Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 3

F3: Marciello wint waterballet op Hockenheim

f3 7

 

Zelfs een 360-graden-spin in de tiende ronde kon Raffaele Marciello niet van zijn vierde overwinning in het FIA EK Formule 3 afhouden. Op het drijfnatte circuit van Hockenheim leidde de Italiaanse coureur van het Prema Powerteam van start tot finish en won voor de Puerto-Ricaan Felix Serralles en de Brit Tom Blomqvist. Van Amersfoort-coureur Dennis van de Laar eindigt als 13e.

Tekst: René de Boer (vanuit Hockenheim, Twitter: @renedeboer)
Foto's: Willem J. Staat


f3 8

Zoals al de hele ochtend regent het ook voor de Formule 3-race in stromen. De start verloopt zonder al te grote problemen. In de eerste bocht gaat Auer in de rondte, maar hij heeft het geluk dat hij niemand raakt. Marciello pakt gelijk een enorme voorsprong, gevolgd door Lynn en Serrales. Bij het uitkomen van de hairpin gaat Lynn in de rondte en verliest daarmee zijn tweede plaats. Hij valt terug tot de staart van het veld. De volgorde na de eerste ronde: Marciello leidt met een voorsprong van 5,1 seconden voor Serralles, Blomqvist, Tincknell, Müller, King, Buller, Hill, Auer en Rosenqvist.

In de tweede ronde komen Goddard en Rudersdorf met elkaar in botsing, Cheever strandt in de grindbak bij het ingaan van het Motodrom. Voor de Amerikaan met Italiaanse licentie is de race daarmee ten einde. Na drie ronden heeft Marciello zijn voorsprong uitgebouwd tot 7,1 seconden.

F3 2

In de volgende ronden rijdt hij een seconde sneller dan Serralles achter hem en vergroot daarmee zijn voorsprong nog verder. Serralles heeft Blomqvist vlak achter zich, dan is er een gat naar het volgende groepje met Tincknell, Müller, Buller, Hill, Auer, King en Rosenqvist.

f3 3

In de zevende ronde passeert Müller Tincknell en is daarmee vierde. Goddard spint in de achtste ronde, maar raakt niemand. Hetzelfde gebeurt Marciello in de tiende ronde, maar hij heeft zoveel voorsprong dat het geen gevolgen heeft voor zijn leidende positie, afgezien van een tijdverlies van 3,5 seconden, maar met 10,9 seconden marge na tien ronden leidt hij nog steeds zeer comfortabel. Daarachter gebeurt er relatief weinig: Serralles, Blomqvist, Müller, Tincknell, Hill, Auer, Rosenqvist, Buller en Kvyat is de volgorde op de plaatsen twee tot en met tien.

f3 5

In de twaalfde ronde mist Rosenqvist zijn rempunt voor de hairpin en raakt de voorvleugel van Auers auto, maar zonder gevolge voor hun posities. Dennis van de Laar rijdt een vrij eenzame race op de 13e plaats, Van Amersfoort-teamgenoot Grenhagen is 18e. In de 14e ronde stranden Zeller en Galeal onafhankelijk van elkaar. Ook Calderon heeft een excursie, terwijl vrijwel elke rijder wel een keer een 'glijmoment' beleeft. Verder zijn er geen positiewisselingen in de top tien meer, zodat Marciello de overwinning met een voorsprong van 14,8 seconden veilig stelt, gevolgd door Serralles, Blomqvist, Müller, Tincknell, Hill, Auer, Rosenqvist, Buller en Kvyat. Van de Laar eindigt als 13e, Grenhagen komt als 19e over de eindstreep.

F3 6

Uitslag:
1. Raffaele Marciello (Ita), Dallara F312-Mercedes, 19 r. in 36:00,250 (gem. 144,827 km/u)
2. Felix Serralles (VSt), Dallara F312-Mercedes, op 14,834
3. Tom Blomqvist (GBr), Dallara F312-Mercedes, op 15,719
4. Sven Müller (Dui), Dallara F312-Volkswagen, op 20,088
5. Harry Tincknell (GBr), Dallara F312-Volkswagen, op 27,135
6. Josh Hill (GBr), Dallara F312-Mercedes, op 29,504
7. Lucas Auer (Oos), Dallara F312-Mercedes, op 32,245
8. Felix Rosenqviste (Zwe), Dallara F312-Mercedes, op 32,875
13. Dennis van de Laar (Ned), Dallara F312-Volkswagen, op 57,214

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet