Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formido Swift Cup

Swift Cup: Formido Swift Cup kent geen winterslaap

480_start_voor_2577

Het mag dan eindelijk echt winter zijn geworden in Nederland, autosporters hebben tegenwoordig geen tijd meer voor een winterslaap, zeker niet met een vroege Pasen waardoor het Dutch Power Pack seizoen dit jaar al op zaterdag 30 maart en maandag 1 april aftrapt. Na een enerverend eerste seizoen met de nieuwe Suzuki Swift Sport, waarbij het drietal Jeffrey Rademaker, David Verzijlbergen en Tommy van Erp deurkruk-aan-deurkruk strijd leverde, maakt de Formido Swift Cup zich als dé opstapklasse voor jong autosporttalent alweer op voor een nieuw seizoen, het zevende van deze succesformule.

Tekst: Remco Scheelings
Foto's: Chris Schotanus en Co van der Gragt

De Formido Swift Cup geldt al sinds de introductie in 2007 als dé opstapklasse voor jong autosporttalent. Vele jeugdige rijders maakten hun eerste autosportmeters in deze cup en hebben inmiddels naam gemaakt in de nationale en internationale racerij. Jeroen den Boer, Pieter en Steijn Schothorst, Marcel Dekker, Niels Langeveld, Dennis van de Laar en Bart van Os zijn slechts enkele van de vele voorbeelden.

480_drietal_1110

Meer
Na vijf succesvolle jaren werd vorig seizoen overgestapt op het nieuwe model Suzuki Swift Sport. Net als zijn voorganger was de nieuwe cupracer weer uiterst betrouwbaar maar had met zijn 136 pk net iets meer vermogen, beschikte over een zesversnellingsbak en had door zijn zeven centimeter extra lengte een nog betere wegligging. De reacties waren dan ook vanaf de eerste meters positief en het eerste seizoen was meteen weer een succes, waarbij volop strijd werd geleverd en nieuwe talenten in hun debuutjaar meteen kwamen bovendrijven.

480_podium_618

Snel trio
Verdeeld over zeven evenementen leverde de Formido Swift Cup zeventien spannende en enerverende races af. Als tweedejaars Formido Swift Cup-piloot maakte Jeffrey Rademaker zijn favorietenrol waar door uiteindelijk de titelstrijd in zijn voordeel te beslissen. Cadeau kreeg de 20-jarige Coronel Racing-rijder echter helemaal niets. In de twee Formido Swift Cup-debutanten David Verzijlbergen (20 jaar) en de bij aanvang van het seizoen pas 16-jarige Tommy van Erp, vond Rademaker twee geduchte tegenstanders, waardoor bijna iedere race een fraaie deurkruk-aan-deurkruk driestrijd opleverde.

480_start_achter_0880

Veel talent
Hoewel dit drietal de overwinningen verdeelde en het gros van de podiumposities voor zich opeiste, waren er meer debutanten die zich regelmatig van voren lieten zien en daarmee het bewijs leverden dat nieuwelingen in de Formido Swift Cup meteen voor topklasseringen kunnen gaan. Alain Mossinkoff, Stefan Beelen, de pas 15-jarige Benjamin van den Berg en Maurits Werkhoven waren daarvan lichtende voorbeelden.

480_gerard_2875

Een opvallend debuut was er voor de namens Racing Team Welzorg uitkomende Gerard de Nooij, een coureur met een fysieke beperking die zich aan het eind van het seizoen bijna op het podium reed. Om rijders met een minder budget toch de mogelijkheid te geven aan de Formido Swift Cup mee te doen, mocht ook nog met het vorige model Suzuki Swift worden gereden. Hierbij ontpopten de jongelingen Youri Verswijveren, Justin van Densen en Jorn van der Kuil zich als beloften voor de toekomst.

480_duwen_305

Nieuwe kansen
Voor 2013 belooft het ook weer een mooi seizoen te worden. Bij de diverse racecursussen zijn alweer nieuwe talenten gesignaleerd die het de tweedejaars Swift Cup-rijders moeilijk kunnen gaan maken. Het wordt dan ook uiterst interessant om te zien wie Rademaker gaat opvolgen en daarmee de eerste stap zet richting een mooie carrière in de autosport. De rijders uit de Formido Swift Cup krijgen dit jaar een zeer afwisselende kalender voorgeschoteld. Net als vorig jaar komt de cup bij zeven evenementen in actie en naast het vertrouwde Circuit Park Zandvoort is TT Circuit Assen terug op de kalender en brengen de jonge rijders een bezoek aan het Duitse circuit van Oschersleben. Traditiegetrouw wordt afgetrapt tijdens de Paasraces op Circuit Park Zandvoort. Na de Pinksterraces komen de voor veel rijders nieuwe omlopen van Assen en Oschersleben, om vervolgens terug te keren naar Zandvoort voor de prestigieuze Masters. Na de Trophy of the Dunes moeten dan bij de Formido Finaleraces alle beslissingen vallen. Net als vorig jaar worden er per evenement twee races afgewerkt en zullen er waarschijnlijk bij twee evenementen drie Formido Swift Cup races worden verreden; nog meer spektakel voor het publiek en extra leerzame racekilometers voor de jonge piloten.

480_pittig_duel_0153

Voor elk budget
Om het racen in de Formido Swift Cup voor ieder budget mogelijk te maken, is het ook dit jaar weer toegestaan om met het vorige model Swift aan de start te verschijnen. Nu al is duidelijk dat daar grote belangstelling voor bestaat en hebben diverse teams aangeven meerdere van deze Swifts te zullen gaan inzetten. Ook hier mag dus een mooie strijd tegemoet worden gezien.

Kalender Formido Swift Cup 2013
30 maart – 01 april, Paasraces, Zandvoort
18 – 20 mei, Pinksterraces, Zandvoort
08 – 09 juni, DPP Festival, Assen
06 – 07 juli, Oschersleben, Oschersleben (D)
12 – 14 juli, Masters of Formula 3, Zandvoort
07 – 08 september, Trophy of the Dunes, Zandvoort
12 – 13 oktober, Formido Finaleraces, Zandvoort
NB: alle genoemde data zijn onder voorbehoud
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet