Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Clio Cup

Clio Cup: Marcel Dekker wint mooie Clio Cup-race op Assen

480 start 8258

Marcel Dekker heeft op TT Circuit Assen de eerste wedstrijd van de Dutch Renault Clio Cup op zijn naam geschreven. Vertrokken vanaf poleposition werd de leider stevig onder druk gezet door Robert van den Berg en kon pas in de laatste ronden afstand nemen. Sebastiaan Bleekemolen viel na een aanvaring in de eerste ronde ver terug, maar zag een perfecte inhaalrace die hem op plaats drie bracht, beloond met de tweede plek op het podium toen Van den Berg na afloop een tijdstraf kreeg. Melvin de Groot kreeg daarmee de derde plaats toebedeeld. Ruim na afloop werd Van den Berg echter weer in de uitslag opgenomen waardoor Bleekemolen alsnog weer derde was en De Groot zijn beker mocht inleveren. In de Olympia Cup ging de zege naar Jan Muys waarmee de dubbel van Team Dekker compleet was. Hier op plaats twee Niels Kool en op drie Eva Harkema.


Tekst: Remco Scheelings
Foto's: Co van der Gragt en Chris Schotanus

De startopstelling voor de eerste Dutch Renault Clio Cup wedstrijd van het Dutch Power Pack Festival op TT Circuit Assen had toch nog een kleine wijziging ondergaan ten opzichte van de kwalificatie-uitslag. De Clio van Melvin de Groot bleek bij de technische controle niet geheel conform het reglement te zijn en dus werd de Team Bleekemolen-rijder vijf plaatsen teruggezet en zag zo zijn fraaie derde plaats omgezet in een achtste.


480 dekker op kop 6862

Op poleposition Marcel Dekker, gevolgd door Robert van den Berg, Max Braams, Michael Bleekemolen, nummer één uit de Olympia Cup Paul Harkema, Sebastiaan Bleekemolen en Ronald Morien. Bij de start is iedereen goed weg waarbij Dekker de kop weet te behouden, voor Van den Berg, Braams en vader en zoon Bleekemolen.


480 spin sebas 8264

480 crash bleek 8340

Een paar bochten verder raakt Morien zijn teamgenoot Sebastiaan Bleekemolen, die daarop dwars gaat en vol geraakt wordt door Paul Harkema. De leider in de Olympia Cup moet meteen in de pits opgeven, terwijl Sebastiaan Bleekemolen pas op plaats twaalf zijn weg kan vervolgen. De Groot heeft van alle tumult geprofiteerd en is vanaf plaats acht opgerukt naar plek vijf.

Aan kop leidt Dekker, direct gevolgd door Van den Berg, Braams en Michael Bleekemolen. Op een paar meter De Groot terwijl Morien, Jan Muys en Liroy Stuart een mooi strijdend trio vormen. Bij de vierde doorkomst remt Michael Bleekemolen Braams uit en pakt plaats drie, terwijl ook De Groot Braams weet te verrassen. Verder naar achteren heeft Sebastiaan Bleekemolen zich goed hersteld en rukt op naar plaats negen.

480 vd berg 8750

Aan kop rijden Van den Berg en Michael Bleekemolen het toch al kleine gaatje naar de leidende Dekker dicht, waarbij al snel ook De Groot de aansluiting weet te vinden. Daarmee vier rijders die strijden om de podiumposities met daarachter het vechtende tweetal Braams en Morien.


480 kleun 8790

480 berg dekker 8805

Bij de zesde doorkomst heeft Van den Berg even de kop overgenomen, maar een paar bochten later heeft Dekker de leiding weer terug. Ook achter dit tweetal gebeurt er van alles want Michael Bleekemolen komt even buiten de baan en valt terug naar plaats negen. Bij de achtste doorkomst is de volgorde daarmee Dekker, Van den Berg, De Groot, Morien, een inmiddels weer verder opgerukte Sebastiaan Bleekemolen, Stuart, Muys, Niels Kool, Michael Bleekemolen, Eva Harkema, Peter Schreurs een teruggevalen Braams, Wilbert van den Burg en Marcel van de Maat.

Aan kop heeft Dekker Van den Berg nog nadrukkelijker op zijn bumper gekregen. In de strijd om plaats drie hebben De Groot en Morien gezelschap gekregen van Sebastiaan Bleekemolen. Morien maakt even een foutje en ziet meteen Sebastiaan Bleekemolen passeren, waarbij ook Stuart profiteert en Morien zelfs naar zes verwijst.

Met nog twee ronden te gaan lijkt Van den Berg zich gewonnen te geven, want Dekker kan een paar meter afstand nemen. Om plaats drie blijft Sebastiaan Bleekemolen aandringen bij De Groot. Op vijf in een niemandsland rijdt Stuart, terwijl daarachter Morien en Muys met elkaar de strijd aangaan. Muys blijft daarbij de leider in de Olympia Cup, met op twee Kool en op drie Eva Harkema (tiende algemeen).


480 duel 8933

Met nog één ronde te gaan heeft Sebastiaan Bleekemolen De Groot te pakken en heeft daarmee achter Dekker en Van den Berg de derde plaats in handen. De laatste ronde verandert er niets meer en daarmee gaat de overwinning naar Dekker, met Van den Berg op twee, de vanaf een twaalfde plaats opgerukte Sebastiaan Bleekemolen op drie, gevolgd door De Groot, Stuart, Morien, de winnaar van de Olympia Cup Muys, Michael Bleekemolen, Kool (2de Olympia Cup), Eva Harkema (3de Olympia Cup), Schreurs, Braams en Van de Maat.

Nog voor het podium beklommen kan worden is er echter een verrassing. Van den Berg krijgt een tijdstraf van 30 seconden waardoor Sebastiaan Bleekemolen alsnog de tweede plaats in de schoot geworpen krijgt en op het podium geflankeerd wordt door zijn teamgenoot De Groot. De zege van Muys in de Olympia Cup maakt het succes van Team Dekker compleet.


480 muijs actie 8878

Dekker was uiteraard meer dan tevreden. "Het was heel zwaar, maar natuurlijk ook heel mooi. Ik was best bang met Robert van den Berg zo dicht op mijn bumper. Tegen het eind maakte hij een foutje en had ik wat lucht. Toen heb ik meteen alles op alles gezet om het gaatje te houden. Daarbij werd mijn auto tegen het eind ook nog beter, dus dat hielp wel."

Robert van den Berg was daarentegen niet te spreken over zijn straf. "Michael zat naast me dus ik kon niet insturen, ik moest wel rechtdoor om schade te voorkomen. In plaats van een drivethrough krijg ik nu achteraf 30 seconden", aldus een flink balende Van den Berg. Ruim na de huldiging vond de lezing van Van den Berg gehoor en werd zijn tijdstraf ongedaan gemaakt waardoor de Harders Plaza-rijder alsnog op twee eindigde.

De tweede/derde plaats was iets waar Sebastiaan Bleekemolen na de eerste ronde zeker geen rekening meer mee had gehouden. "Ik kreeg een tik van Morien, stond dwars en werd vervolgens vol geraakt door Paul Harkema. De eerste ronde daarna liep mijn auto voor geen meter en dacht eigenlijk aan opgeven. Ik vreesde dat er iets krom zou zijn. Maar ja, je gaat dan toch door en opeens liep het wel en ging het steeds beter. Ik kon de gaten vlot dichtrijden en de één na de ander inhalen. De tweede plaats was aan het eind nog een extra meevaller. Soms kun je zo toch heel tevreden zijn met een tweede plaats. Het is maar weer het bewijs dat je in een race nooit moet opgeven", aldus de routinier nog onwetend van het feit dat Van den Berg weer in de top drie zou worden opgenomen.

Uitslag race 1 Dutch Renault Clio Cup
Dutch Power Pack Festival, zaterdag 8 juni 2013, TT Circuit Assen
1. Marcel Dekker (Dekker Racing) 16 ronden in 31.54.086
2. Robert van den Berg (Harders Plaza Racing) + 1.338
3. Sebastiaan Bleekemolen (Team Bleekemolen) + 6.555
4. Melvin de Groot (Team Bleekemolen) + 6.810
5. Liroy Stuart (Stuart Racing) + 7.281
6. Ronald Morien (Team Bleekemolen) + 10.899


480 podium olympia 8990

7. Jan Muys (Dekker Racing) + 11.396 (1e OC)
8. Michael Bleekemolen (Team Bleekemolen) + 11.443
9. Niels Kool (Kool Racing) + 11.486 (2e OC)
10. Eva Harkema (Certainty Racing Team) + 24.646 (3e OC)
11. Peter Schreurs (BS Energy Racing Team) + 24.807 (4e OC)
12. Max Braams (Certainty Racing Team) + 26.551
13. Marcel van de Maat (BS Energy Racing Team) + 43. 357 (5e OC)

Niet geklasseerd
Wilbert van den Burg (Visual Art & Racing) op 4 ronden (7e OC)
Paul Harkema (Certainty Racing Team) op 15 ronden (6e OC)

Snelste ronde: Marcel Dekker in 1.58.223
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet