Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
IndyCar

Indycar: Records verpulverd in 97e editie. Kanaan: "Eindelijk mijn lelijke kop op de Trophy!"

Tijdens de 97e editie van de Indy 500 zijn er behoorlijk wat records verpulverd. Autosport.nl maakt een kleine balans op met uiteraard enkele commentaren.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Indycar

2013 Winnaar Kanaan
Twaalf starts, pitbox No 12 en een 12e Gridpositie brachten Tony Kanaan eindelijk geluk op de Speedway.


Records verpulverd in 97e editie. "Eindelijk mijn lelijke kop op de Trophy!"
Tijdens de 97e editie van de Indy 500 zijn er behoorlijk wat records verpulverd. In totaal wisselde de kop tussen 14 coureurs maar liefst 68 maal. In 2012 wisselde de kop met de Dallara DW12 "slechts" 34 keer. Winnaar Tony Kanaan reed gedurende de wedstrijd maar liefst 15 maal aan de leiding en verbeterde daarmee het record van Tommy Milton uit 1923. Die reed toen dertienmaal aan kop. Tevens verpulverde Kanaan het wedstrijdrecord van Arie Luyendijk uit 1990. Die won toen in een Lola met een gemiddelde van 185.981 mph. Kanaan reed de 97e editie met een gemiddelde van 187.433 mph. Het was de vijfde maal sinds 1972 dat het wedstrijdrecord verbeterd werd. Tevens telde de Indy 500 een record aantal ronden die zonder neutralisaties verreden werden. In totaal werd er maar van de 61e tot de 193e ronden onder groen gereden.

Record aantal auto's aan de finish
In 2013 haalden maar liefst 26 deelnemers aan de 97e editie van de Indy 500 de eindstreep. Dit staat gelijk met de allereerste editie in 1911. Toen kwamen er ook precies 26 auto's over de eindstreep die de volledige wedstrijdafstand hadden afgelegd.

2013 TK Kust Grond

De wet van Murphy?
Tony Kanaan nam voor de twaalfde maal aan de Indy 500 deel en viste achtmaal achter het net voor de eindzege. De organisatie had Tony Kanaan Pitbox No 12. toebedeeld en tevens startte hij als twaalfde. Teambaas Jimmie Vasser reed in het verleden eveneens met startnummer 12. Wel is het in de geschiedenis van de Indy 500 de allereerste keer dat een auto met startnummer 11 de wedstrijd wint. In 1957 won Sam Hanks de Indy 500 eveneens bij zijn twaalfde deelname aan het evenement.

Toch nog record voor Ganassi
Hoewel de Ganassi-coureurs dit jaar niet schitterden vestigde Scott Dixon een opmerkelijk nieuw record. De Nieuw Zeelander is met 1566 achtereenvolgende wedstrijdronden de absolute recordhouder! Tevens reed Dixon de wedstrijd voor de zesde achtereenvolgende maal uit. Daarmee kwam hij op gelijke hoogte met de legendarische Wilber Shaw(1935-1940) en Rodger Ward(1959-1964)

Kanaan geliefd bij de fans
Toen Dario Franchitti voor de laatste neutralisatie zorgde ging er bij het publiek een enorm gejuich op. Iedereen gunde Kanaan de eindzege. Kanaan had graag gezien dat alle fans de baan op waren gekomen om zijn overwinning te vieren.
Tony Kanaan: "Ik had graag gezien dat ze op de baan gesprongen waren zodat ze mij konden zien. Ik heb het voor hen gedaan. Toen ik naar de tribunes keek was het ongelofelijk. Ik kan het gewoon niet geloven. Eindelijk kan ik mijn lelijke kop op de Trophy zetten. Het waren de twee langste ronden uit mijn leven. Eigenlijk wilde ik wel dat die pacecar wat sneller ging. Man, wat heb ik genoten!"

2013 Start wedstrijd
Start van een gedenkwaardige wedstrijd met veel records.


Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet