Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Porsche Cups

Porsche Cups: Sean Edwards wint en verstevigt leidende positie

psc r edwards kop

Sean Edwards heeft de Porsche Mobil 1 Supercup race op de Hungaroring op zijn naam geschreven. Gestart vanaf poleposition moest de Brit in de eerste ronden enkele aanvallen van Christian Engelhart afslaan, maar reed vervolgens soeverein naar zijn derde zege van dit seizoen. Achter Engelhart legde Kuba Giermaziak beslag op plaats drie. Omdat zijn directe concurrenten niet goed scoorden, verstevigde Edwards zijn leidende positie in het tussenklassement aanzienlijk. Met een negende plaats was Jeroen Bleekemolen de hoogst geklasseerde Nederlander.

Tekst: Remco Scheelings
Foto's: racecam.de

Met Sean Edwards als aanvoerder in de tussenstand van het kampioenschap op poleposition mochten de 23 rijders aan de vijfde wedstrijd van de Porsche Mobil 1 Supercup beginnen. Op de Hungaroring, waar inhalen altijd moeilijk is, Christian Engelhart op twee, Richie Stanaway op drie en Kuba Giermaziak op vier. Pas op de vijfde plaats Nicki Thiim, de Deense nummer twee in de titelstrijd en de laatste twee wedstrijden juist zo goed op dreef. Voor de Nederlandse rijders was bij voorbaat al bekend dat hen een moeilijke opgave wachtte, want met Jeroen Bleekemolen op elf, Sebastiaan Bleekemolen op zestien, Jeroen Mul op 19 en Jochen Habets op plek 23, was een topklassering ver weg.

psc r edwards
Sean Edwards

Chaos
Bij temperaturen van dik boven de 30 graden ging de wedstrijd op de Hungaroring van start. Engelhart was iets beter weg, maar Edwards blokte de aanval goed en ging zo als leider de eerste bocht in. Direct daarachter ging het echter behoorlijk mis. De vanaf een zevende plaats gestarte Michael Ammermüller remde veel te laat, raakte Stanaway op de achterkant waarna beide auto's spinden en midden op de baan bleven staan. Omdat het volledige veld daarop via de binnen- dan wel buitenkant moest uitwijken, werd de volgorde flink doorelkaar geschud. Voor Stanaway was de race meteen over, terwijl Ammermüller met een forse vertraging zijn weg weer kon vervolgen. In de eerste ronde raakten iets verder naar achteren ook Michael Christensen en Earl Bamber elkaar, waardoor ook daar nog weer de nodige positiewisselingen plaatsvonden.

psc rengelhart
Christian Engelhart

Andere rangorde
Bij de eerste doorkomst leidde Edwards, fel op de huid gezeten door Engelhart, Giermaziak en Kévin Estre. Op een vijfde plaats de als tiende begonnen Klaus Bachler, voor Ben Barker en Jean-Karl Vernay die vanaf startplek 17 het beste om de chaos heen was gereden. Vervolgens Patryk Szczerbinski, Markus Pommer, een teruggevallen Nicki Thiim, Jeroen Bleekemolen en Michael Christensen. Uit deze groep viel Team Bleekemolen-rijder Barker al snel weg nadat hij geraakt was door Vernay.

psc r giermaziak
Kuba Giermaziak

Edwards soeverein
In de eerste ronden deed Engelhart nog verwoede pogingen om Edwards van de leiding te verdringen. Gaandeweg wist de Brit echter een gaatje te slaan en al werd de afstand nooit groot, echt bedreigen kon de Duitser Edwards niet meer. Met een voorsprong van 0,6 seconde passeerde Edwards voor de derde keer dit seizoen als winnaar de finish, gevolgd door Engelhart en Giermaziak die de leiders wel kon volgen maar nooit aanvallen.

psc r bachler
Klaus Bachler

In eerste instantie leek ook Estre nog om de podiumplaatsen mee te kunnen gaan spelen, maar door bandenproblemen viel de Fransman steeds verder terug en moest in de slotfase zelfs nog flink verdedigend gaan rijden om een sterk rondgaande Bachler van zich af te houden. Op de finish bedroeg het verschil tussen de nummers vier en vijf slechts 0,1 seconde.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet