Formule 1: Ongelofelijke Hülkenberg steekt titelkandidaten de loef af
Nico Hülkenberg heeft een ongelofelijke prestatie geleverd door op de opdrogende baan van Brazilië de poleposition te scoren. De prestatie is nog ongelofelijker omdat Hülkenberg de pole met meer dan een seconde voorsprong pakte. De prestatie is nóg ongelofelijker omdat Hülkenbergs één-na-beste poging ook nog voldoende was voor de pole. In de schaduw van de Williams deed Sebastian Vettel de beste zaken door de tweede plaats te pakken. Mark Webber was in Q1 en Q2 sneller dan zijn teamgenoot, maar moet nu genoegen nemen met de derde plaats, voor Hamilton. Kampioenschapsleider Alonso moet starten vanaf de vijfde plaats.
Tekst: Daan Jeuken
Regen om 14.05? Nee.
Q1 begon zelden zo spannend als in Brazilië. Hoewel het asfalt nog vochtig is, wordt er regen voorspeld vanaf 14.05. In de eerste vijf minuten van Q1 zullen de tijden dus moeten worden gezet, als het begint te regenen is Q1 in feite afgelopen. Dit betekent duwen en trekken bij de uitgang van de pitstraat en iedereen meteen de baan op.
Het is in eerste instantie dus een kwestie van in veiligheid rijden, maar wanneer iedereen hierin is geslaagd blijkt de regen niet echt door te zetten. Omdat de omstandigheden daardoor beter worden moet iedereen maar doorrijden met de intermediates. En gezien het gering aantal beschikbare setjes, alsmede de kilometerstand van de motor, is dat zeker niet gewenst.
De enigen die de slotfase van Q1 wat materiaal kunnen sparen zijn de Red Bulls, zij zijn veruit de snelsten en kijken de rest van de sessie op tv. De andere 22 mensen zijn op de baan en de meeste ogen zijn gericht op Adrian Sutil. Hij zit op de wip en moet een kwartseconde vinden op zijn teamgenoot. Deze tijd vindt hij niet en dus maakt Sutil zijn grootste kwalificatieteleurstelling van het jaar mee. De andere uitvallers zijn niet verrassend: Glock, Trulli, Kovalainen, Di Grassi, Klien en als allerlaatste de man die dit weekend flink in de spotlights staat, Bruno Senna.
Slicks? Nee.
De regen is verdwenen en dus is de vraag van Q2: wanneer wordt het tijd voor slicks? In het begin van het kwartier in ieder geval nog niet en op intermediates begint iedereen de baan droog te rijden. De begintijden zijn dus nog niet zo interessant, want als Barrichello de snelste tijd van Webber pakt, zegt dat veel over de baanconditie.
Naarmate de baan opdroogt beginnen de teams al te hinten naar slicks, maar geen enkele rijder gaat deze uitdaging al aan. Op de intermediates dus moeten nog enkele mensen flink aan de bak. Felipe Massa en Jenson Button bijvoorbeeld, die nog in de gevarenzone staan. Beide heren rijden bij de eerste poging net in de toptien, maar omdat iedereen nog op de baan is zijn ze nog geenszins veilig. Het komt allemaal aan op de laatste ronde en daarin is Massa de regerend wereldkampioen nipt te snel af. Resultaat: Button op elf, gevolgd door Kobayashi, Rosberg, Alguersuari, Buemi, Heidfeld, Liuzzi.