Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 3

F3: Rookie Ocon behaalt eerste overwinning, Verstappen scoort eerste EK-punten

140419 F3 R2 Ocon
Pole, start-finishzege en snelste ronde: Esteban Ocon was een klasse apart

Het Italiaanse Prema Powerteam bezet alledrie de podiumplaatsen na de tweede race van de dag (en het seizoen) in het FIA EK Formule 3. Op het circuit van Silverstone behaalde rookie Esteban Ocon zijn eerste overwinning in de klasse, gevolgd door teamgenoten Nicholas Latifi en Antonio Fuoco. Met Ocon en Fuoco eindigden er twee nieuwkomers in de top drie, wat een opmerkelijke prestatie is. Max Verstappen deed het ditmaal aanmerkelijk beter dan in de ochtend: hij sloot de race als vijfde af en scoorde daarmee zijn eerste EK-punten. Dennis van de Laar werd als negende geklasseerd en mag daarmee ook zijn eerste punten laten bijschrijven. Voor Jules Szymkowiak verliep de race minder voortvarend: vanwege het bij herhaling verlaten van de baan werd hij naar binnen geroepen voor een drive-through-penalty. Daarop eindigde hij als 24e.

Tekst: René de Boer (vanuit Silverstone, Twitter: @renedeboer)
Foto's: FIA EK F3/Thomas Suer


Ocon pakt vanaf de pole de leiding, gevolgd door Latifi, Fuoco en Blomqvist. Verstappen is zevende, Van de Laar achtste. Ocon komt met een voorsprong van 1,575 seconden terug uit de eerstre ronde van de race. King rijdt op de vijfde plaats voor Ed Jones, die in de eerste ronde een behoorlijk aantal posities goedgemaakt heeft. Voor Goddard en Nissany eindigt een duel in de tweede ronde in de grindbak na een aanrijding. Ocon rijdt comfortabel aan de leiding, daarachter rijden Latifi en Fuoco, Blomqviast, King, Verstappen, Jones, Giovinazi en Verstappen. Szymkowiak rijdt op de 22e positie.

Blomqvist heeft in de achtste ronde zijn handen vol aan de aanvallend rijdende Jordan King. Verstappen profiteerde daar ook van en reed meteen het gat naar King dicht. Van de Laar is nog steeds zevende, Szymkowiak moet naar binnen voor een drive-through-penalty vanwege het overschrijden van de afgrenzing van de baan met alle vier de wielen, evenals Agostini en Hurst. Eerder had Roy Nissany al een drive-through gekregen vanwege de aanrijding met Goddard.

Van Amersfoort Racing-coureur Menezes is in een fraai duel met routinier Felix Rosenqvist verwikkeld en slaagt er in de elfde ronde zelfs in om de teweevoudig Masters-winnaar in te halen. Daarmee neemt de Californiër de 14e plaats over. Achter Rosenqvist rijdt Mitch Gilbert, die de Zweed vervolgens ook flink onder druk zet. In de 17e ronde raakt King kort van de baan en onmiddellijk ziet Verstappen zijn kans schoon: hij rijdt direct het gat naar King dicht en passeert de Brit, waarmee hij de vijfde plaats overneemt. Hector Hurst raakt in de achterhoede van de baan, maar dat heeft verder geen noemenswaardige gevolgen. Ocon wint voor Latifi, Fuoco en Blomqvist. Max Verstappen scoort zijn eerste punten in de vorm van de vijfde plaats; King, Jones, Giovinazzzi, Van de Laar en Bryant-Meisner completeren de top tien, Szymkowiak eindigt als 24e, maar is 'under investigation'. Later volgde de melding vanuit de wedstrijdleiding dat hij voor morgen vijf plaatsen wordt teruggezet in de startopstelling vanwege het verbeteren van zijn persoonlijke beste sectortijd tijdens een gele-vlagfase.

140419 F3 R2 Podium
Winnaar Esteban Ocon in het midden, geflankeerd door Prema-Powerteamgenoten Nicholas Latifi (l.) en Antonio Fuoco

Uitslag:
1. Esteban Ocon (Fra), Dallara F312-Mercedes, 18 r. in 33:53,215 (gem. 187,7 km/u)
2. Nicholas Latifi (Can), Dallara F312-Mercedes, op 3,678
3. Antonio Fuoco (Ita), Dallara F312-Mercedes, op 5,148
4. Tom Blomqvist (GBr), Dallara F312-Volkswagen, op 9,264
5. Max Verstappen (Ned), Dallara F312-Volkswagen, op 11,237
6. Jordan King (GBr), Dallara F312-Volkswagen, op 11,914
7. Edward Jones (VAE), Dallara F312-Volkswagen, op 19,293
8. Antonio Giovinazzi (Ita), Dallara F312-Volkswagen, op 20,649
9. Dennis van de Laar (Ned), Dallara F312-Mercedes, op 21,877
24. Jules Szymkowiak (Ned), Dallara F312-Volkswagen, op 1:03,172
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet