Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: Laatste race voor dubbele punten, rijders met vaste nummers

Start

De FIA heeft een opvallende reglementswijziging doorgevoerd: vanaf komend seizoen tellen de punten in de laatste race dubbel. Hiermee wil de FIA de focus op de laatste race houden en vooral voorkomen dat het kampioenschap al ver van te voren is beslist, zoals dit jaar het geval was.

Tekst: Daan Jeuken

Massa en Alonso
Als deze regel eerder was ingezet, was misschien wel de meest heroïsche seizoensfinale ooit, in 2008, anders afgelopen. Toen greep Lewis Hamilton in de allerlaatste bocht op Interlagos alsnog de titel, terwijl het Massa-kamp al stond te juichen, maar als de punten dubbel hadden geteld, was Massa kampioen geworden. Ook Vettels indrukwekkende reeks van vier titels op rij had dan niet bestaan, want dan was Alonso vorig jaar wereldkampioen geworden.

Rekening houden met de kalender a.u.b.
Met deze regel hoopt de FIA dus het spektakel in de laatste race van het jaar wat te verhogen. Het zou echter fijn zijn als het bestuursorgaan daar zelf ook rekening mee zou houden bij het maken van de kalender. Volgend jaar staat de Grand Prix van Abu Dhabi als seizoenafsluiter gepland – een race die normaliter bekend staat als een processie. Als inhalen bijna onmogelijk is, tellen die dubbele punten wel erg zwaar. Als de FIA dan dat spektakel wil, plan dan ook een circuit als Interlagos als laatste.

Eigen nummers
Een tweede regel die de FIA vandaag invoerde was dat rijders vanaf komend jaar met een vast nummer blijven rijden, net als in Amerika en in de motorsport gemeengoed is. Alle rijders mogen een getal tussen de 2 en 99 kiezen en dat zullen ze hun hele carrière bij zich dragen. Alleen nummer 1 is voorbehouden aan de wereldkampioen, die mag kiezen of hij dat nummer wil of zijn eigen nummer houdt.

Budgetlimiet
Tot slot besloot de FIA ook dat er vanaf 2015 een budgetlimiet wordt opgelegd aan de teams. Deze regel werd al vaker getracht in te voeren, maar steeds lagen er teams dwars. Nu is er een werkgroep ingesteld, die precieze invulling moet geven aan de limiet.
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet