Dragracing: Nieuwe FIA-regel dwingt tot reizen

De kalenders en regels voor het Europees Kampioenschap Drag Racing 2013 zijn bekend. Bij de auto’s (FIA) is er voor wat betreft de races geen schokkend nieuws, maar heeft een aanpassing van de kampioenschapsregels wel verstrekkende gevolgen. Bij de motoren is een opvallende aanpassing de naamsverandering van UEM naar FIM, maar meer impact voor de rijders heeft het terugbrengen van het aantal races naar slechts vier. Tot slot hebben ook enkele FIA EK-deelnemers al iets van hun plannen naar buiten gebracht.
Tekst: Remco Scheelings
Foto’s: Remco Scheelings
Net als in 2012 start het FIA European Drag Racing Championship zijn serie op Santa Pod in Engeland om via Tierp (Zweden), Alastaro (Finland), Hockenheim (Duitsland) en opnieuw Tierp, af te sluiten met de European Finals op Santa Pod. Na het debacle met de baan afgelopen augustus, heeft Hockenheim toegezegd volgend jaar voor een nieuwe asfaltlaag te zullen zorgen. Rond de toegezegde baanverbeteringen op Santa Pod is het zoals gebruikelijk weer erg stil geworden.
Kalender FIA European Drag Racing Championship
24-27 mei, Main Event, Santa Pod, Engeland
13-16 juni, Sweden Internationals, Tierp Arena, Zweden
4-7 juli, FHRA Nitro Nationals, Alastaro, Finland
9-11 augustus, NitrOlympX, Hockenheim, Duitsland
22-25 augustus, Scandinavian Internationals, Tierp Arena, Zweden
5-8 september, European Finals, Santa Pod, Engeland

Alle landen
Tot zover dus weinig nieuws. Een kleine toevoeging aan de FIA-regels heeft echter wel grote gevolgen. Om nog voor de Europese titel in aanmerking te komen, moet in alle landen waar een wedstrijd op de kalender staat, gereden worden. Dit houdt dus in dat als een deelnemer vijf wedstrijden wint en de meeste punten heeft, maar Finland bijvoorbeeld heeft laten schieten, de titel aan zijn neus voorbij gaat. Juist uit de regio rond Nederland waren er veel rijders die Finland, gezien de verre afstand en hoge kosten, links lieten liggen, maar door goede resultaten in andere races toch aanspraak konden maken op de titel. Het is dus de vraag wat rijders gaan doen, in Zweden en/of Engeland een wedstrijd overslaan, het kampioenschap laten voor wat het is en alleen een paar voor sponsors interessante wedstrijden rijden, of toch alle zes de wedstrijden op de kalender zetten, wat natuurlijk extra budget vereist? Het risico bestaat dat de Scandinavische deelnemers niet naar de Main Event komen en afhankelijk van hun positie in het kampioenschap pas na de tweede Tierp besluiten of ze, omdat ze ook een Engelse wedstrijd nodig hebben, naar de European Finals afreizen.

Van Nederlandse zijde deden Robert Joosten en Marc Meihuizen afgelopen jaren al aan alle wedstrijden mee en zullen dat, als er geen onverwachte dingen gebeuren, ook in 2013 doen. David Vegter sloeg Alastaro uit tijd- en kostenoverwegingen meestal over, maar heeft mede door de hulp van sponsor MPM nu ook de Finse wedstrijd in zijn schema ingepast. Hoe andere deelnemers met deze nieuwe regel omgaan is nog onduidelijk. Gelukkig heeft men nog een paar maanden om erover na te denken.
Kwalificatiepunten
Ook bij de puntentelling verandert er iets. De (vijf) bonuspunten per klasse voor het rijden van de snelste tijd van het evenement zijn vervallen. Om rijders te stimuleren aan alle kwalificatiesessies mee te doen, is gekozen voor het uit Amerika bekende systeem waarbij de snelste tijden van iedere sessie beloond worden. Per klasse krijgt de rijder met de snelste tijd in die sessie 3 punten, nummer twee 2 punten en nummer drie 1 punt.