Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Porsche Cups

Persbericht: Kleurloze race voor Sebastiaan Bleekemolen op Spa-Francorchamps

250813 spa sb

Met een 9e plek voor Ben Barker, een 10e voor Jeroen Mul en een 18e plek voor Sebastiaan Bleekemolen heeft de Grand Prix van België Team Bleekemolen niet het succes gebracht waarop vooraf gehoopt werd. Met name Sebastiaan was ontgoocheld: "Wat een kleurloze race. Ik was niet gelukkig met het feit dat ik juist deze race de onboard camera kreeg toebedeeld. Tijdens de kwalificatie werden mijn twee snelste ronden afgenomen, omdat de wedstrijdleiding op de beelden zag dat ik de track limits heb overschreden. Maar op dit snelle circuit doet elke rijder dat, zoals ook in de race duidelijk werd. Nu moest ik starten vanaf een kansloze 20e positie, waarmee mijn race eigenlijk al gereden was."

De Team Bleekemolen-rijders hebben enorm uitgekeken naar de Grand Prix van België. Het prachtige circuit van Spa-Francorchamps is voor vele coureurs het hoogtepunt van het jaar. Dit seizoen is de competitie ontzettend sterk, vrijwel alle rijders zijn in staat races te winnen en daarom is het uitermate belangrijk om precies op het juiste moment toe te slaan. Ook de nieuwe Porsche is een klasse apart, voor het eerst is het mogelijk om legendarische bochten als Eau Rouge en Blanchimont vol gas te nemen, iets waar elke coureur van droomt.

Na de kwalificaties waren de gevoelens bij de Team Bleekemolen-coureurs gemengd. Jeroen Mul voelde zich, ondanks zijn ervaringen van vorig seizoen toen hij op volle snelheid werd aangetikt en honderden meters op zijn dak over de baan gleed, prima op de Belgische piste. Dat toonde hij door een knappe tiende tijd op de klok te zetten.

250813 spa bb

 

Ben Barker kwalificeerde zich als 13e. Sebastiaan Bleekemolen's voorgevoel over de aanwezigheid van de onboard camera bleek gegrond, want zijn twee snelste rondetijden werden hem afgenomen, omdat hij de track limits zou hebben overschreden. "Het kan best zijn dat ik hier en daar de baan te scherp heb aangesneden, maar op deze snelle baan doet elke rijder dat. Alleen hebben ze dat bij mij door die camera gezien, met een straf tot gevolg. Nu moest ik als 20e van start, terwijl ik anders als 12e had mogen starten. Zuur natuurlijk, maar het is niet anders."

Een stuk gelukkiger was Jeroen Bleekemolen, die uitkomt voor een ander team. "Eindelijk heb ik een auto waarmee ik de strijd aan kan gaan. Ik voelde vrijdag al tijdens de vrije training het verschil en wist dat ik met deze auto weer in de voorhoede kan meestrijden. Het is nu alleen nog een kwestie van de juiste set-up vinden voor mijn rijstijl, dan kan ik zeker nog iets laten zien, mijn seizoen start nu pas." Hij maakte zijn woorden waar door in de kwalificatie naar de vierde startpositie te rijden.

De start van de race verliep hectisch, polesitter Kuba Giermaziak behield de leiding, maar nummer twee Sean Edwards zag rechts van zich Klaus Bachler verschijnen en links naast hem leek Jeroen Bleekemolen voorbij te gaan. Bachler had wel succes, Bleekemolen was minder gelukkig. "Ik dacht waarom remmen ze nu al. Ik passeerde Edwards wel, maar zag toen dat ik iets te enthousiast was geweest en moest de bocht te wijd nemen, waardoor ik weer twee posities verloor. Gelukkig kon ik al snel weer een positie goedmaken, maar op de vijfde plek aangekomen kon ik niet meer verder naar voren komen."

250813 spa jm

Ook Jeroen Mul verloor eerst een positie, om die even later op fantastische wijze weer terug te pakken. Met een even fraaie als gewaagde inhaalactie buitenom op Ritchie Stanaway in Eau Rouge pakte hij de tiende positie terug, de plaats waarop hij de race begon en uiteindelijk ook finishte.

Sebastiaan Bleekemolen maakte de euforie van mooie passeerbewegingen niet mee: "Wat een kleurloze race. Ik zat achter Martin Ragginger. Op zich een goede coureur, maar hij was net iets te langzaam en toch kon ik hem nergens passeren, dat is erg frustrerend. Uiteindelijk kwam ik als 18e over de finish, dat was niet waarop ik vooraf gehoopt had natuurlijk."

Voor Jeroen Bleekemolen zat het venijn in de staart. In de laatste kilometer van de race verloor Giermaziak, die de hele race riant aan de leiding ging, alle snelheid uit zijn Porsche. De jongste Bleekemolen telg was volop in strijd met Michael Christensen, maar zag zijn weg ineens geblokt door Giermaziak die hem blokte in een uiterste poging om toch nog een plaats te behouden. "Ik werd helemaal buiten de baan gedwongen en kwam op de groene matten, die door de heftige regen van de afgelopen nacht spekglad waren. Met veel moeite kon ik weer terugkomen op de piste, maar inmiddels was ik helaas wel teruggevallen naar de zesde plaats, terwijl een derde plek mogelijk had geweest. Jammer, maar ik bekijk het vooral positief omdat ik erg blij ben dat deze auto in elk geval weer snel is. Ik hoop daarom in het vervolg van het seizoen weer eens echt te kunne vlammen."

De volgende wedstrijd in de Porsche Mobil 1 Supercup is op 8 september 2013. Dan staat de Grand Prix van Italië op het Autodromo Nazionale di Monza op de agenda. Jeroen Mul behaalde daar vorig seizoen de vijfde plek en de Team Bleekemolen coureur kijkt dan ook uit reikhalzend uit naar een hernieuwde kennismaking met de Italiaanse piste.

Uitslag race Porsche Supercup, Grand prix van België
Spa-Francorchamps, zondag 25 augustus 2013
1. Klaus Bachler (Oos), 11 ronden in 26:55.440; 2. Sean Edwards (GBR) +1.679; 3. Michael Christensen (Den) +4.146; 4. Robert Lukas (Pol) +4.695; 5. Michael Ammermüller (Dui) +5.079;
6. Jeroen Bleekemolen (NED) +5.975; 9. Ben Barker (GBR) +11.310; 10. Jeroen Mul (NED) +12.285; 18. Sebastiaan Bleekemolen (NED) +19.891.

Stand na zes races:
1. Sean Edwards, 106 punten; 2. Nicki Thiim, 80; 3. Michael Ammermüller, 76; 9. Ben Barker, 38; 10. Jeroen Bleekemolen, 36; 15. Jeroen Mul,18; 19. Sebastiaan Bleekemolen, 8.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet