Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: Dubbele diffuser vanaf 2011 verboden

brawn_achterkant

De veelbesproken dubbele diffuser, die Brawn GP afgelopen jaar mede aan de titel hielp, zal vanaf 2011 verboden zijn. De technische bazen van de verschillende teams kwamen overeen om deze maas in de technische wetten te verbieden, zodat de aërodynamische downforce verder terug wordt gebracht.

Tekst: Daan Jeuken

Maas in de wet
De technische reglementen voor 2009 waren grotendeels bedoeld om de aërodynamische downforce terug te dringen. De voor- en achtervleugels werden drastisch gewijzigd en ook de afmetingen van de diffuser werden flink gelimiteerd. De meeste teams deden dit braaf, maar Brawn GP, Toyota en Williams vonden een maas in de wet en introduceerden de dubbele diffuser. De concurrenten gingen in protest, maar toen dit ongegrond werd verklaard moesten zij halsoverkop naar de tekentafel. Tegen de tijd dat zij hun zaakjes op orde hadden was de voorsprong van Jenson Button in het kampioenschap zo groot dat hij uiteindelijk niet meer te achterhalen bleek.

In onderling overleg hebben de teams nu besloten om per 2011 dit technisch vernuft niet meer toe te staan. De World Sport Council van de FIA moet de regel nu nog wel goedkeuren, maar dit lijkt slechts een formaliteit, zeker gezien hun eeuwig durende queeste in het terugbrengen van de snelheid.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet