Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
IndyCar

IRL: Spectaculaire eindspurt Ryan Briscoe op Chicagoland

De wedstrijd op Chicagoland eindigde evenals vorig jaar in een thriller. Voor het tweede achtereenvolgende jaar moest Ganassi-coureur Scott Dixon in een zinderende finale de eer aan een Penske-coureur laten. Vorig jaar gaf Helio Castroneves hem het nakijken. Dit keer was het Ryan Briscoe die in de allerlaatste ronde genadeloos toesloeg.

Tekst Willem J.Staat
Foto’s Honda Racing USA

chicagoland_laatste_ronde
Zinderende slot op Chicagoland. Briscoe wint met 0.0077 sec. verschil!


Wederom spectaculaire finish op Chicagoland
Van de vier “close-finishes” die de IRL telt werden er maar liefst drie op Chicagoland geregistreerd. Ook 2009 was geen uitzondering.. In de allerlaatste ronde ging Ryan Briscoe aan Scott Dixon voorbij en versloeg de Ganassi-coureur met een verschil van slechts 0.0077 seconden. Een droomfinish. Ryan Briscoe: “De zijdelingse “draft” zorgde ervoor dat ik naast hem kwam. Ik was er nog niet eens zeker van of ik wel gewonnen had.” Teambaas Roger Penske jubelde: “Dit is het beste van wat ik ooit van je gezien heb” Halverwege de wedstrijd viel de Australiër na een slechte pitstop zelfs naar de 8e plek terug en reed zelfs even buiten de Top 10. Toen Dario Franchitti met nog 42 ronden te gaan zijn stop maakte vond hij weer aansluiting bij de koplopers. Kort daarna kwamen Briscoe en Dixon binnen. Na de crash van Helio Castroneves nam Dixon met nog negen ronden te gaan de leiding. In de laatste zes ronden wisselde de leiding maar liefst vijfmaal en Scott Dixon had geen andere keuze dan de onderste lijn te nemen.

Dixon teleurgesteld
Regerend kampioen Scott Dixon was behoorlijk teleurgesteld. De Nieuw Zeelander: “Het was simpel genoeg, die auto had gewoon niet genoeg snelheid. Indien het op het einde op een confrontatie met Ryan of zelfs Helio zou uitlopen dan wist ik gewoon dat ik niet genoeg had om ze tegen te houden.” Castroneves speelt na Chicagoland geen rol meer voor de titel. De Braziliaan viel zestien ronden voor het einde uit met een kapotte wielophanging en crashte in de muur. Röntgenfoto’s toonden aan dat de Penske-coureur geen letsel aan zijn enkels had opgelopen. Voor Team Penske betekent dit dat Ryan Briscoe nu in de titelstrijd een voorsprong van resp. 25 en 33 punten op Scott Dixon en Dario Franchitti heeft. Hij kan daarbij op de volledige steun van zijn teammaat kan rekenen. Een luxe die men bij Ganassi Racing nog niet heeft.

doughnut_chicagoland
Vreugde-doughnut van Ryan Briscoe op Chicagoland.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet