Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: Patrick Head verlaat de Formule 1

patrick_head

Formule 1-icoon Patrick Head zal in 2012 niet meer in de Formule 1 werkzaam zijn. Na maar liefst 34 jaar betrokkenheid bij het voorheen zo succesvolle Williams zal de rechterhand van Frank Williams komend seizoen niet meer in de sport actief zijn.

Tekst: Daan Jeuken. Foto: Peter van Egmond

In den beginne
Patrick Head was in 1977 medeoprichter van Williams Grand Prix. Samen met naamgever Frank Williams bouwde Head het team op en samen behaalden ze in de jaren tachtig en negentig grote successen. Williams won in totaal 113 Grands Prix, 9 Constructeurstitels en 7 Rijderstitels. In de 21e eeuw kwam de klad er echter in. In 2001, 2002 en 2003 deed Williams nog wel mee om de prijzen (al grepen ze, vooral vanwege Ferrari’s dominantie, naast de hoofdprijzen), maar daarna gleed het team af. Afgelopen jaar was het slechtste jaar in de geschiedenis van Williams; met slechts vijf punten eindigde het team als negende in de constructeursstrijd.

Reorganisatie
Waar ging het mis bij Williams? Analist en oud-Williams-coureur David Coulthard beschreef het op de BBC: “Het lijkt alsof de tijd Williams heeft ingehaald.” Het tij moet gekeerd worden en wel met een frisse wind. Technisch directeur Sam Michael is vertrokken naar McLaren en nu is dus ook Patrick Head, tot vorig jaar director of engineering, maar vooral boegbeeld van het team, uit de garage verdwenen.

“Het is niet zo dat de slechte resultaten me hiertoe hebben gedwongen”, verklaarde Head tegenover Autosport.com. “Maar als ik kijk naar wat ik kan doen om Mike Coughlan, Mark Gillan en Jason Somerville te ondersteunen, dan is mijn rol niet meer te rechtvaardigen. Het is voor mij niet meer interessant en doorgaan zou niet goed zijn voor het team.”

Pensioen?
Gaat Patrick Head, 65 jaar inmiddels, nu in een hangmat van zijn pensioen genieten? “Ik ben weliswaar geen onderdeel meer van het Formule 1-programma van Williams, maar ik ga niet met pensioen. Ik ga wat werk doen voor Wiliams Hybrid Power, wat misschien wel saai klinkt, maar eigenlijk erg high tech en interessant is.” Hij zal dus nog geregeld in de fabriek in Grove te spotten zijn, maar niet meer altijd op het circuit. “En daar ga ik hem erg missen”, aldus Frank Williams.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet