Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Clio Cup

Clio: Melvin de Groot wint eerste race, Muys snelste Olympiër

480 podium clio 0743

De eerste Dutch Renault Clio race tijdens de Trophy of the Dunes op Circuit Park Zandvoort is gewonnen door Melvin de Groot. De Groot wist in de openingsfase direct de leiding te pakken en stond deze niet meer af, ondanks dat de afstanden tussen de coureurs aan kop klein bleven. Marcel Dekker eindigde als tweede voor Robert van den Berg. Jan Muys eindigde als vierde en werd daarmee winnaar in de Olympia klasse.


Tekst: Maarten Overdijk (Twitter: @maartenoverdijk)
Foto's: Chris Schotanus en Co van der Gragt

480 Clio-start
(Foto: Erik van der Schaaff)

Start
De beste start is voor Marcel Dekker, maar Melvin de Groot opent direct de aanval in de Gerlachbocht en pakt de leiding. Robert van den Berg en Michael Bleekemolen sluiten aan achter de leiders. Jan Muys gaat helemaal dwars in de Gerlachbocht, maar weet zijn Clio knap in het juiste spoor te houden. Hij opent de race op positie zes.

480 de groot 0714

Gezapig middendeel van de race
Aan kop loopt Melvin de Groot gestaag met enkele tienden per ronde uit op Marcel Dekker. Robert van den Berg houdt op zijn beurt het gat naar Dekker beperkt. Muys opent in de vijfde ronde de aanval op Bleekemolen en weet zodoende de vierde plek over te nemen. Bleekemolen komt halverwege de race onder druk te staan van Paul Harkema, maar weet vooralsnog zijn vijfde positie met succes te verdedigen.

480 harkema bleek 0695

Actie in de slotfase
Met nog vier ronden te gaan komt de top drie ineens dicht bij elkaar te rijden. Naar later blijkt is de schakelpook van De Groot gebroken, waardoor hij wat snelheid verliest met het schakelen. Dekker sluit aan op de bumper van De Groot met direct achter zich Van de Berg. Bleekemolen verliest op dat moment ineens twee positie, aan Paul Harkema en Wilbert van den Burg.

480 groep 0555

In de vijftiende ronde opent Van de Berg de eerste serieuze aanval, buitenom in de Tarzanbocht bij Dekker. Het brengt hem niet de tweede plaats. Die blijft namelijk voor Marcel Dekker die duidelijk voor de punten gaat. Melvin de Groot wint zodoende de race.

480 drietal 3221

Quotes

Melvin de Groot (winnaar): "Ik had een perfecte start en kon de leiding pakken. Eenmaal op kop had ik alles onder controle en kon ik Marcel (Dekker, red.) op een seconde achter me houden. Een ronde of vijf voor het einde brak echter mijn versnellingspook en toen werd het lastig. Ik heb vijf ronden lang met één hand moeten sturen en met name in de S-bocht was dat lastig, want dan moet je erg ver doordraaien. Ik heb mijn tweede versnelling zoveel mogelijk gemeden en met hard werken heb ik de zege toch binnen kunnen brengen. Heftige race, erg blij dat ik hem heb kunnen winnen."

Marcel Dekker (tweede): "Het was saai eigenlijk. Ik verloor een plekje bij de start, daarna zat ik achter Melvin. Wij gingen ongeveer even hard. Achter me zat Robert, die liep ietsje in maar niet genoeg. Dus ja, toen was het einde race. Want we gaan allemaal ongeveer even hard met de Clio, dus de aanvallen van Robert waren niet echt een gevaar. Wel goede punten voor het kampioenschap. Ik verlies er drie op Melvin, maar had er wel één gewonnen dankzij mijn poleposition."

Robert van den Berg (derde): "In het begin had ik een klein gaatje op hen, ik denk dat ze op nieuwe banden zijn gestart. Op een gegeven moment reed ik het gaatje dicht en ik wachtte heel erg af totdat Marcel Melvin zou gaan aanvallen. Maar dat bleef een beetje uit en dus probeerde ik het de laatste twee / drie rondjes wel, maar ik wilde niet te veel risico nemen in de eerste race".

480 muys actie 3182

Jan Muys (eerste Olympia Cup): "Ik had een slechte start, misschien omdat ik op die witte lijn stond, al weet ik dat eigenlijk niet. Ik ging als zevende de eerste bocht in. Bij de Gerlachbocht zat ik naast Eva Harkema en ging ik met twee wielen door het gras. Daarna kon ik redelijk snel naar voren rijden en Michael pakken in de Tarzanbocht. Ik heb wel een leuke race gereden."

Paul Harkema (tweede Olympia Cup): "Ik had er niks van verwacht omdat ik als laatste startte. Ik ben vanmorgen in Düsseldorf geland vanuit Amerika en toen als een gek hier naartoe gereden. Ik ben gestart met als instelling om gewoon lekker te gaan rijden en dat ging goed. Het was een leuke race."

Wilber van den Burg (derde Olympia Cup): "Een erg leuke race. Ik zat in een mooi groepje en heb veel positiewisselingen gehad. Zelf kon ik Michael Bleekemolen passeren, maar Paul Harkema kon ik helaas niet achter me gehouden."

Uitslag race 1, Dutch Renault Clio Cup
Trophy of the Dunes, Circuit Park Zandvoort, zaterdag 7 september 2013
1. Melvin de Groot (Team Bleekemolen) 15 ronden
2. Marcel Dekker (Dekker Racing) + 0.391
3. Robert van den Berg (Harders Plaza Racing) + 0.770
4. Jan Muys (Dekker Racing) + 6.662
5. Paul Harkema (Certainty Racing Team) + 11.904
6. Wilbert van den Burg (Visual Art & Racing) + 12.59
7. Michael Bleekemolen (Team Bleekemolen) + 13.472
8. Eva Harkema (Certainty Racing Team) + 14.023
9. Peter Schreurs (BS Energy Racing Team) + 33.136
10. Marcel van de Maat (BS Energy Racing Team) + 33.388
11. Niels Kool (Kool Racing) + 7 ronden

480 podium olympia 0749

Uitslag Olympia Cup
1. Jan Muys
2. Paul Harkema
3. Wilbert van den Burg
4. Eva Harkema
5. Peter Schreurs
6. Marcel van de Maat
7. Niels Kool
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet