Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
NASCAR

NASCAR: Earnhardt Jr. komt tekort. Zege voor Kevin Harvick in Phoenix

Na zijn overwinning in de Daytona 500 lijkt Dale Earnhardt Jr. met een tweede plek op Phoenix International Raceway duidelijk een titelkandidaat voor het komende seizoen. De wedstrijd op PIR leverde een overwinning op voor de Stewart Haas Racing Chevrolet van Kevin Harvick.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

Phoenix1NSCS HarvickBurnout 030214

Tweede start voor Kevin Harvick bij Stewart Haas Racing in de Sprint Cup.
Direct een overwinning.

Earnhardt Jr. komt tekort. Zege voor Kevin Harvick in Phoenix
Na de heftige regenval van afgelopen zaterdag startte de wedstrijd onder bijzonder donkere wolken op PIR. In tegenstelling tot de Nationwide-wedstrijd bleef het echter droog. Na een aantal opeenvolgende herstarts wist Kevin Harvick de druk van Dale Jr. in de slotfase te overleven.Van de 312 ronden tellende wedstrijd reed Harvick er maar liefst 224 aan de leiding. Voor Harvick betekende dit zijn 24e NASCAR Sprint Cup overwinning in 468 starts. Eind 2013 zegevierde Harvick ook op Phoenix International Raceway in de wedstrijd die meetelde voor de "Chase" naar de Cup. Harvick maakte eind vorig jaar de overstap van Richard Childress Racing naar Stewart Haas Racing.

Kevin Harvick: "Dit rechtvaardigt heel veel. De mensen hier hebben zoveel tijd en moeite in deze fantastische auto gestoken. Rodney Childers van SHR heeft een fenomenaal team samengesteld. Ze willen allemaal winnen. Daarom ben ik hierheen gekomen. In 2012 heb ik Stewart Haas Racing al verteld dat ik het prettig zou vinden om van hun team deel uit te maken. En nu staan we in Victory Lane.

Phoenix Dale Jr
Dale Jr. bleef tot het einde vechten.

Pas in de eindfase van de wedstrijd wist Dale Earnhardt Jr. het beste uit zijn banden te toveren maar met vier herstarts in de laatste 65 ronden wist Kevin Harvick Dale Jr. telkens achter zich te houden, Bij de laatste herstart in de 304e ronde wist Earnhardt Jr. zich los te wrikken van de Penske Ford-coureurs Joey Logano en Brad Keselowski. Na een schitterende voorstelling kwam hij aan het einde slechts 0.489 secs. tekort.

Dale Jr na de laatste herstart: "Je rijdt naast elkaar maar ik liet Kevin iets te ver voorbijgaan. Ik dacht dat we hem konden pakken, maar hij was toch net iets te ver weg.Kevin en zijn team hebben het gehele weekend een goede prestatie geleverd. Zij waren snel. Wij hebben aan onze auto gewerkt en daarbij kreeg ik steun van mijn teamgenoten. Toch ben ik gefinisht zoals ik dacht te eindigen. Pas op het einde waren wij sneller. Maar zij waren het gehele weekend indrukwekkend. Ik hoop dat iedereen van de wedstrijd genoten heeft. Wij hebben er alles uitgehaald van wat er in zat."

Earnhardt"s Hendrick Motorsports teamgenoten Jeff Gordon en Jimmie Johnson eindigden resp. als vijfde en zesde.

Uitslag
1. Kevin Harvick Chevrolet 312 ronden
2. Dale Earnhardt Jr. Chevrolet 312 ronden
3. Brad Keselowski Ford 312 ronden
4. Joey Logano Ford 312 ronden
5. Jeff Gordon Chevrolet 312 ronden
6. Jimmie Johnson Chevrolet 312 ronden
7. Ryan Newman Chevrolet 312 ronden
8. Carl Edwards Ford 312 ronden
9. Kyle Busch Toyota 312 ronden
10.Jamie McMurray Chevrolet 312 ronden.

Phoenix1NSCS Flyover2 030214
Mooie fly-over. Maar deze maakten vast meer geluid dan de  brommende V8
NASCAR bolides.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet