Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Sportscars

Sportscars: Corvettes snel tijdens openingstestdag op Daytona

Tijdens de openingstestdag van de “Roar before the Rolex 24” waren de Chevrolets zowel het snelst bij de Daytona Prototypes en GT’s. Bij de Daytona Prototypes liet GrandAm-veteraan Max Angelelli de snelste tijd noteren. Ondanks de heftige concurrentie van Audi, BMW, Ferrari en Porsche in de GT-klasse, eiste de Brit Robin Liddell met een Stevenson Camaro GT-R voorlopig de snelste tijd voor zich op.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s GrandAm

2012_testdag_1_angelelli
Max Angelelli met de Suntrust Corvette DP op weg naar de snelste tijd tijdens de
openingsdag.

Chevrolets sterk tijdens openingsdag
Met een tijd van 1.41.407(126.382 mph) liet de Italiaan Max Angelelli met zijn Suntrust Corvette DP uiteindelijk de snelste dagtijd noteren. Daarachter volgden de Action Express Corvettes van David Donohue(1.41.543) en Max Papis(1.41.603).Action Express-coureur Christian Fittipaldi: “Wij zijn niet zozeer bezorgd over de kwalificatiesnelheden, eerder over hoe de auto zich in de wedstrijd zal gaan gedragen. Dit maakt een groot verschil. Vorig jaar kwalificeerden we beide auto’s buiten de Top 10 en binnen enkele uren reden wij hierbinnen. Voorlopig verloopt het testprogramma geheel volgens plan.”

Bij het team van Chip Ganassi beschikt men over een gloednieuw BMW Riley-chassis. Officieel luidt de benaming van deze bolide BMW-Riley DPG3. Naast Montoya zijn ook Dario Franchitti, Scott Dixon en Jamie McMurray voor Ganassi van de partij. Ganassi-coureur Scott Pruett: “Dit is geheel nieuw pakket en wij zijn nog steeds aan het studeren. Er is nog een lange weg te gaan. Maar na de eerste dag voelen wij ons op ons gemak!”

2012_testdag_1_montoya
Juan Pablo Montoya in actie met de prachtige BMW Riley van Ganassi-Sabates
Racing.

Justin Wilson zal dit weekend officieel zijn comeback maken. De Brit zal tijdens de 24U van Daytona samen met A.J. Allmendinger, Oswaldo Negri en John Pew voor het team van Michael Shank uitkomen.

Robin Liddell(de snelste GT-coureur): “Wij zijn hier naar toe gekomen met een goede basis set-up en waren vanaf het begin direct sterk in de openingssessie. Met de nieuwe Daytona Prototypes en nieuwe fabrikanten bij de GT’s wordt dit een mooi kampioenschap. Niemand is echt zeker over de “pace” van de nieuwe auto’s en het is moeilijk te bepalen waar iedereen nu echt staat. Maar dit wordt veelbelovend!” Liddell liet met zijn Stevenson Camaro GT.R een tijd van 1.49.494 noteren. Later op de dag kwam de Stevenson Camaro GT.R door transmissieproblemen nauwelijks meer aan rijden toe.

Het GT-niveau is dit jaar inderdaad ontzettend hoog. Het ontlokte GT-specialist Andy Lally dan ook het volgende commentaar: “Dit is het sterkste GT-veld, in wat voor kampioenschap dan ook!”


2012_testdag_1_flying_lizard
Het niveau bij de GT's is nog nooit zo hoog geweest als in 2012. Hier de
Flying Lizard Porsche GT3.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet