Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 3

F3: Upd: Fuoco ontsteekt Paasvuur, eerste podiumplaats Verstappen bevestigd

140420 F3 R3 Verstappen podium
Max Verstappen heeft zijn eerste podiumplaats in het EK F3 te pakken

'Il fuoco della Pasqua' is de Italiaanse vertaling van 'Paasvuur'. Geheel passend in die traditie was het de Italiaan Antonio Fuoco die op Paaszondag de derde en laatste race van het FIA EK F3 op Silverstone won. Fuoco had een duidelijk betere start dan pole-sitter Esteban Ocon en reed vervolgens zijn eerste overwinning naar huis. Na een prachtig gereden wedstrijd met een prachtige inhaalmanoeuvre op Esteban Ocon eindigde Max Verstappen als tweede, maar omdat een eerdere inhaalactie op Blomqvist in de strijd om de derde plaats vermoedelijk onder geel plaatsvond, moet hij nog wachten op een beslissing van de wedstrijdleiding alvorens te weten of hij zijn podiumplaats mag houden. Ocon kwam als derde over de eindstreep. Dennis van de Laar werd twaalfde, Jules Szymkowiak, die van achteraan moest starten, 20e. Binnen een uur na afloop van de race bevestigden de sportcommissarissen de uitslag en besloten geen actie tegen Verstappen te ondernemen, zodat zijn inhaalmanoeuvre legaal was. Daarmee is de eerste podiumplaats van onze landgenoot in het EK Formule 3 een feit.

Tekst: René de Boer (vanuit Silverstone, Twitter: @renedeboer)
Foto: Frits van Eldik

Fuoco heeft een duidelijk betere start dan pole-sitter Ocon en pakt de leiding op weg naar Chapel. Blomqvist vindt meteen de aansluiting en rijdt op de derde plaats, daarachter Verstappen, die zijn vierde plaats keurig tegen de aanvallend rijdende Latifi verdedigt. Voor Guimaraes en Dennis is de race snel over: ze strandden beide in de grindbak na een botsing aan het einde van de Wellington Straight. Aan het einde van de eerste ronde luidt de volgorde: Fuoco, Ocon, Blomqvist, Verstappen, Latifi, Jones, Auer. In de tweede ronde passeert Verstappen Blomqvist aan het eind van de Wellington Straight en neemt daarmee de derde plaats over. Rosenqvist en Giovinazzi passeren King aan het eind van de derde ronde en zijn daarmee respectievelijk achtste en negende.

Van de Laar rijdt na drie ronden op de 13e plaats en heeft daarme wat terrein verloren ten opzichte van zijn startpositie. In de vierde ronde vergroot Latifi de druk op Blomqvist, ondanks dat de linker voorvleugel van de auto van de Canadees niet helemaal stabiel lijkt. Verstappen rijdt de voorlopig snelste ronde van de race met 1:53,235 minuten en maakt jacht op Ocon, die twee tienden van een seconde voor hem rijdt. Een ronde later verhoogt Fuoco, de leider in de wedstrijd, het tempo met een snelste ronde van 1:53,176 minuten.

Aan het eind van de zesde ronde rijdt Verstappen direct achter Ocon en heeft duidelijk zijn zinnen gezet op de tweede plaats. Vervolgens komt vanuit de wedstrijdleiding de melding 'Car 30 under investigation' – de auto van Verstappen, zonder verdere informatie over de oorzaak. Later wordt gemeld dat 'Car 30 will be reported to the stewards', mogelijk vanwege de inhaalmanoeuvre op Blomqvist toen er gele vlaggen gezwaaid werden vanwege de gestrande auto's van Guimaraes en Dennis. In de achtste ronde neemt Latifi de vierde plaats van Blomqvist over bij Copse. Rosenqvist verist ondertussen twee plaatsen aan Giovinazzi en King.

In ronde tien wint Verstappen na een fraai duel een positie ten koste van Ocon en is daarmee al tweede. Giovinazzi passeert Auer in de strijd om de achtste plaats: de Mücke-rijders blijken duidelijk problemen te hebben op het circuit van Silverstone zoals eerder al bleek uit het matige optreden van Felix Rosenqvist. Ed Jones gaat in de elfde ronde geheel zelfstandig in de rondte en verspeelt daarmee zijn zesde plaats: hij valt terug tot de 16e positie.

Giovinazzi zet zijn opmars voort: hij passeert in de 14e ronde Blomqvist en is daarmee vijfde. Mücke-teamgenoten Auer en Rosenqvist zijn ondertussen met elkaar in duel om de achtste plaats. Daarvan profiteren ook King en Serralles, die er voorbijgaan, terwijl Auer terugvalt naar de tiende plaats. Later makt hij weer wat plaatsen goed door eerst Serralles en dan King te passeren, waarmee de Oostenrijker weer achtste is. Van de Laar is in een mooi gevecht met Bryant-Meisner om de tiende plaats. Fuoco wint, gevolgd door Verstappen, Ocon, Latifi, Giovinazzi, Blomqvist, Rosenqvist, Auer, King en Serralles.

Uitslag:
1. Antonio Fuoco (Ita), Dallara F312-Mercedes, 18 r. in 34:13.614 (gem 185,9 km/u)
2. Max Verstappen (Ned), Dallara F312-Volkswagen, op 4,731
3. Esteban Ocon (Fra), Dallara F312-Mercedes, op 9,325
4. Nicholas Latifi (Can), Dallara F312-Mercedes, op 17,322
5. Antonio Giovinazzi (Ita), Dallara F312-Volkswagen, op 21,667
6. Tom Blomqvist (GBr), Dallara F312-Volkswagen, op 25,945
7. Felix Rosenqvist (Zwe), Dallara F312-Mercedes, op 26,266
8. Lucas Auer (Oos), Dallara F312-Mercedes, op 32,033
12. Dennis van de Laar (Ned), Dallara F312-Mercedes, op 34,448
20. Jules Szymkowiak (Ned), Dallara F312-Volkswagen, op 48,697
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet