Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
NASCAR

NASCAR: “Per ongeluk geel” bezorgt Carl Edwards eerste seizoenszege in Bristol

Abominabel slechte weersomstandigheden zorgden tijdens de Food City 500 in Bristol voor een urenlange onderbreking en het leverde tot volle tevredenheid van Carl Edwards zijn 22e NASCAR Sprint Cup-zege op.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

2014 Bristol Edwards 1
De traditionele fitness jump van Carl Edwards

"Per ongeluk geel" bezorgt Carl Edwards eerste seizoenszege

Regen en een urenlange onderbreking leverde Carl Edwards uiteindelijk zijn 22e NASCAR Sprint Cup-zege op. De weersomstandigheden op Bristol waren zo slecht dat de tegen elkaar warmte zoekende officials op het start/finishlijntorentje per ongeluk in de fout gingen. Daarbij raakte één van hen drie ronden voor het einde per ongeluk de knop voor geel waardoor de wedstrijd ongepland geneutraliseerd werd. NASCAR moet wel hulp van boven gehad hebben want nauwelijks enkele seconden later werd de baan door de regen volledig overspoeld. In ieder geval zal men maatregelen nemen om dergelijke fouten in de toekomst te voorkomen.

Racer Carl Edwards wilde de neutralisatie eigenlijk helemaal niet zien. Hij wilde er gewoon voor gaan maar was achteraf wel blij. "Zaterdag zagen wij er hopeloos uit en nu zijn de kaarten onze kant uitgevallen. Wij gaan dit kampioenschap winnen." Een strategische beslissing van crewchief Jim Fenning leverde Edwards de overwinning op. Hij hield Edwards zo lang mogelijk buiten en liet hem pas erg laat in de wedstrijd banden wisselen. Met banden die nog maar 17 rondjes achter de kiezen hadden wist Edwards de concurrentie ruim 71 ronden lang achter zich te houden. Een beslissing die Edwards zijn eerste seizoensoverwinning opleverde. Sinds de Daytona 500 vertonen Edwards' resultaten een stijgende curve. Daar eindigde hij als 17e en op Las Vegas en Phoenix viel hem een 8e en 5e plek ten deel.

2014 Crash Harvick McMurray Keselowski
Kevin Harvick sleept Jamie McMurray en Brad Keselowski in zijn onheil mee.

Harvick bedreiging
Alleen de Chevrolet van Kevin Harvick leek in de slotfase voor Edwards een bedreiging te gaan vormen. Maar met nog amper 50 ronden te gaan kondigden de eerste rook verschijnselen het voortijdige aan. Harvick ging in de muur en sleepte daarmee Jamie McMurray en Brad Keselowski in zijn onheil mee. Keselowski kwam met zijn gehavende Ford nog als 13e over de streep. In het zicht van de finish vreesde Edwards de nodige crashes en confrontaties. Door de "organisatorische blunder" in de 500e ronde gebeurde er echter niets. Maar zijn racer's instinct gaf hem gelijk. Ricky Stenhouse Jr. die eveneens met een Roush Fenway Ford als tweede eindigde gaf achteraf te kennen "dat hij zijn bumper wel wilde gebruiken om in "The Chase" te komen. De rest kwam achteraf wel"

Hoewel Matt Kenseth als dertiende eindigde reed de JGR-coureur een beresterke wedstrijd. In de 137e ronde probeerde hij een aanrijding met een andere deelnemer te voorkomen maar werd daarbij op zijn achterbumper geraakt. Kenseth viel naar de 29e plek terug en bleef nipt in dezelfde ronde als de leiders. 22 ronden later kreeg de JGR-coureur vanwege een neutralisatie even wat lucht en bevond zich al in 16e positie. Bandenproblemen zorgden ervoor dat ook Jimmie Johnson na "trading paint" met Kenseth ver terugviel. Omdat Johnson slechts tweemaal van banden wisselde was de hoge slijtage vermoedelijk de oorzaak van het matige resultaat(19e).

2014 Bristol Afdekken Toyota
De wedstrijd op Bristol werd vanwege de regen meer dan drie lang onderbroken.

Na Carl Edwards was veteraan Tony Stewart met een vierde plek waarschijnlijk de meest gelukkige coureur die Bristol verliet. De Stewart Haas teameigenaar-coureur moest na een crash met een Sprint Car waarbij hij eind 2013 een gecompliceerde beenbreuk opliep lang revalideren. "Just what the doctor ordered" verklaarde een tevreden Stewart.

Uitslag
1. Carl Edwards Ford 503 ronden
2. Ricky Stenhouse Jr. Ford 503 ronden
3. Aric Almirola Ford 503 ronden
4. Tony Stewart Chevrolet 503 ronden
5. Marcos Ambrose Ford 503 ronden
6. Denny Hamlin Toyota 503 ronden
7. Jeff Gordon Chevrolet 503 ronden
8. Kasey Kahne Chevrolet 503 ronden
9. Brian Vickers Toyota 503 ronden
10. Kyle Larson Chevrolet 503 ronden
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet