Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: Ferrari laat gele vlag-zaak rusten, Vettel blijft wereldkampioen

2012_vetter_q_brazilie

Sebastian Vettel hoeft niet meer te vrezen dat Ferrari zijn zondag j.l. veroverde wereldtitel alsnog zal aanvechten. De Duitser zou tijdens de allesbeslissende race in Brazilië Jean-Eric Vergne hebben ingehaald tijdens een gele vlag-situatie. Ferrari, dat rijder Fernando Alonso de wereldtitel op slechts drie puntjes zag missen, wilde van de FIA antwoorden over de vermeende illegale inhaalactie van Vettel. Nu de FIA vandaag officieel heeft aangegeven dat er niets fouts is aan Vettels manoeuvre, zal Ferrari zich bij de situatie neerleggen.

Tekst: Marc Kok
Foto: Peter van Egmond

De FIA is van mening dat Vettels niks fouts heeft gedaan, omdat een marshal reeds met een groene vlag had gezwaaid voordat Vettel Vergne had ingehaald. Daarmee is de eerdere gele vlag-situatie officieel opgeheven. Nu dit helder is, behoudt de Duitser zijn zesde plaats in de Grand Prix van Sao Paolo. Een mogelijke (tijd)straf zou Vettel waarschijnlijk vier punten hebben gekost, waardoor niet Vettel maar Alonso (met slechts één puntje verschil) alsnog de wereldtitel zou hebben gegrepen. Dit zwarte scenario is nu echter definitief naar de prullenbak verdwenen.

Glans weg
F1-baas Bernie Ecclestone baalt overigens van de zaak, omdat de controverse de glans van de prachtige en spannende WK-ontknoping in Brazilië zou wegnemen. "We hebben een geweldige race en dito kampioenschap gehad en nu praten mensen alleen nog over die vermeende foute inhaalactie, terwijl er niks aan de hand was. Ferrari had geen brief met vragen naar de FIA moeten sturen. Wat ze daarin stelden, is fout. Het hele situatie is één grote grap’’, aldus Ecclestone.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet