Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
NASCAR

NASCAR: Brad Keselowski wint Nationwide Texas. Penkse heeft teamtitel in vizier

Penske-coureur Brad Keselowski domineerde in de openingsfase van de Nationwide-wedstrijd in Texas en nam in de slotfase met zijn Penske Ford Mustang definitief het commando over.

Tekst Willem J. Staat
Foto NASCAR

NNS BradKeselowski flag 110213
Brad Keselowski moet voor Team Penske de teamtitel veilig stellen. Volgende week in Phoenix rijdt hij weer. Joey Logano neemt de slotwedstrijd op Miami Homestead voor zijn rekening.

Brad Keselowski wint Nationwide Texas
Op de Texas Motor Speedway behaalde Brad Keselowski de 26e Nationwide-overwinning uit zijn carrière en de zesde dit seizoen. In totaal hebben vier verschillende coureurs met de onder No 22 ingeschreven Penske Ford Mustang maar liefst twaalf overwinningen behaald. Keselowski's teamgenoot Sam Hornish Jr. wist zich na een fout behoorlijk te herstellen en eindigde alsnog als derde. Het verschil tussen de titelkandidaten Sam Hornish Jr. en Austin Dillon bedraagt met nog slechts twee races te gaan maar zes punten. JGR-coureur Matt Kenseth eindigde als vierde maar zijn teamgenoot Kyle Busch werd het slachtoffer van een klapband toucheerde in de 110e ronde de muur. Busch wist de schade te beperken. Maar in de stand van de teameigenaren(owners points, teamtitel) werden de vier punten voorsprong tot zesentwintig punten achterstand omgetoverd.

De zege op Texas betekende voor Keselowski tevens een compensatie voor de wedstrijd in Kansas waar hij met Kyle Busch in de slotfase crashte. "Ik heb er voor ons team in Kansas een puinhoop van gemaakt. Daar hebben wij waardevolle punten verloren. Het is mooi dat we het gat in punten hebben kunnen overbruggen maar met nog twee races te gaan betekent dit weinig. 26 punten voorsprong is natuurlijk beter dan niets. Maar het biedt absoluut geen garanties" aldus Keselowski over de teamtitel.

In de slotfase reden Denny Hamlin en Keselowski naast elkaar. Maar na drie ronden maakte de Penske-coureur de allesbeslissende inhaalmanoeuvre en nam definitief de leiding in handen.

Keselowski's teamgenoot Sam Hornish Jr. liep een penalty op omdat hij bij het inrijden van de pitlane een pylon toucheerde. Hornish Jr. kreeg daarvoor een penalty opgelegd maar een uitstekende Penske strategie bracht hem in de 76e ronde weer terug in dezelfde wedstrijdronde.

Sam Hornish Jr: "De bandenslijtage is vrij hoog hier en op zichzelf heeft de baan weinig grip. De pits komen snel op je af en mijn remmen blokkeerden een beetje. Ik moest kiezen voor een pylon of de achterkant van Kyle Busch. Een pylon veroorzaakt nu eenmaal minder schade dan de achterkant van een concurrent. Dus die keuze was snel gemaakt. Aan het einde van de wedstrijd konden we zelfs nog voor de overwinning meedoen. Chapeau voor Penske Racing. Het was bevredigend dat mijn teamgenoot in Victory Lane stond."

Denny Hamlin eindigde als vierde en bij de herstart in de 171e ronde duelleerden Keselowski en Hamlin om de hoogste eer. Twee korte neutralisaties voor twee separate incidenten met Travis Pastrana en Joe Nemecheck zorgden ervoor dat Keselowski en Hamlin kortstondig om de kop vochten. Keselowski schreef de wedstrijd op zijn naam en eindigde als tweede.

Uitslag
1. Brad Keselowski Ford 200 ronden
2. Denny Hamlin Toyota 200 ronden
3. Sam Hornish Jr. Ford 200 ronden
4. Matt Kenseth Toyota 200 ronden
5. Austin Dillon Chevrolet 200 ronden
6. Regan Smith Chevrolet 200 ronden
7. Elliott Sadler Toyota 200 ronden
8. Brian Scott Chevrolet 200 ronden
9. Kyle Larson Chevrolet 200 ronden
10. Brad Sweet Chevrolet 200 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet