Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: Raikkonen racet in 2012 bij Lotus

480_raikkonen_helm

Wat al lang verwacht werd komt nu uit: Kimi Raikkonen keert na twee jaar afwezigheid terug in de Formule 1. Lotus heeft een tweejarig contract gesloten met de Fin, waar hij Robert Kubica gaat vervangen. Daarmee komt ook een eind aan het welles-nietes spelletje tussen Lotus Renault en de manager van Kubica over het al dan niet op tijd klaar zijn voor aanvang van seizoen 2012. Raikkonen is blij terug te keren in de Formule 1: “Ik ben Lotus dankbaar voor deze kans en wil een belangrijke rol gaan spelen in het naar voren brengen van het team. De keuze voor Lotus was eenvoudig, ik heb dezelfde ambities als zij.”

Tekst: Marco Antheunisse, fotografie: Peter van Egmond

Raikkonen heeft geen spijt over zijn uitstapje naar de rally. “Mijn deelname aan het WRC was erg nuttig voor mijn ontwikkeling als coureur. Het ging met ups en downs, maar ik ben er zeker door gegroeid als rijder. Maar ik kan niet ontkennen dat ik de laatste maanden steeds meer terugverlangde naar de Formule 1 en ben Lotus dan ook enorm dankbaar voor deze kans.”

Met de komst van Raikkonen zullen er volgend seizoen 6 wereldkampioenen aan de start verschijnen. Een uniek seizoen in Formule 1, want dit is nog nooit eerder voorgekomen!

480_raikkonen_champ
Gaat Raikkonen volgend jaar de champagne weer rijkelijk laten vloeien?

Het aantrekken van Raikkonen bevestigt de plannen van Lotus Renault, dat in 2012 verder zal gaan als Lotus GP, omdat Renault zich verder terugtrekt en slechts leverancier van de motoren zal blijven. Achter de schermen wordt hard gewerkt om de fundamenten te leggen van een nieuw team dat kan strijden om de wereldtitel. Het binnenhalen van oud-wereldkampioen Raikkonen is daarin een eerste belangrijke stap, maar er zullen er nog enkele volgen die Lotus in staat moeten stellen om op het hoogste niveau te kunnen meestrijden.

Lotus aast al langer op de Fin, vorig seizoen was hij de beoogde teamgenoot voor Kubica, maar dat ging op het laatste moment niet door. Dit jaar heeft het team dus wel succes, al is het nog steeds niet in de toen gewenste ideale samenstelling van rijders. Waarschijnlijk moet Bruno Senna het veld ruimen, maar ook over het lot van Vitaly Petrov als tweede rijder is nog geen duidelijkheid, al zal het geld van de Russische investeerders een belangrijke rol spelen bij het nemen van de beslissingen. Maar ook hier kan nog voor een verrassing gezorgd gaan worden.

Lotus Renault eindigde dit seizoen op de vijfde plaats in het constructeurskampioenschap en wil volgend seizoen een sprong naar voren maken.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet