Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: Main Event van uiterstenpm_vegter
David Vegter

Nederlanders in topvijf
Mede door het ontbreken van de Zweedse Pro Modified-top was vooraf bekend dat de drie Nederlandse Pro Mod rijders, Marc Meihuizen, Robert Joosten en David Vegter tot de kanshebbers zouden kunnen behoren. Dat uitgerekend Vegter er in de kwalificatie met de snelste tijd vandoor ging, was toch wel verrassend. De nu volledig in MPM-kleuren gestoken Camaro was deze winter op vele punten ge-update, maar ondanks het gebrek aan testruns verbeterde de Nederlander in de eerste kwalificatieronde zijn persoonlijk record met meer dan 0,1 seconde en bracht dit terug naar 6,27 seconden. In de tweede (en naar later bleek laatste) kwalificatieronde snelde de dit jaar eveneens in MPM-kleuren uitkomende Marc Meihuizen in 6,21 seconden naar de eerste tijd. Direct daarop zette Vegter met 6,185 seconden opnieuw een persoonlijk record op de klokken en was daarmee terug op één. Achter het MPM-duo de Zweed Bert-Ove Olofsson, runner-up uit het FIA EK 2011 Bruno Bader, en op vijf de derde Nederlander in het veld, Robert Joosten.

pm_meihuizen
Marc Meihuizen

De eliminaties leverden voor het Nederlandse trio niet het succes op, waarop gezien de kwalificatieresultaten gehoopt was. Marc Meihuizen werd na de burn out stilgezet, nadat zijn Pontiac door een losgeschoten dop een paar druppels olie lekte. Robert Joosten overleefde de eerste ronde wel, mede omdat zijn tegenstander Steve Hall een rood licht trok, al moest daar door een fout in de tijdwaarneming wel een re-run aan te pas komen. Terwijl in alle overige runs van de eerste eliminatieronde de Pro Mods alle kanten van de baan zagen, was Vegter de enige die recht bleef en met 6,23 seconden een nette tijd op de klokken bracht.

pm_joosten
Robert Joosten

In de kwartfinale was het Nederlandse feest over. Terwijl zijn tegenstander Graham Ellis een rood licht trok, kwam Vegter kort na de start op de listige baan in de problemen en raakte de baanafzetting in het midden, met diskwalificatie tot gevolg. Nog erger was het bij Joosten die tegen Bader eerst een rood licht trok en tijdens de run met een snelle reflex nog net kon voorkomen dat zijn Camaro in de muur belandde.

pm_bader
Bruno Bader

In de halve finale toonde Bader met 6,175 seconden weer iets van zijn normale vorm en liet Ellis kansloos. Omdat in de andere halve finale Olofsson in zijn bye run niet aan de start kon verschijnen en er dus geen andere finalist overbleef, betekende de overwinning van Bader in de halve finale tevens de eindzege.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet