Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 3

F3: Tom Blomqvist behaalt eerste seizoenszege, F3-racedebuut Verstappen van korte duur

140419 F3 R1 Start
De start van het seizoen in Silverstone

Tom Blomqvist heeft de eerste race van het FIA EK Formule 3 op zijn naam geschreven. Op het circuit van Silverstone leidde de Brit, uitkomend voor Jagonya Ayam with Carlin, van start tot finish. De Franse rookie Esteban Ocon eindigde voor het Prema Powerteam op de tweede plaats, Jordan King completeerde het succes voor Carlin door als derde te finishen. Voor Max Verstappen was zijn eerste Formule 3-race na een koppelingsprobleem bij de start en een aanrijding in de beginfase al in de eerste ronde ten einde. Dennis van de Laar eindigde als elfde, Jules Szymkowiak sloot de race op de 19e plaats af.


Tekst: René de Boer (vanuit Silverstone, Twitter: @renedeboer)
Foto's: FIA EK F3/Thomas Suer


Bij de start pakt Blomqvist de leiding voor Ocon, Fuoco, King en Verstappen, die bij de start al problemen met de koppeling heeft. In Brooklands is er een aanrijding tussen Beretta en Toril, die beiden in de grindbak stranden. Goddard en Rosenqvist strijden om de 14e plaats en komen daarbij met elkaar in aanraking. Goddard komt met een beschadigde frontpartij de pits in. Ook Jake Dennis rijdt de pits in. In de tweede ronde komt de safety-car de baan op, zodat de gestrande auto's van Beretta en Toril geborgen kunnen worden. Ook Verstappen rijdt de pits in met een beschadigde neus van de auto na contact met een concurrent en beëindigt daar zijn race. Blomqvist rijdt aan de leiding voor Ocon, King, Fuoco, Latifi, Auer, Jones, Serralles, Guimaraes en Rosenqvist. Van de Laar is uit de top tien gevallen en is elfde, Szymkowiak heeft vanuit de achterhoede een aardige opmars gemaakt en rijdt op de 17e plaats.

Aan het eind van de zesde ronde wordt de race weer vrijgegeven. King passeert Ocon bij de herstart, maar de Fransman herstelt onmiddellijk de oude rangorde. Auer passeert na een spannende strijd Latifi en neemt zo de vijfde plaats over. Vervolgens ontstaat er een mooi gevecht tussen Latifi, Jones en Serralles om de volgende posities, terwijl Van de Laar een plek aan Giovinazzi verliest. Op de beeldschermen van de tijdwaarneming verschijnt de enigszins raadselachtige melding: 'Safety car operation is under investigation'. Blomqvist laat zich daardoor niet van de wijs brengen en heeft na twee ronden na de herstart alweer een voorsprong van ruim een seconde op Ocon, die op de tweede plaats rijdt.

Voor de rest is de race een vrij aantonige aangelegenheid. Van de Laar onderneemt eenmaal een inhaalpoging op Antonio Giovinazzi, maar kiest uiteindelijk toch voor de veiliger optie en laat zich weer achter de Italiaan terugvallen. Goddard zorgt drie ronden voor het einde nog voor de nodige actie met wat inhaalmanoeuvres, maar na zijn vroege pitstop is hij natuurlijk kansloos voor een goed resultaat. In de voorlaatste ronde is Van de Laar wel succesvol en passeert Giovinazzi voor de elfde plaats. Bij het ingaan van de laatste ronde komt de onheilspellende mededeling 'FIA Formula 3 EC Race 1 Result will be under investigation' op het beeldscherm. In ieder geval komt Blomqvist als eerste over de eindstreep, gevolgd door Ocon, King, Fuoco, Auer en Latifi. Van de Laar eindigt als elfde, Szymkowiak wordt als 19e geklasseerd.

140419 F3 R1 podium
Het podium met vlnr Ocon, Blomqvist en King

Uitslag:
1. Tom Blomqvist (GBr), Dallara F312-Volkswagen, 18 r. in 36:31,379 (gem. 174,2 km/u)
2. Esteban Ocon (Fra), Dallara F312-Mercedes, op 2,107
3. Jordan King (GBr), Dallara F312-Volkswagen, op 3,052
4. Antonio Fuoco (Ita), Dallara F312-Mercedes, op 4,624
5. Lucas Auer (Oos), Dallara F312-Mercedes, op 8,504
6. Nicholas Latifi (Can), Dallara F312-Mercedes, op 11,287
7. Felix Serralles (Pue), Dallara F312-Mercedes, op 12,447
8. Edward Jones (VAE), Dallara F312-Volkswagen, op 13,578
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet