Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Columns

Column: Speelt Formule 1 met vuur in Bahrain?

2012_f1_demonstratie

Laat ik voorop stellen dat ik persoonlijk niets met politiek heb. Politici die van alles beloven maar nooit iets waarmaken. Het getuigt in mijn ogen echter van weinig wijsheid om de Grand Prix in Bahrain dit weekend te laten plaatsvinden. Diverse Bahrainse groeperingen zien de Grand Prix in het teken van de Arabische Lente als een ideaal middel om de aandacht op zich te vestigen.

Tekst: Willem J. Staat

Formule 1 kan geloofwaardigheid verspelen
Ik ben ervan overtuigd dat je sport en politiek niet met elkaar mag verweven. Hoewel er in 1978 veel protesten tegen de Argentijnse President Videla waren, speelde het Nederlandse elftal toch in Buenos Aires. De media besteedde nauwelijks aandacht aan het schrikbewind van dit land. Dit gebeurde pas jaren later…. Ook in China worden de mensenrechten geschonden en ook daar rijdt de Formule 1 zonder de internationale aandacht op zich te vestigen. Er staat niemand bij stil.

In principe gebeurt in Bahrain hetzelfde, maar de situatie is totaal anders! Hoewel de autoriteiten aan Ecclestone en Todt de nodige garanties hebben gegeven voor een veilig verloop moet dit worden afgewacht. Omdat de mensenrechten door het zittende regime met voeten getreden schijnen te worden grijpen opstandelingen de Grand Prix aan om aan de wereld een internationale boodschap te verkondigen. Hoewel er op Twitter bezworen wordt dat ze aan de teams en hun gevolg geen schade willen toebrengen, is het niet ondenkbaar dat de F1-mensen toch bij vijandelijkheden betrokken kunnen raken, zo liet één van de opstandelingen weten.

Todt beslist over doorgaan Grand Prix!
In een land dat op de rand van een burgeroorlog balanceert is het mijns inziens onverantwoord om coureurs en teamleden aan gevaar bloot te stellen. Ik hoop van harte dat er niets gebeurt, maar zowel Bernie Ecclestone als Jean Todt spelen met vuur! In China weigerde Jean Todt commentaar te geven over de situatie van de Grand Prix in Bahrain. Maar in principe is hij de hoofdverantwoordelijke voor het laten doorgaan van dit evenement.

Indien Jean Todt de wedstrijd zou afgelasten, dan had zijn beslissing door 26 leden van de FIA World Motor Sport Council geratificeerd moeten worden. Eén van de sleutelfiguren in de FIA Motor Sport Council is Sheikh Abdulla bin Isa Al Khalifa, die tot de regerende clan in Bahrain behoort. Ook was deze sjeik een cruciale bondgenoot bij de verkiezing van Todt tot FIA President, zo schreef de Britse krant “The Times” voorafgaande aan de Chinese GP vorige week.
Bovendien schreef hun autosportmedewerker Kevin Easton dat Todt gebrek aan ‘leadership’ getoond heeft, omdat hij te dicht bij Bahrain stond om een eerlijke beslissing te nemen. Sheikh Salman bin Hamad Al Khalifa is ook nog eens met Nicolas Todt mede-eigenaar van het Lotus ART Grand Prix GP2 team. En de Khalifa’s bezitten een groot gedeelte van de McLaren aandelen.

Veiligheid gegarandeerd?
De veiligheid is volledig gegarandeerd, zo wordt gesteld. Veiligheid voor sporters is nooit gegarandeerd, zo heeft het verleden ons geleerd.
Diverse TV-stations, kranten, vakpublicaties etc. hebben nu al aangegeven om geen personeel naar Bahrain te sturen, laat staan de wedstrijd uit te zenden. Dan kun je nog steeds niet begrijpen waarom er bij de FIA en Bernie Ecclestone geen alarmbellen gaan rinkelen. Mocht er niets gebeuren dan gaan ze absoluut vrijuit.
Jenson Button is ervan overtuigd dat de F1 in Bahrain een probleemloos verloop zal kennen. De meningen onder verschillende F1-journalisten waren verdeeld. Sommigen werkten de laatste dagen meer als oorlogscorrespondent.

Mocht er wel wat gebeuren, dan heeft de Formule 1-wereld een voorgeprogrammeerd drama geheel aan zichzelf te wijten. En dit kan in een mondiale crisisperiode niet alleen voor de Formule 1 gevolgen hebben maar ook voor de sport in zijn totaal. Wat de uitkomst van deze zeer omstreden GP ook moge zijn, in de ogen van velen kleeft er door de demonstraties en arrestaties nu al bloed aan deze wedstrijd. De beslissing om in Bahrain te racen betekent dat de Formule 1 een behoorlijke deuk in haar geloofwaardig- en kredietwaardigheid kan oplopen. En daar zitten de multinationals die deze sport in stand houden absoluut niet op te wachten.

Wat Bernie Ecclestone jarenlang heeft opgebouwd loopt a.s. weekend het risico een behoorlijke mokerslag te krijgen. Is die ene wedstrijd dit allemaal waard?
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet