Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: Hamilton grijpt pole in razend spannende kwalificatie

hamilton

In een bijzonder spannende laatste kwalificatie van het jaar heeft Leiws Hamilton een zeer overtuigende poleposition gescoord. Op de gloed- hagel- en spiksplinternieuwe baan van Abu Dhabi streden in de laatste minuut zeven man om de pole. Zo leek het althans, want de tijd die Lewis Hamilton als allerlaatste reed was onevenaarbaar. De Red Bulls starten morgen als tweede en derde, gevolgd door Barrichello en Button.

Tekst: Daan Jeuken

Groene baan
Ondanks het voorprogramma en de vrijdag- en zaterdagtrainingen lijkt de baan bij aanvang van de eerste training nog behoorlijk groen. De tijden dalen gestaag, synchroon met de zon die in Q1 druk bezig is onder te gaan en op bepaalde plaatsen de rijders lelijk in de ogen te schijnen.

Kovalainen vecht tegen zichzelf
Heikki Kovalainen zal hoogstwaarschijnlijk aan zijn laatste raceweekend bij McLaren bezig zijn. Na twee jaar diep in de schaduw van Hamilton te hebben gereden vecht hij ook in Abu Dhabi weer voornamelijk tegen zichzelf. In de eerste sessie houdt hij zijn auto ternauwernood uit de slip, maar moet hij wel weer een extra ritje naar de pits maken voor een fris setje banden.

Hamilton gaat onder de 100 seconden door
Lewis Hamilton zit in Q1 serieus te stampen, hij is meer dan een seconde sneller dan ieder ander op de baan. De Brit laat even zien waar de mogelijkheden van deze baan liggen als hij met een 1:39.873 als eerste rijder ooit onder de 1:40 duikt. Vettel pakt de tweede plaats met een 1:41.0; Hamilton lijkt de touwtjes dus stevig in handen te hebben.

Jammerlijk afscheid Alonso
Het is echter niet bijzonder interessant om in Q1 naar de bovenste tijden te kijken, het spant erom in de achterhoede. De Force India’s hebben het erg moeilijk, Sutil lijkt zich veilig te rijden, maar verliest in de laatste sector te veel tijd. Giancarlo Fisichella heeft zijn Ferrari-zaakjes wederom totaal niet voor elkaar en wordt in de slotseconden door Vitantonio Liuzzi naar de allerlaatste plaats verwezen. “Tot aan de laatste sector was ik slechts een tiende langzamer dan Kimi, maar in de laatste sector had ik zo veel onderstuur dat alles verloren was.”

Eveneens triest is Fernando Alonso, die in zijn laatste kwalificatie voor Renault niet door de eerste sessie komt en morgen als zestiende zal starten. Toch niet het afscheidscadeau dat hij in gedachten zal hebben gehad. “Het is erg jammer, maar niet onverwacht”, aldus de Spanjaard. “In de trainingen waren we al niet snel en dat was vandaag niet anders. We hebben van alles geprobeerd, maar konden nimmer de snelheid vinden. We gaan voor morgen nog wat dingetjes proberen, maar het zal een zware race worden. Het is jammer zo te moeten eindigen, want bij Renault weten ze dat ik de afgelopen zeven jaar 120 procent heb gegeven.”

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet