312-Mercedes, op 2,836
5. Tom Blomqvist (GBr), Dallara F312-Volkswagen, op 3,227
6. Nicholas Latifi (Can), Dallara F312-Mercedes, op 4,346
7. Felix Rosenqvist (Zwe), Dallara F312-Mercedes, op 5,222
8. Felix Serralles (Pue), Dallara F312-Mercedes, op 6,183
12. Dennis van de Laar (Ned), Dallara F312-Mercedes, op 10,309
16. Jules Szymkowiak (Ned), Dallara F312-Volkswagen, op 12,266
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet