Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Chrono NK 2-takt

Persbericht: Rinus van Kalmthout gehuldigd als jongste Dutch Rotax Max Junior-kampioen ooit

rvk uden dames 021113

Rinus van Kalmthout heeft afgelopen weekend in kartcentrum Traxx in Uden de kroon op een mooi kartseizoen gezet. Tijdens een grandioos kampioensfeest mocht de jonge karter de bokalen voor zowel rookie als overall-kampioen in ontvangst nemen. Daarmee is Van Kalmthout de jongste kampioen in de historie van de Dutch Rotax Max Junior Championship, de klasse voor coureurs in de leeftijdscategorie van 12 tot en met 16 jaar. Komend weekend vertrekt de jonge Hoofddorper naar Amerika om het tweede deel van zijn prijs -deelname aan het wereldkampioenschap in New Orleans- te verzilveren. Van Kalmthout kijkt uit naar zijn Amerikaanse avontuur: "Ik heb me goed voorbereid en popel om te kunnen strijden met alle wereldtoppers."

Fotografie: Michael Melis en Bas Kaliges

Na het behalen van het kampioenschap in de Minimax-klasse van het Dutch Rotax Max Championship in 2012 had Rinus van Kalmthout het vizier dit jaar gericht op deelname aan diverse Rotax Max Junior kampioenschappen, zowel nationaal als internationaal. Aan deze kampioenschappen mogen karters die in het kalenderjaar 13 jaar oud worden deelnemen en aangezien Van Kalmthout op 11 september jl. die leeftijd bereikte mocht hij promoveren naar deze nieuwe uitdaging, met als doelstelling het winnen van het Rookie Kampioenschap en een eindklassering in de top vijf van het Dutch Rotax Max Junior Championship. Deelname aan de BNL Kart Series en aan de RGMMC Rotax Max Euro Challenge stonden voornamelijk in het teken van het opdoen van internationale race-ervaring.


rvk uden junior 021113
De beste 3 rookies van 2013, van links naar rechts: Leonard Hoogenboom, Rinus van Kalmthout en Gijs Busser.

Al vroeg in het seizoen werd duidelijk dat een top vijf klassering in het Dutch Rotax Max Championship een voorzichtige inschatting was en kon het doel bijgesteld worden naar een top drie klassering. Van Kalmthout scoorde echter de ene podiumplaats na de andere, waaronder ook vele zeges, en daarmee kwam zelfs de titel in zicht. In augustus, nog op 12-jarige leeftijd, wist de zoon van BOSS GP-coureur Marijn van Kalmthout al vroegtijdig de titel veilig te stellen en daarmee is hij de jongste Dutch Rotax Max Junior-kampioen in de geschiedenis. Ook internationaal gezien vielen de prestaties van Van Kalmthout op, hij wist diverse podiumplaatsen te scoren en toonde herhaaldelijk aan zich prima op zijn plaats te voelen tussen de internationale top.

Terugkijkend op afgelopen seizoen heeft Van Kalmthout belangrijke stappen gezet voor zijn verdere racecarrière. Zijn kracht heeft altijd al gezeten in het passeren van deelnemers, uiteraard een belangrijk aspect bij het racen. Minstens zo belangrijk is echter om geduld te kunnen bewaren en verdedigend te kunnen rijden. Juist hierin heeft Van Kalmthout de laatste maanden een enorme ontwikkeling doorgemaakt. De jonge 'durfal' is nu al een echt volwassen coureur geworden die zeer geconcentreerd zijn races rijdt, een grote prestatie op deze leeftijd. De beloning is een fantastisch Nederlands kampioenschap, met als heerlijk toetje een prachtig avontuur in Amerika tijdens de Grand Finals in New Orleans.


rvk uden junioren 021113
Rinus van Kalmthout wordt in Amerika vergezeld door de winnaar van de Rotax Racing Days Lars Lamborelle.

Rinus van Kalmthout vertrekt komend weekend al naar Amerika voor zijn deelname aan de Rotax Grand Finals, waaraan de beste Rotax Max-coureurs uit de hele wereld meedoen. In totaal zullen per klasse ruim 70 karters deelnemen, die er alles aan zullen doen om zich te kwalificeren voor de grote Finale op 16 november. De race is uniek, omdat alles dat met de race te maken heeft, zoals chassis, brandstof, banden, gereedschap en zelfs de kart-stands, aan de rijder verstrekt worden. Doel is om op basis van volledig gelijk materiaal de beste Rotax MaxJunior-coureur ter wereld te vinden.

rvk uden netherlands 021113
Team The Netherlands hoopt hoge ogen te gooien tijdens de Grand Finals.

De Grand Final races zijn rechtstreeks te volgen op internet. Wie geïnteresseerd is om de verrichtingen van Rinus van Kalmthout in Amerika te volgen kan de races live bekijken via www.kartracingnetwork.com

fvk uden 021113
Een trotse familie Van Kalmthout is klaar om naar Amerika te gaan.

 

Op dit moment heeft Rinus van Kalmthout nog geen last van zenuwen, maar met de voorbereidingen op de reis komend weekend wordt het nu wel echt serieus. "Ik heb enorm veel zin in deze prachtige uitdaging. Ik wil vooral genieten van racen op wereldniveau, want ik heb immers niets te verliezen."

Klik op de player hieronder om het filmpje van het kampioensfeest in Uden te bekijken.

 

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet