Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
24H Series

24H Series: Jeroen Bleekemolen pakt pole met Black Falcon-Mercedes-Benz SLS AMG in Dubai

24h_quali_mercedes
De 'nieuwe' Black Falcon-Mercedes, waarmee Jeroen Bleekemolen naar pole reed

Met de snelste rondetijd van 1:59,104 minuten stelde de Nederlandse coureur Jeroen Bleekemolen de Mercedes-Benz SLS AMG GT3 met startnummer 1 van het Team Abu Dhabi by Black Falcon op de pole-position voor de Dunlop 24H DUBAI. Bleekemolen deelt de auto met de Brit Sean Edwards en Khaled Al Qubaisi uit Abu Dhabi, de twee rijders met wie hij vorig jaar al de Dunlop 24H DUBAI won. Voor de race van dit jaar is het team versterkt met de Duitse routinier Bernd Schneider, vijfvoudig DTM-kampioen. De Attempto Racing-Porsche (#26, Ivo Breukers/Kévin Estre/Nicki Thiim/G. Angel Benitez/Henry Hassid) werd als tweede geklasseerd. De Craft Racing AMR-Aston Martin Vantage GT3 (#15, Frank Yu/Tomonobu Fuijii/Darren Turner/Darryl O’Young/Stefan Mücke) eindigde als derde, gevolgd door de beide BMW Z4 GT3’s van het Saudi Falcons Team Schubert (#24, Abdulaziz Al Faisal/Faisal Binladen/Jörg Müller/Claudia Hürtgen/Dirk Müller en #12, Abdulaziz Al Faisal/Faisal Binladen/Dominik Baumann/Dominik Schwager/Dirk Adorf).

Tekst en foto's: PR


De pole-position was een fraaie beloning voor het Team Abu Dhabi by Black Falcon voor het zware werk dat de teamleden moesten verrichten, nadat de oorspronkelijke auto bij een zware crash in een testsessie op woensdag ernstig beschadigd raakte. Het team kocht ter plekke een vervangende auto van het Britse Preci-Spark-team, dat voor testdoeleinden een extra chassis mee naar Dubai gebracht had. Daarna werkten de Black Falcon-monteurs de hele nacht door om die auto van sprint-configuratie om te bouwen voor een 24-uursrace. “Ze hebben de motor, de versnellingsbak, de brandstoftank, de wielophanging en vele andere onderdelen van onze oorspronkelijke auto erin gebouwd en hebben echt een geweldige prestatie geleverd, want de auto voelde fantastisch aan”, verklaarde Jeroen Bleekemolen. “Dat ik al op mijn derde ronde van het hele weekeinde hier op het Dubai Autodrome de pole-position kon veroveren, was gewoon ongelooflijk.” Met een Mercedes-Benz, een Porsche, een Aston Martin, twee BMW’s, twee McLarens, twee Ferrari’s en een Lamborghini in de top tien bieden de eerste vijf rijen in de startopstelling voor de race (start morgen om 14.00 uur lokale tijd, 11.00 uur Midden-Europese tijd) een schitterende variatie aan GT3-auto’s.

Als bijdrage aan het teamsucces van Black Falcon was de Black Falcon Team TMD Friction-Porsche 997 Cup (#44, Christian von Rieff/Chistian Raubach/Burkard Kaiser/Erwin Stückle/Patrick Huisman) het snelst in de 997-Klasse. De snelste SP2-auto in de kwalificatie was de Besaplast Racing-Audi TT RS (#89, Franjo Kovac/Martin Tschornia/Fredrik Lestrup/Wolfgang Kaufmann/Roland Asch).

24h_quali_ordonez
Lucas Ordonez kwalificeerde de nummer 147-Nissan als beste in de klasse SP3

De beide RJN Motorsport-Nissan 370Z’s met de winnaars van de diverse Nissan PlayStation GT Academy-competities bezetten de eerste twee plaatsen in de SP3-Klasse. De Spanjaard Lucas Ordonez, de winnaar van de eerste Nissan PlayStation GT Academy-competitie in 2008, was met een tijd van 2:09,020 minuten het snelst met de auto met startnummer 127 (Lucas Ordonez/Wolfgang Reip/Mark Schulzhitskiy/Steve Doherty/Roman Rusinov), gevolgd door Alex Buncombe met ee tijd van 2:09,651 minuten in de zusterauto (# 147, Sabine Schmitz/Peter Pyzera/Mark Schulzhitskiy/Steve Doherty/Alex Buncombe).

De Allinkl.com-SEAT Leon Supercopa (# 38, René Münnich/Marc Basseng/Markus Winkelhock) was met een tijd van 2:14.405 minuten, gereden door regerend FIA GT1-wereldkampioen Marc Basseng, het snelst in de klasse A3T, gevolgd door de Nederlandse ‘Racing Diva’s’ (Liesette Braams/Sheila Verschuur/Gaby Uljee/Paulien Zwart/Sandra van der Sloot) in de Schubert Motorsport-BMW 320D (#121).


24h_quali_jr
De JR Motorsport-BMW vertrekt vanaf pole in de klasse A5

Nederlandse BMW-teams op pole in A5, A4 en D1

Het Nederlandse team JR Motorsport was het snelst in de klasse A5 met de BMW E46 GTR (#63, Pieter van Soelen/Harry Hilders/Koen Bogaerts/Bas Schouten), terwijl ook in de klasse A4 een auto van een Nederlands team bovenaan stond, namelijk de YMOR/Bas Koeten Racing-BMW Z3 M Coupé (#75, Martin van den Berge/Richard Budding/Simon Gras/Jaap van Lagen) met een tijd van 2:41.951 minuten, gereden door Simon Gras. De Duitser Tomas Tekaat veroverde de pole-position in de klasse A2 met de Besaplast MINI Cooper S (#102, Franjo Kovac/Martin Tschornia/Fredrik Lestrup/Ralf Eisenreich/Thomas Tekaat). De snelste D1-auto in de kwalificatie was de #116 Red Camel-Jordans.nl SEAT Leon TDI (Kane Austin/Klaus Kresnik/Chris Gleeson/Toni Büeler/Ivo Breukers).

24h_quali_seat
De Red Camel-Jordans.nl-SEAT staat op pole in de D1-klasse
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet