Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
NASCAR

NASCAR: Dale Jr. verslaat de Daytona Speedway. Junior voor tweede maal winnaar Daytona 500

Amerika's meest populaire rijder, Dale Earnhardt Jr. , heeft voor de tweede maal, in zijn carriere, de Daytona 500 op zijn naam geschreven. In 2004 won Earnhardt Jr. de wedstrijd voor het laatst. Earnhardt Jr. moest het maar liefst 55 wedstrijden zonder overwinningen stellen. De Hendrick Motorsports-coureur versloeg JGR-coureur Denny Hamlin met een wagenlengte verschil. Vanwege de slechte weersomstandigheden moest de wedstrijd na 38 ronden voortijdig worden afgebroken en kon ruim zes uur later pas weer hervat worden.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR, Toyota

Dale Jr. Victory Lane Daytona 500

Dale Earnhardt Jr. verslaat ondanks weerstandigheden de Daytona International Speedway en zijn concurrenten. Hij won er voor de tweede maal. Zijn legendarische vader won eenmaal.

Dale Jr. wint door weersomstandigheden onderbroken Daytona 500
Zware regenval en tornadodreigingen zorgden ervoor dat de 55e editie van de Daytona 500 na 38 ronden voortijdig moest worden afgebroken. Pas zes uur later(8.52u plaatselijke tijd) kon werd er opnieuw gestart. Direct na de start bepaalden de JGR Toyota's van Kyle Busch en Denny Hamlin het tempo. Hamlin die als tweede zou eindigen moest het al snel zonder radiocommunicatie stellen en Kyle Busch werd na een mislukte pitstop beloond met een "drive-through". Tussen de 47e en 145e ronde kende de wedstrijd eigenlijk een probleemloos verloop. Een crash in Turn 3 waarbij dertien auto's betrokken waren dunde het startveld aardig uit.

Busch Cover
Fans en teams moesten urenlang wachten voordat er weer een herstart zou plaatsvinden.

Veel problemen voor polesitter Austin Dillon
Het driftende trio Brian Scott, Aric Almirola en Kevin Harvick zorgde voor chaos toen laatstgenoemde Scott's auto toucheerde waardoor Scott dwars kwam te staan waarvan Danica Patrick ook nog eens het slachtoffer werd. Danica schold over de boordradio: "What the hell what happened" toen zij richting infield gleed. Kort daarvoor had Danica nog enkele rondjes aan de leiding gereden.

Polesitter Austin Dillon liep eveneens de nodige schade op maar slaagde er voorlopig nog in om in dezelfde ronde als de leiders te blijven. In de 194e ronde lokte contact tussen de RCR-coureurs Austin Dillon en Ryan Newman een kettingreactie uit waarbij zeven auto's betrokken waren. Dillon zou nog als negende weten te eindigen. Wel leidde dit incident het spectaculaire einde van de wedstrijd in.
2014 Earnhardt Duel
Dale Jr. was kort voor de onderbreking al een factor. Hier in in de midden en in gevecht met Kyle Busch en Austin Dillon.

Spectaculair slot
Direct bij de herstart vormde de Penske Ford van Brad Keselowski een bedreiging voor Earnhardt Jr. Maar met de hulp van Hendrick Motorsports-teamgenoot Jeff Gordon wist Earnhardt Jr. die aanval perfect af te slaan en vervolgens werd JGR-coureur Denny Hamlin met een miniem verschil in de eindsprint verslagen.

Jeff Gordon: "Ik weet niet precies wat er gebeurde de zon verdween, de regen kwam naar beneden, de baan droogde op en hier schakelde zijn hersens over naar "dit is een 10 ronden durende shoot out" Ongelofelijk. Zo'n Daytona 500 heb ik nog niet eerder meegemaakt."

Met zijn allereerste Sprint Cup-overwinning dit seizoen heeft Earnhardt Jr. zich onder het nieuwe reglement eigenlijk al automatisch voor "The Chase" naar de Cup gekwalificeerd.

Jet dryers Daytona 500
De baan moest urenlang met jet dryers opgedroogd
worden.

Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet