Groeten van de Race of Champions vanuit Peking
Na de WTCC-races in het Japanse Okayama was uw verslaggever deze week in Peking voor de 22e editie van de "Race of Champions". De plaats van handeling was het "Birds' Nest", het indrukwekkende Olympisch stadion van Peking. Het was voor het eerst dat de "Race of Champions" buiten Europa plaatsvond. Het Olympisch stadion van Peking was het derde sportstadion dat het evenement herbergde na het "Stade de France" in St. Dénis nabij Parijs van 2004 tot en met 2006 en het Londense "Wembley" in de afgelopen twee jaar. Sportief gezien stelt het evenement niet zoveel voor, hoewel de coureurs als de helmen op en de veiligheidsriemen vast zijn natuurlijk wel de nodige ambitie tonen. De sfeer is in ieder geval goed, en Peking is een bijzonder interessante stad, waar behalve het stadion nog heel veel te zien en te doen valt.
Tekst: René de Boer
Foto's: Rebocar Automotive Productions
Volgens de informatie die we kregen is het "Birds' Nest" de grootste staalconstructie ter wereld. Zoals zovaak bij Olympische sportfaciliteiten is de exploitatie echter een probleem. Volgens berichten in de Engelstalige krant "China Daily" bedragen de kosten om de boel in stand te houden per dag omgerekend zo'n 22.000 Euro. Dat komt neer op 7,3 miljoen Euro per jaar, en dat alles naast de 360 miljoen Euro, die voor de bouw van het stadion nodig was. Na de Olympische Spelen en de Paralympics van vorig jaar vonden er nog maar een handjevol evenementen plaats: twee concerten, een opera-uitvoering en een voetbalwedstrijd om de Italiaanse Supercup tussen Inter en Lazio. De "Race of Champions" was ook geen kassucces. Officiële cijfers werden niet gegeven, maar naar schatting waren er op de derde dag zo'n 40.000 bezoekers, terwijl er op de eerste twee dagen telkens rond de 20.000 mensen kwamen.
's Avonds is de binnenring van het stadion rood verlicht, wat een fraai effect geeft. Hiervoor is in Peking dezelfde techniek toegepast als bij de "Allianz Arena" in München, die 's avonds ook fraai verlicht is: rood als FC Bayern speelt, blauw als 1860 München speelt.
Chinese reclame voor de "Race of Champions". Of het evenement volgend jaar weer in Peking plaatsvindt, staat nog niet vast. De organisatie, het bedrijf IMP van oud-rallyrijdster Michèle Mouton en haar partner Fredrik Jonsson, heeft al wel een optie voor volgend jaar.
Van eerdere edities wisten we al, dat het als verslaggever bij de "Race of Champions" lastig werken is. Als journalist heb je geen toegang tot de rijderslounge en alleen in de "Mixed Zone" bij het in- en uitstappen krijg je, als de rijders tenminste zin hebben, de kans om een paar woorden te wisselen. Jammer alleen dat je daar bijna niets van de wedstrijden kunt volgen. Het zicht op het ene beeldscherm dat er stond werd vrijwel voortdurend belemmerd door mensen die ervoor stonden. Vooral Chinese beveiligingsbeambten, die wel overal en zeer talrijk vooraan stonden en de werkende fotografen en cameramensen het maken van beeld vaak erg moeilijk maakten. Er was voor de schrijvende pers weliswaar ook een perscentrum, maar daar was geen beeld en ook geen monitor voor de tijdwaarneming. De twee platte beeldschermen die er stonden, werden alleen maar gebruikt voor het afspelen van een promotie-DVD. Op de foto Michael Schumacher, die ook niet erg spraakzaam was tegen de pers. Alleen voor de vaste correspondente in China van de Duitse televisiezender ZDF wilde hij wel even tijd vrijmaken.