Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: Nico Rosberg wint bandenfiasco in Silverstone

Rosberg

Niet Lewis Hamilton, niet Sebastian Vettel, maar Nico Rosberg heeft de Grand Prix van Silverstone op zijn naam geschreven. Hamilton begon goed vanaf pole, maar zag in de openingsfase zijn linker achterwiel vervliegen. Daarin was hij geen uitzondering, want Massa, Vergne en Perez ondergingen precies hetzelfde lot. Na Hamiltons wegvallen leek Vettel weer eens met de overwinning aan de haal te gaan, maar tien ronden voor het einde viel zijn Red Bull plotseling stil. Dat veroorzaakte een safetycar en vervolgens een spannende slotfase. Webber, Alonso en Hamilton haalden nieuwe banden en maakten in de laatste ronden veel plaatsen goed. Webber rukte in een paar ronden op naar de tweede plek en kwam in de laatste ronde maar net te kort om de overwinning te grijpen. Alonso reed zich nog naar de derde plaats, Hamilton kwam goed terug van zijn lekke band door nog vierde te worden.

Tekst: Daan Jeuken. Foto: Peter van Egmond

Zure appel voor Di Resta
Paul di Resta had gisteren met de vijfde plaats zijn beste kwalificatie ooit. Voor thuispubliek nota bene. De Schot kreeg 's avonds echter een bittere pil te verwerken, toen zijn bolide 0,5 kilo te licht bleek. Als gevolg daarvan moet Di Resta achteraan starten, naast Giedo van der Garde.

Goede start Hamilton
Lewis Hamilton hoopt het Britse feestje vandaag te bekronen, maar weet dat hij een zware dobber zal hebben in de Red Bulls en zijn eigen banden. De start van de poleman is erg goed, maar naast hem komt zijn teamgenoot slecht weg. Rosberg verliest meteen de plaats aan Vettel. Weg buffer voor Hamilton.

Mark Webber heeft op p4 weer eens een beroerde start, hij wordt op het rechte stak al aan alle kanten voorbij gereden. Dat betekent dat het druk wordt en dat Grosjean in de buurt komt. De Fransman rijdt tegen de zijkant van Webbers Red Bull aan, die daardoor nog meer plaatsen verliest en zijn voorvleugel beschadigt. Webber valt terug naar de veertiende plaats, maar rijdt wel door.

Adrian Sutil is goed gestart, hij rijdt vierde achter Rosberg. Daarachter volgt de fantastisch gestarte Felipe Massa, die zes plaatsen heeft gewonnen. Räikkönen op p6 is ook goed weggekomen, hij ligt voor de iets teruggevallen Ricciardo.

Alonso is agressief
Fernando Alonso heeft bij de start een plaats verloren aan Jenson Button, maar die plaats maakt de Spanjaard snel weer goed. Daarna opent hij de aanval bij Grosjean en na een paar bochten is Alonso ook de Lotus voorbij. Nu jaagt Alonso op Ricciardo en Alonso grijpt elk moment aan om de aanval te openen. Dat lijkt te betekenen dat Alonso geen banden hoeft te sparen en met drie stops maximaal kan pushen.

Lekke band Hamilton
Lewis Hamilton heeft een goede eerste stint en slaat een gaatje naar Vettel. Maar dan slaat het onheil toe, als de leider een lekke linker achterband oploopt. Hamilton moet bijna een hele ronde door en is kansloos vandaag. Daar vervliegt Hamiltons droom en het Britse feest. Hamilton haalt de pits en kan de race vervolgen, maar moet dat wel doen vanaf de allerlaatste plaats.

Ook lekke band Massa
Door Hamiltons pech rijden Vettel en Rosberg veilig aan kop, twee seconden scheiden de twee. Daarachter is een gat van bijna tien seconden naar Adrian Sutil, die dus een podiumplaats in bezit heeft. Deze plaats staat echter hevig onder druk, want Felipe Massa staat op het punt de Force India te passeren. Maar alsof het lot ermee speelt, loopt ook Massa een lekke linker achterband op. Massa spint van de baan, kan wel door, maar ziet dus eveneens een mooi resultaat vervliegen.

Pitstops
Met dit bandengeweld zullen de teams iets minder snel geneigd zijn lang door te rijden. We zien na de twee incidenten dan ook meteen pitstops, van onder meer Di Resta, Grosjean, Alonso, Webber, Räikkönen en Ricciardo.

Räikkönen stopt een ronde later dan Grosjean en Alonso en komt voor de twee weer de baan op. De banden van de Fin zijn echter nog niet op temperatuur en de twee kunnen hem snel voorbij. Alonso slaat meteen een grote slag, door ook Grosjean voorbij te gaan.

De nummers twee Rosberg en Sutil stoppen de volgende ronde. Vettel reageert en komt de volgende ronde. Het gat van Vettel is groot genoeg om de leiding te behouden; Rosberg blijft op drie seconden achterstand.

Weer een lekke band!
Jean-Eric Vergne rijdt op de zesde plaats een goede race, al is hij nog niet gestopt. Maar als derde rijder in vijftien ronden begeeft ook Vergne's linker achterband het. Drie dezelfde lekke achterbanden in vijftien ronden kunnen geen toeval zijn, maar de vraag is of het een fout bij Pirelli is, of dat er ergens een scherpe kerb is. De teams vermoeden dat bocht 4 de boosdoener is, maar de rijders zullen allemaal zo veel mogelijk van de kerbs af moeten blijven.
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet