Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Clio Cup

Clio Cup: Robert van den Berg wint, titel voor Marcel Dekker

480 dekker blij 2017

Het oude gezegde van 'waar twee vechten om een been, gaat de derde ermee heen' ging ook weer eens op in de eerste race van de Dutch Renault Clio Cup. In de strijd om de kop raakte Sebastiaan Bleekemolen Marcel Dekker waardoor Robert van den Berg als lachende derde de leiding kon overnemen en naar de overwinning rijden. De hoofdprijs was echter toch voor Dekker want met zijn tweede plaats pakte hij voldoende punten om de titel voortijdig veilig te stellen. In de Olympia Cup ging de overwinning opnieuw naar Jan Muys, voor Marcel van de Maat en Peter Schreurs.


Tekst: Remco Scheelings
Foto's: Co van der Gragt

480 dekker op kop 1942

Vanaf pole position is Sebastiaan Bleekemolen slecht weg waardoor Marcel Dekker via de binnenkant de leiding kan nemen en hoewel het tweetal nog enige tijd naast elkaar rijdt, is het uiteindelijk toch Dekker die de kop pakt. Bij de eerste doorkomst zijn het drie duo's in de top zes. Dekker leidt met op zijn bumper Bleekemolen, op drie Robert van den Berg met in zijn slipstream Jan Muys en op vijf en zes Ronald Morien en Melvin de Groot die, wil hij nog titelkansen houden, verder naar voren zal moeten.

In de derde ronde heeft Bleekemolen de leiding overgenomen, maar Dekker slaat meteen richting het Scheivlak weer terug. Van den Berg is echter de snelste rijder op de baan en profiteert daarbij ook nog eens van de strijd om plek één. Daarmee ontstaat er een trio aan kop, met op enkele meters Muys. Daarachter Morien, De Groot en Michael Bleekemolen dicht bij elkaar.

480 sebas berg 1960

Halverwege de dertig minuten durende race leidt nog steeds het trio Dekker, Bleekemolen, Van den Berg met een onderling verschil van slechts 0,3 seconde. Op vier verliest Muys wat terrein maar is nog afgetekend leider in de Olympia Cup. Ook daarachter met Morien, De Groot en Michael Bleekemolen een trio. De achtste plaats is voor Clio-debutant Bart van Os terwijl de teamgenoten Marcel van de Maat en Peter Schreurs op negen en tien het Olympia podium compleet maken.

Na de achtste doorkomst raakt Bleekemolen bij de Tarzanbocht Dekker waardoor Van den Berg de leiding kan overnemen. Op twee Dekker en op drie Bleekemolen. Op plaats vijf krijgt Morien het steeds lastiger om De Groot en Michael Bleekemolen achter zich te houden. In de Olympia Cup maakt Paul Harkema plaatsen goed en is op plaats tien algemeen en plek drie in de Olympia Cup aangeland.

480 viertal achter 1912

Aan kop weet Van den Berg wat meters weg te lopen, terwijl Bleekemolen blijft aandringen bij Dekker. Muys rijdt onbedreigd op vier terwijl het trio Morien, De Groot en Michael Bleekemolen elkaar niet loslaat en ook Van Os hierbij is aangesloten. In de dertiende ronde is het in het groepje rond plaats vijf toch raak, want De Groot is nu vijfde, voor Michael Bleekemolen, Morien en Van Os. Daarachter Van de Maat en een aandringende Paul Harkema als nummers twee en drie in de Olympia Cup.

480 morien schade 1991

In de voorlaatste ronde is Van Os een aantal plaatsen kwijt terwijl Morien zodanige problemen met zijn auto heeft, dat hij het aandringende groepje op zijn achterbumper langs laat. Aan kop komt de overwinning van Van den Berg niet meer in gevaar. Met een tweede plaats stelt Dekker de titel voortijdig veilig, terwijl Bleekemolen beslag legt op plaats drie. Op vier en winnaar van de Olympia Cup is Muys. De Groot eindigt als vijfde, voor Michael Bleekemolen en Van de Maat en Schreurs die niet alleen in de laatste ronde Paul Harkema passeren maar daarmee ook tweede en derde worden in de Olympia Cup.

480 berg 1879

Dekker is uiteraard dolblij met zijn titel. "In de race heb ik niet aan de titel gedacht, maar er vol voor gereden. De tik van Sebastiaan was echt hard, maar dat kan gebeuren. Toen Robert er eenmaal langs was kon ik hem onmogelijk bijhouden zo hard ging hij opeens." Ook Van den Berg was tevreden. "Ik zette druk op Sebastiaan waardoor hij ook bleef proberen om Marcel in te halen. Toen ze elkaar raakten, kon ik profiteren. Omdat ze achter me aan het vechten bleven, kon ik mijn lijnen rijden en steeds iets weglopen. Vooral bij het uitaccelereren van de bochten leek mijn auto wat sneller. We hadden de race-afstelling goed voor elkaar."

480 muys kampioen 2014

Muys had de titel in de Olympia Cup al eerder binnen gehaald maar was uiteraard ook weer blij met deze zege. "Marcel en ik hebben dit seizoen wel eens gedagdroomd over hoe gaaf het zou zijn wanneer we allebei kampioen zouden worden. Fantastisch dat die droom nu is uitgekomen. Samen op de eerste startrij is ook nog een droom, daar moeten we volgend seizoen maar aan gaan werken."

480 podium 2036

Uitslag race 1 Dutch Renault Clio Cup
Formido Finaleraces, Circuit Park Zandvoort, zaterdag 12 oktober 2013
1. Robert van den Berg (Harders Plaza Racing) 16 ronden
2. Marcel Dekker (Dekker Racing) + 2.605
3. Sebastiaan Bleekemolen (Team Bleekemolen) + 2.918
4. Jan Muys (Dekker Racing) + 7.503 (1e OC)
5. Melvin de Groot (Team Bleekemolen) + 17.355
6. Michael Bleekemolen (Team Bleekemolen) + 17.901
7. Marcel van de Maat (BS Energy Racing Team) + 20.668 (2e OC)
8. Peter Schreurs (BS Energy Racing Team) + 23.580 (3e OC)
9. Paul Harkema (Certainty Racing Team) (4e OC) + 24.158
10. Bart van Os (Certainty Racing Team) + 24.362
11. Eva Harkema (Certainty Racing Team) (5e OC) + 26.319
12. Ronald Morien (Team Bleekemolen) + 27.353
13. Wilbert van den Burg (Visual Art & Racing) + 39.803 (6e OC)
14. Niels Kool (Kool Racing) (7e OC) + 44.912
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet