Formule 1

Formule 1: Nico Rosberg tekent contract bij Williams

GP2-kampioen Nico Rosberg heeft een meerjarig contract getekend bij het team van Frank Williams. De zoon van wereldkampioen Keke Rosberg zal aankomend seizoen naast Mark Webber aan de start komen in de Williams Cosworth. Daarmee completeert het veld zich langzaam voor het seizoen 2006. Eerder deze week maakte Albers al bekend dat hij voor Midland aan de start zal verschijnen.

Door Pieter de Boer

“Ik denk dat ik slechts één van de velen ben die overtuigd is van de kwaliteiten van Nico Rosberg,” aldus een zeer tevreden Frank Williams. De vooruitzichten zijn echter zwaar voor Nico Rosberg. Nadat BMW dit seizoen besloten had om Sauber over te nemen in 2006, wist Williams dat het op zoek moest gaan naar een nieuwe motor. Fabriekssteun heeft het team niet voor 2006, waardoor het team mogelijk nog verder terug zal zakken dan dit jaar al het geval was.

Het is dankzij Jenson Button dat Rosberg aankomend seizoen de kans krijgt in te stappen bij Williams. De Brit liet zich eerder uitkopen uit zijn contract, nadat hij de toekomstperspectieven van Honda toch beter inschatte dan die van Williams. Dankzij deze beslissing kan Rosberg volgend seizoen naar alle waarschijnlijkheid als jongste coureur van het veld naar de startgrid begeven.

Door de beslissing van Williams voor Rosberg, eindigt de droom voor Pizzonia om tweede coureur te worden bij Williams. De Braziliaan viel knap in aan het einde van het seizoen voor de geblesseerde Heidfeld. Toch was het niet goed genoeg om aanspraak te mogen maken op een contract voor 2006.

Ander bijkomend voordeel voor Rosberg is dat hij een aantal grote bedrijven achter zich heeft. Williams kan nu al het geld goed gebruiken, nadat naast BMW ook hoofdsponsor HP afgehaakt heeft. Leuke bijkomstigheid is dat Rosberg de eerste zoon van een wereldkampioen zal zijn in de Formule 1 sinds het vertrek van Damon Hill in 1999.

Doordat Rosberg opgegroeid is in Duitsland zal hij ook onder de Duitse vlag strijden, hoewel zijn vader uit Finland komt. In 2002 wist hij het Duitse Formule BMW-kampioenschap op zijn naam te zetten. Als kado daarvoor kreeg hij toen al een test aangeboden door Williams BMW. Hij was met zijn 17 jaar de jongste coureur ooit in de Formule 1. Rosberg is daarnaast de vierde coureur met een Duitse Nationaliteit die zal deelnemen aan het Formule 1 kampioenschap in 2006.

Om beter dan zijn vader te worden hoeft Nico Rosberg niet heel veel overwinningen te behalen. Hoewel zijn vader in 1982 wereldkampioen werd, pakte hij slechts vijf overwinningen in zijn gehele Formule 1-carrière. Daarnaast werd Keke wereldkampioen met slechts één overwinning in dat seizoen. Uiteindelijk kwam hij 114 maal aan de start en ging hij in 1986 met pensioen. Nico was op dat moment één jaar oud.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet