Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Clio Cup

Clio Cup: Marcel Dekker te snel voor regerend kampioen Niels Langeveld

480 drietal 3049

Niels Langeveld heeft zijn terugkeer in de klasse waarin hij vorig seizoen kampioen werd niet kunnen opluisteren met de poleposition. Hij kwam vijfhonderdste van een seconde te kort om Marcel Dekker van de mooiste startpositie af te houden. Sebastiaan Bleekemolen is niet aanwezig vanwege verplichtingen in de Porsche Supercup, hij wordt zondag vervangen door Jeroen Bleekemolen. Jan Muys is de snelste rijder in de Olympia Cup, hij is slechts 0.193 langzamer dan Dekker en start als zesde.


Tekst: Marco Antheunisse
Foto's: Co van der Gragt en Chris Schotanus

480 opstellen 1071

Sebastiaan Bleekemolen had het van te voren allemaal zo mooi uitgedokterd. Op vrijdag kwalificeren in de Dutch Renault Clio Cup, dan naar de Nürburgring voor de Porsche Supercup. Kwalificatie op zaterdag, race op zondagochtend en dan rap naar Zandvoort om de tweede Clio-race te kunnen starten op de positie die de kwalificatie hem had opgeleverd. Zo zou hij maar één race missen en bleef het puntverlies waarschijnlijk beperkt.

Op woensdag viel zijn plan echter in duigen, want door het annuleren van de Dutch GT-races schoof het programma ineen en was er niet meer voldoende tijd over om de reis van de Nürburgring naar Zandvoort op tijd te kunnen voltooien.

Dat opende de deur voor een andere optie, want broer Jeroen Bleekemolen racet dit weekend in de American Le Mans Series op Lime Rock Park. Aangezien deze race op zaterdag gereden wordt en er het nodige tijdverschil is heeft Jeroen wel de tijd om naar Zandvoort te reizen en zo zal hij zondag de tweede race vanaf de laatste startpositie van start gaan.

480 langeberg 3029

In de kwalificatie werd van begin af aan duidelijk dat de strijd om de pole tussen Langeveld en Dekker zou gaan, tenminste, deze namen stonden van meet af aan bovenaan in de timing.

groep berg 2973


Wie echter beter keek zag dat de verschillen werkelijk heel klein zijn, want Robert van den Berg is maar minder dan een tiende van een seconde langzamer dan de uiteindelijke poletijd.

Michael Bleekemolen komt de eerste tien minuten van de kwalificatie niet in actie, maar eenmaal op de baan rijdt hij zijn Clio binnen enkele ronden naar de vierde startplek. Melvin de Groot is maar tweehonderdste langzamer dan zijn teambaas en mag dus als vijfde starten.

Jan Muys is dit seizoen erg sterk en racet dan wel in de Olympia klasse, maar doet erg weinig onder voor zijn op papier snellere concurrenten. De coureur die vorig seizoen tijdens de Masters in de stromende regen zijn rug brak nadat hij een rescuewagen raakte, is minder dan 0,2 seconde langzamer dan de polesitter en start als zesde in race 1. Ook Paul Harkema is zeker in de kwalificaties erg sterk, maar hij is evenals zijn zus Eva tijdens de Masters helaas niet bij.

De eerste race over 30 minuten staat geprogrammeerd op zaterdag om 11.55 uur, de tweede race is zondag om 16.15 uur en duurt ook 30 minuten.


480 dekker 2999

Uitslag kwalificatie Dutch Renault Clio Cup, RTL GP Masters of Formula 3
vrijdag 5 juli 2013, Circuit Park Zandvoort
1. Marcel Dekker (Dekker Racing) 1:58.389
2. Niels Langeveld (Certainty Racing) +0.050
3. Robert van den Berg (Harders Plaza Racing) +0.097
4. Michael Bleekemolen (Team Bleekemolen) +0.122
5. Melvin de Groot (Team Bleekemolen) +0.142
6. Jan Muys (Dekker Racing) +0.193 (1e OC)
7. Niels Kool (Kool Racing) +0.543 (2e OC)
8. Peter Schreurs (BS Energy Racing Team) +1.112 (3e OC)
9. Marcel van de Maat (BS Energy Racing Team) +1.556 (4e OC)
10. Wilbert van den Burg (Visual Art & Racing) +1.623 (5e OC)

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet