Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
24H Series

24H Series: Turbulente nacht in Dubai tijdens 24 uren van Dubai

De nacht van de Toyo Tires 24 uur van Dubai is turbulent verlopen. Vele deelnemers kregen problemen met de techniek. De Lammertink-Porsche kreeg in de avond al een reparatie van een aandrijfas te verwerken, dit deed de top vijf-klassering in rook opgaan. Toen er in de nacht ook nog eens technische problemen bijkwamen was zelfs de top vijftien niet meer zeker.

Tekst: PR

De "testrace" van de nieuwe BMW 120d lijkt een doorslaand succes te worden. Niet alleen wordt de dieselklasse aangevoerd door de BMW-bemanning, in het algemeen klassement is het team na 75% van de wedstrijd opgeklommen naar een knappe vijfde plaats. De fabrieks-testauto heeft op een haperend ABS na totaal geen problemen gehad, maar reed wel serieuze rondetijden: de concurrenten in de tweeliter dieselklasse moesten tien seconden per ronde toegeven op de Beierse bom.

Megaklapper

Grote schrik was er toen tegen drie uur in de ochtend een enorme vuurbal op het start-finish gedeelte werd waargenomen. Twee Nederlandse Clio's stonden in brand. Bij het opkomen van het rechte stuk viel de auto van Ronald Morien stil en werd ternauwernood gemist door en aantal achterop komende deelnemers. Jaap van der Ende kwam in de slipstream van één van de deelnemers het rechte stuk op en toen deze Moriens auto ontweek kon Van der Ende geen kant meer op. Met 140 km/u werd Moriens auto afgeschoten en eindigde deze geheel vernield in de pitmuur.

 crash_morien

De daarop volgende brand zorgde voor de nodige paniek. Gelukkig waren de vlammen snel gedoofd en konden beide rijders uit de auto's worden gehaald. Aangezien de hele baan versperd was moest de wedstrijd ruim een uur worden stilgelegd en konden de opruimwerkzaamheden een aanvang nemen. Zowel Morien als Van der Ende werden naar het ziekenhuis gebracht, maar zijn beiden op wat lichte brandwonden voor Morien en een aantal hechtingen in de lip voor Jaap in orde.

Spannende strijd

De leiding in de wedstrijd is na driekwart van de wedstrijd nog altijd in handen van de Duller Motorsport BMW M3 E46 GTR, maar de voorsprong is teruggebracht naar slechts vijf ronden. De achtervolgende AC Bratislava Racing Porsche GT3 loopt per ronde vier à vijf seconden in op de leider. Als ze deze rondetijden volhouden zou het nog wel eens een spannende finish kunnen worden.
Een aantal Nederlandse equipes staan er op dit moment goed voor, De Motors Television BMW komt door op een achtste plaats gevolgd door de US Carworld-Clio. Lammertink-Porsche op een dertiende plaats en Marcos Racing International vlak erachter op plaats vijftien. De Match Racing Cupra zit stevig in de top twintig en ligt zelfs derde in de dieselklasse.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet