Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: Rapportcijfers halverwege het seizoen


button
Jenson Button begon het seizoen met een zege op Australische bodem.

McLaren weinig constant
Wat dit jaar tevens opvalt is het gebrek aan constantheid bij McLaren. Neem bijvoorbeeld de pitstops: of ze zetten een record neer in de snelste stop ooit óf verprutsen het totaal. Maar ook de prestaties van de rijders zijn allesbehalve constant. Was Lewis Hamilton na zes Grote Prijzen nog de trotse leider van het kampioenschap, inmiddels heeft hij de laatste vier races slechts 4 puntjes verzameld en is hij afgegleden naar een plek die nog maar weinig kans biedt op de wereldtitel. Met liefst 62 punten minder dan Alonso is het gat immers wel erg groot geworden. Hamiltons ploeggenoot Jenson Button stond op zijn beurt dit jaar driemaal op het podium, maar scoorde in de overige zeven GP’s slechts zeven puntjes. Zo word je geen wereldkampioen. Wat McLaren wel vertrouwen zal geven, is dat de recente updates aan de wagen afgelopen zondag hebben gewerkt in Hockenheim. Button scoorde immers een mooie tweede plaats. De Britse stal heeft nog meer updates gepland voor komend weekend, wanneer er in Hongarije gereden wordt. Als ook die technische bedenksels in de praktijk verbeteringen blijken, zal McLaren weer om de zeges kunnen meedoen. Maar die goede resultaten moeten blijvend zijn en niet slechts uitschieters, zoals nu. Anders zal straks een 3de of 4de plek in de constructeurstitelstrijd (achter Red Bull, Ferrari en wellicht Lotus) het hoogst haalbare zijn. En dat is niet waar de Britten willen zijn.

schumacher
Michael Schumacher op de straten van Monaco.

Podium Schumi, Grosjean, Perez
En dan hadden we in de eerste seizoenshelft ook nog het eerste podium van Michael Schumacher sinds zijn F1-rentree in 2010. Sprokkelde de zevenvoudig wereldkampioen in de eerste zeven wedstrijden van het jaar slechts twee puntjes bij elkaar, zijn 3de stek in Valencia gaf hem een bijzonder voldaan gevoel. Met 27 punten in de laatste drie GP’s doet de ervaren Duitser het aardig. Volgens het Duitse Bild zou Schumi dan ook nog zoveel plezier in het racen hebben, dat hij zijn aflopende contract bij Mercedes zeker gaat verlengen. Andere debutanten op het ereschavot tijdens de eerste seizoenshelft zijn Romain Grosjean en Sergio Perez. Beiden kwamen eenmaal tot een tweede en één keer tot een derde stek. Maar wat vooral opviel, was hun verfrissende stijl vol vechtlust. De voormalige GP2-piloten zijn daarmee absoluut een aanwinst voor de Formule 1. En laten we niet de winst van Nico Rosberg in China vergeten. De zoon van voormalig wereldkampioen F1 Keke Rosberg boekte in de 111de Grote Prijs uit zijn loopbaan z'n allereerste zege.

webber_zwembad
Mark Webber viert een Red Bull-feestje na zijn zege in Monaco.

Red Bull versus Alonso
De vraag is wie Fernando Alonso nog kan achterhalen tijdens de tweede helft van het seizoen. Als de Spanjaard (154 punten) zijn fraaie constante vorm behoudt, zijn eigenlijk alleen nog Mark Webber (tweede met 120 punten) en regerend wereldkampioen Sebastian Vettel (derde, 110) in de running. Raikkonen (vierde, 98), Hamilton (vijfde, 92) en de rest van het veld zijn eigenlijk al op een te grote achterstand gezet. Red Bull, het team van Webber en Vettel, zal alles op alles zetten om voor het derde opeenvolgende seizoen zowel de rijders- als constructeurstitel te veroveren. Zo heeft Red Bull afgelopen weekend nog geprobeerd om met veranderingen in de zogenaamde ‘engine mapping’ voordeel te verkrijgen op de concurrentie. De afstelling in de motorsoftware was dermate veranderd ten opzichte van voorgaande Grand Prix’, dat de FIA er een rapport over opstelde. Red Bull kreeg echter geen straf opgelegd, omdat het min of meer gebruik had gemaakt van de mazen van het technische reglement. De FIA gaat daarentegen nog voor de GP van Hongarije het reglement aanpassen om deze ‘truc’ van Red Bull voor de toekomst uit te bannen. Niettemin geeft het handelen van Red Bull aan, dat het alles in het werk stelt om het gat met Alonso te dichten. Teambaas Christian Horner kennende, zullen ze dat de komende tien wedstrijden blijven doen en de druk richting Alonso verder opvoeren. Om te beginnen komend weekeinde op de Hungaroring.


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet