Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Clio Cup

Clio Cup: Sebastiaan Bleekemolen pakt eerste Clio-pole


480_sebastiaan_8339

Viertiende van een seconde betekende in de eerste kwalificatie van de Dutch Renault Clio Cup het verschil tussen de poleposition of een achtste startplek. Sebastiaan Bleekemolen zat daarbij aan de goede kant en mag maandag in de eerste Clio-race vanaf pole vertrekken. Jan Muys was slechts 0.433 sec. langzamer dan de meervoudig Clio-kampioen en start toch pas vanaf P8. Toch zal Muys daarmee zeer tevreden zijn, want na zijn verschrikkelijke ongeluk waarbij hij afgelopen seizoen zijn rug brak, is hij al veel sneller terug dan menigeen verwacht had. Melvin de Groot pakte in de slipstream van zijn teamgenoot Sebastiaan de derde tijd, Paul Harkema is vierde overall en snelste rijder uit de Olympia Cup.

Tekst: Marco Antheunisse
Foto's: Chris Schotanus en Co van der Gragt

480_harkema_1971

Olympia aan kop
Op de koude piste, waar vanochtend nog menig sneeuwvlokje neerdaalde, zijn de banden nauwelijks warm te krijgen. Dus duurt het even voor de rijders aan snelle rondetijden toekomen. Na een minuut of vijf prijken achtereenvolgens de namen van Wilbert van den Burg, Peter Schreurs, Jan Muys en Paul Harkema bovenaan de lijst met rondetijden. Opvallend, want allen zijn Olympia Cup-rijders. De tijd van 1:58.676 van Harkema is zeker niet verkeerd, maar zal niet snel genoeg blijken.

480_dekker_8435

Sleepje niet genoeg
De meeste rijders hebben een ronde of drie nodig om tot interessante tijden te komen. Sebastiaan Bleekemolen zet inderdaad een snelle derde ronde neer, maar wordt toch direct gepasseerd door achtereenvolgens Liroy Stuart en Marcel Dekker. In zijn vierde ronde verbetert hij de tijd van Dekker met 0,141 sec. en die tijd blijkt voldoende voor de mooiste startpositie. Melvin de Groot kan net niet voldoende profiteren van een sleepje van Bleekemolen en moet zich tevreden stellen met een derde startplek, recht achter zijn teamgenoot.

480_muys_8366

Pits in
Met nog zeven minuten te gaan zit de top acht erg dicht op elkaar. Jan Muys is slechts 0.433 langzamer dan Bleekemolen en maar tweehonderste dan Robert van den Berg op P7. Van den Berg ziet dat de rondetijden niet meer te verbeteren zijn en duikt de pits in, even later gevolg door de meeste andere rijders uit de top acht. Michael Bleekemolen is negende, nipt voor Eva Harkema die er nog eens goed voor gaat zitten. De snelle blondine weet er nog een rappe omloop uit te persen en passeert daarmee de Clio-racenestor.

480_schreurs_8344

Rode lantaarn
In de achterhoede is het spannend tot het laatste moment. Peter Schreurs wil absoluut de rode lantaarn niet dragen en in zijn tiende ronde weet hij Wilbert van den Burg alsnog het ongewenste rekwisiet te overhandigen.

De eerste race over 30 minuten staat Paasmaandag voor 11.10 uur geprogrammeerd. De tweede race race, eveneens 30 minuten lang, begint om 15.25 uur.

480_drietal_8479

Uitslag kwalificatie Dutch Renault Clio Cup, Kruidvat Gillette Paasraces,
zaterdag 30 maart 2013, Circuit Park Zandvoort

1. Sebastiaan Bleekemolen (Team Bleekemolen) 1:57.849
2. Marcel Dekker (Dekker Racing) + 0.141
3. Melvin de Groot (Team Bleekemolen) + 0.231
4. Paul Harkema (Certainty Racing Team) + 0.239 (1e OC)
5. Liroy Stuart (Stuart Racing) + 0.284
6. Ronald Morien (Team Bleekemolen) + 0.410
7. Robert van den Berg (Harders Plaza Racing) + 0.413
8. Jan Muys (Dekker Racing) + 0.433 (2e OC)
9. Eva Harkema (Certainty Racing Team) + 0.865 (3e OC)
10. Michael Bleekemolen (Team Bleekemolen) + 1.031
11. Marcel van de Maat (BS Energy Racing Team) + 1.538 (4e OC)
12. Peter Schreurs (BS Energy Racing Team) + 1.668 (5e OC)
13. Wilbert van den Burg (Visual Art & Racing) + 1.676 (6e OC)

Tweede tijden
De op één na beste rondetijd bepaalt de startopstelling voor race 2 en hoewel dat voor Sebastiaan Bleekemolen en Wilbert van den Burg niets verandert aan hun startposities, wordt alles wat tussen beide rijders staat op de tweede startgrid wel aardig door elkaar geschud. Zo mag Liroy Stuart naast Bleekemolen vertrekken vanaf de eerste startrij en valt Melvin de Groot terug naar P8.

Startopstelling voor race 2
1. Sebastiaan Bleekemolen (Team Bleekemolen)
2. Liroy Stuart (Stuart Racing)
3. Marcel Dekker (Dekker Racing)
4. Robert van den Berg (Harders Plaza Racing)
5. Paul Harkema (Certainty Racing Team) (1e OC)
6. Jan Muys (Dekker Racing) (2e OC)
7. Ronald Morien (Team Bleekemolen)
8. Melvin de Groot (Team Bleekemolen)
9. Eva Harkema (Certainty Racing Team) (3e OC)
10. Michael Bleekemolen (Team Bleekemolen)
11. Peter Schreurs (BS Energy Racing Team) (4e OC)
12. Marcel van de Maat (BS Energy Racing Team) (5e OC)
13. Wilbert van den Burg (Visual Art & Racing) (6e OC)
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet