Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
NASCAR

NASCAR: NASCAR verandert puntensysteem radicaal!

De NASCAR-organisatie heeft haar puntensysteem voor het komende seizoen radicaal veranderd. In 2014 wordt de Chase uitgebreid naar zestien rijders maar elke wedstrijd voorafgaande aan de Chase is eveneens belangrijk.

Tekst Willem J. Staat
Foto: NASCAR


2014 NASCAR Chase
Geen 12(13 zoals dit jaar) maar 16 coureurs gaan dit jaar aan The Chase deelnemen. Met echter één verschil. In de Finale zullen vier coureurs gaan
uitmaken wie kampioen gaat worden. Een mooie module toch?

NASCAR verandert puntensysteem radicaal
Brian France van NASCAR kondigde vandaag radicale veranderingen voor de puntentelling van het seizoen 2014 aan. De laatste drie jaar heeft de NASCAR-organisatie een dialoog gevoerd met de teams, rijders en partners en heeft daarbij met de toepassing van diverse modules uitgebreid research bij de fans verricht. Het nieuwe Chase-concept mag bijzonder opwindend genoemd worden en brengt de Sprint Cup naar een nog hoger niveau, is de NASCAR-organisatie overtuigd. I.p.v. 12 komen nu 16 rijders voor de Chase in aanmerking. Maar het concept is totaal anders.

Veranderingen
 De coureur die in de eerste 26 wedstrijden een overwinning scoort komt in aanmerking voor een plek in "The Chase. Dit betekent dat het winnen van Sprint Cup-wedstrijden nog belangrijker wordt.

Omdat "The Chase" wordt uitgebreid van 12 naar 16 coureurs wordt er nu gesproken van "The Chase Grid"Na elke drie Chase wedstrijden wordt er afscheid genomen van de laatste drie coureurs in de puntenstand. Zij maken geen kans meer op het kampioenschap. Na Chase Race No 3 zijn er nog 12 kanshebbers, Na Chase Race No 6 zijn er nog acht kanshebbers, en Na Chase Race No 9 zijn er nog vier titelkandidaten.

De eerste drie wedstrijden van "The Chase" wordt "The Challenger Round" genoemd. De wedstrijden 30-32 heten "The Contender Round. De wedstrijden 33-35 zullen "The Eliminator Round" genoemd worden en vanaf wedstrijd No 36 begint de Sprint Cup tussen vier titelkandidaten.Wie een wedstrijd in "The Chase" wint schuift automatisch op naar de volgende ronde.Aan het eind van het seizoen zullen slechts vier coureurs uitmaken wie zich de NASCAR Sprint Cup kampioen mag noemen.

Welke coureurs worden er toegelaten?
Een Top 15 van coureurs die in de eerste 26 wedstrijden de meeste races gewonnen hebben zullen tot de NASCAR Chase Grid worden toegelaten. In de puntenstand moeten zij in de Top 30 genoteerd staan en voor elke wedstrijd aan de kwalificatie deelgenomen hebben. Tenzij bepaalde omstandigheden dit laatste verhinderden wordt er een uitzondering gemaakt. De 16e coureur die tot de Chase Grid wordt toegelaten behoeft niet bepaald een wedstrijd gewonnen te hebben maar moet wel na 26 races eerste in het kampioenschap staan.

Als er in de eerste 26 wedstrijden minder dan 16 winnaars zijn geweest worden de rijders met de meeste punten zonder overwinningen aan de "Chase Grid" toegelaten. Bij aanvang van the Chase worden de punten van alle kanshebbers teruggedraaid naar 2000. Een regel die al in 2011 werd ingevoerd. Daarbij krijgen zijn drie bonuspunten voor elke overwinning in de eerste 26 wedstrijden.


2013 START Texas R2
De wijze waarop Brad Keselowski en Jimmie Johnson de afgelopen twee jaar de titel wonnen zal onder het nieuwe reglement moeilijk herhaald kunnen worden. Misschien dat andere kampioenschappen ook eens naar deze puntenstructuur moeten gaan kijken?

Chase structuur
Na de derde Chasewedstrijd zal de Chase Grid nog uit twaalf kanshebbers bestaan. Na de zesde Chasewedstrijd blijven er nog acht over en na de negende Chase wedstrijd moeten vier coureurs gaan uitmaken wie er kampioen gaat worden. Na de Contender Rounds wordt de puntentelling voor elke Chase-coureur teruggedraaid naar 4000 punten. Voor de vier finalekanshebber wordt de telling teruggezet naar 5000 punten.

Finale
Voor de Finale is de puntentelling simpel. De coureur die het hoogste eindigt wint het kampioenschap. Er zullen geen bonuspunten worden vergeven voor de coureur die de meeste rondes aan de leiding heeft gereden. Deze optie komt volledig te vervallen. In feite heeft de NASCAR-organisatie met deze module "The Chase" in vier segmenten verdeeld. Strategisch rijden zoals Jimmie Johnson de afgelopen jaren deed, zal heel moeilijk gaan worden.
-
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet