Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 3

F3: Rosenqvist scoort tweede dagzege, Wolf behaalt eerste F3-podiumplaats

130601 F3 R2 veld

Net als vanmorgen schreef Mücke-coureur Felix Rosenqvist ook de tweede race van het FIA EK Formule 3 op de Red Bull Ring op zijn naam. De wedstrijd werd met nog vier minuten te gaan afgebroken na een zware botsing tussen Alex Lynn en Pipo Derani, die beide wel ongedeerd uitstapten. Opnieuw eindigde de Rus Daniil Kvyat als tweede, terwijl de Duitse rijder Lucas Wolf voor het kleine team URD Rennsport als derde zijn eerste podiumplaats in het EK veroverde.


Tekst: René de Boer (vanuit Spielberg, Twitter: @renedeboer)
Foto's: FIA F3/Thomas Suer


Opnieuw komt pole-sitter Kvyat niet optimaal weg. Lucas Wolf heeft ditmaal de leiding in handen, gevolgd door Rosenqvist, Latifi en Kvyat. In de hairpin wordt Wolf naar buiten geduwd, waardoor hij terugvalt naar de derde plaats achter Rosenqvist en Kvyat. De volgorde na de eerste ronde: Rosenqvist voor Kvyat, Wolf, Latifi, Müller, Hill, Cheever, Auer, King en Tincknell. Marciello, die als 16e startte, viel nog verder terug en komt slechts als 19e door. Lokale held Lucas Auer is opnieuw geïnspireerd: in de derde ronde haalt hij met een mooie manoeuvre Eddie Cheever en en neemt zo de zevende plaats over.

Auer zet zijn inhaaljacht voort en passeert ook Hill, terwijl Müller op de vijfde plaats Nicholas Latifi zwaar onder druk zet. Daardoor vindt ook Auer de aansluiting bij het duo, terwijl Hill en King twee ronden later zijn voorbeeld volgen. Zo ontstaat er een groepje van vijf. Op een zeker moment rijden ze zelfs drie breed. Dat kan natuurlijk niet goed gaan, en dat gaat het ook niet: in de achtste ronde tikt Müller Latifi aan, wanneer laatstgenoemde de wielen van zijn auto laat blokkeren. De Canadees gaat de grindbak in en even later strandt ook Müller. Auer profiteert daarvan: hij schuift op naar de vierde plaats, gevolgd door Hill en King. Vooraan blijft alles nog bij het oude: Rosenqvist leidt voor Kvyat en Wolf.

130602 F3 R2 Wolf
Lucas Wolf behaalde zijn eerste podiumplaats in het FIA EK F3

Halverwege de race zijn er een paar drive-throughs voor rijders die bij gele vlaggen te snel waren: het betreft Van Amersfoort-rijder Grenhagen, Carlin-coureur Mardenborough, Fortecs Felix Serralles en Double-R-man Antonio Giovinazzi. Dennis van de Laar komt binnen met een kapotte voorvleugel. In ronde 21 komen Alex Lynn en Pipo Derani met elkaar in botsing als de wielen van hun auto's in elkaar haken. De auto van Lynn komt midden op de baan tot stilstand en de wedstrijdleider brengt de safety car naar buiten. De volgorde luidt: Rosenqvist leidt voor Kvyat, Wolf, Auer, Hill, King, Tincknell, Blomqvist, Cheever en Lewis. Korte tijd later volgt code rood, waarmee de wedstrijd ten einde is.

130601 F3 R2 redflag
Rode vlag, einde race

Uitslag:
1. Felix Rosenqvist (Zwe), Dallara F312-Mercedes, 20 r. in 27:33,431 (gem. 178,960 km/u)
2. Daniil Kvyat (Rus), Dallara F312-Volkswagen, op 7,699
3. Lucas Wolf (Dui), Dallara F312-Mercedes, op 12,444
4. Lucas Auer (Oos), Dallara F312-Mercedes, op 14,755
5. Josh Hill (GBr), Dallara F312-Mercedes, op 16,269
6. Jordan King (GBr), Dallara F312-Mercedes, op 18,279
7. Henry Tincknell (GBr), Dallara F312-Volkswagen, op 18,872
8. Tom Blomqvist (GBr), Dallara F312-Mercedes, op 20,367
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet