Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
NASCAR

NASCAR: Kyle Busch na Nationwide- zege recordhouder op Bristol

JGR-coureur Kyle Busch behaalde op de korte oval van Bristol in de Nationwide-series zijn zestiende overwinning op deze baan. In totaal zegevierde Busch de afgelopen jaren vijfmaal in de NASCAR Sprint Cup, zevenmaal in de Nationwide-series en viermaal in de Camping World Truck Series. Hoewel de JGR-Toyota's van Kyle Busch en Matt Kenseth vrijwel de gehele Nationwide-wedstrijd beheersten eindigde Ganassi-coureur Kyle Larson als tweede.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

Bristol1NNS Busch Burnout 031514
Met zestien overwinningen is Kyle Busch de absolute recordhouder op Bristol.

Kyle Busch na Nationwide-zege recordhouder op Bristol
Met 16 overwinningen in de diverse NASCAR-kampioenschappen is JGR-Toyota-coureur Kyle Busch op Bristol de absolute recordhouder. De Nationwide-wedstrijd op Bristol werd volledig beheerst door de JGR Toyota's van Kyle Busch en Matt Kenseth. Van de 300 ronden tellende wedstrijd reed winnaar Kyle Busch er 120 aan de leiding terwijl teamgenoot Matt Kenseth 178 ronden voor zijn rekening nam. Matt Kenseth: "Vrijwel de gehele wedstrijd beschikte ik over een goede auto maar soms bleef ik in het verkeer hangen. Zonder schade te rijden reed ik eigenlijk wel agressief. Nadat we vier of vijf herstarts gehad hadden zakte ik steeds verder terug. Ik had een auto waarmee ik kon winnen maar ik kreeg het niet voor elkaar." Kenseth eindigde als vijfde.

In 2004 kwam Kyle Busch voor een Nationwide-test met het team van Hendrick Motorsports voor de eerste maal naar Bristol. Het was geen prettige kennismaking want het gaspedaal van die auto bleef hangen en Kyle reed hem plat. Ook met de Sprint Cup-auto's had Busch de nodige slechte ervaringen maar toen ging de schakelaar om. "Uiteindelijk begreep ik hoe deze baan werkte, begon aan de leiding te rijden en races te winnen. Dit was het belangrijkste" verklaarde Busch na zijn zege.

Bristol1NNS Larson2 Pit 031514
Efficient pitwerk bij het team van Chip Ganassi.

Busch behaalde met de JGR-Toyota zijn derde achtereenvolgende Bristol-overwinning. Kyle Busch: "De auto was al vroeg in de wedstrijd teveel onderstuurd(loose) maar reageerde goed op de veranderingen die het team aanbracht. Vergeleken met de trainingen was de baan behoorlijk veranderd en daarom moesten we ook aan de auto veranderingen aanbrengen. Toen ik vrij baan kreeg kon ik ervoor gaan en van het verkeer profiteren. Kenseth was bijzonder snel en ik had het eigenlijk best wel moeilijk om hem te kunnen passeren." De laatste herstart volgde negen ronden voor het einde nadat Jeremy Clements kortstondig de muur getoucheerd had. Busch nam direct afstand van Larson, Harvick en Kenseth en pakte op Bristol zijn zesde overwinning in een "NASCAR sanctioned wedstrijd."


Uitslag
1. Kyle Busch, Toyota, 300 ronden
2. Kyle Larson, Chevrolet, 300 ronden
3. Kevin Harvick, Chevrolet, 300 ronden
4. Ryan Blaney, Ford, 300.ronden
5. Matt Kenseth, Toyota, 300.ronden
6. Ty Dillon, Chevrolet, 300 ronden
7. Brendan Gaughan, Chevrolet, 300 ronden.
8. Trevor Bayne, Ford, 300 ronden
9. Chase Elliott, Chevrolet, 300 ronden
10. Regan Smith, Chevrolet, 300 ronden

Bristol1NNS Busch Flag 031514
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet